Nauji laikai – nauji iššūkiai

Naujausios technologijos, skaitmenizacija ir kitos inovatyvios komunikacijos priemonės yra neatsiejama šiuolaikinio gyvenimo ir darbo dalis. Todėl natūralu, kad prie naujų technologijų ir besikeičiančių rinkos tendencijų turi prisitaikyti ir logistikos sektorius.

Kaip pastebi Alena Mickūnienė, Europos ir NVS Pardavimo, Logistikos bei Plėtros vadovė, pokyčiai palietė ir bendravimą su klientais bei partneriais, turėjo įtakos vidiniams įmonėms procesams. Besivystant technologijoms – dirbtiniam intelektui, daiktų internetui, didžiulių duomenų bazių analizei (big data), blokų grandinėms (blockchain) ir kt, – tam tikros specialybės išnyks kaip atgyvenos, o visas sektorius įgaus naujų, stulbinančių galimybių.

 Magneta Logistics“ vadovė Alena Mickūnienė

„Dauguma mūsų klientų jau perėjo prie automatizuotų platformų tiek ruošdami konkursinius pasiūlymus, tiek lygindami vienkartines pervežimų kainas, tokiu būdu pašalindami žmogiškąjį faktorių sprendimų priėmimo grandinėje. Tai reiškia, kad kainodara bus vis skaidresnė, krovinių ekspedijavimo bendrovių marža sumažės“, – sako A. Mickūnienė.

Situacija, susidariusi dėl COVID-19, lėmė ir lems esminius pokyčius krovinių gabenimo srityje. Tai liečia tarptautinės prekybos geografijos pokyčius dėl tiekimo grandinių sutrikimo, verslo lokalizaciją (kai nemažai įmonių atsisako importuoti ir steigia vietinę gamybą), krovinių srautų perskirstymą tarp transporto rūšių, multimodalinių pervežimų plėtrą, rinkų perskirstymą dėl bankrotų, susijungimų ir perėmimų.

„Naujoji realybė, su kuria susidūrė logistikos sektorius, paskatino vis labiau spartėjantį procesų optimizavimą ir skaitmenizavimą. Atsižvelgiant į tai, su laiku natūraliai mažės operatyvines funkcijas atliekančių specialistų poreikis, o dirbantiems logistikos srityje jau dabar laikas plėsti savo kompetencijos ribas: įgyti daugialypių kompetencijų transporto, sandėlių logistikos srityse, komercinės analizės pagrindus, žinių skaitmeninių technologijų srityje, įskaitant darbą su konkursų platformomis. Be galo svarbus ir asmeninių savybių ugdymas. Mes orientuojamės į darbuotojų, turinčių aukštą EQ lygį ir ekologišką bei profesionalų požiūrį į pardavimus, įdarbinimą“, – sako A. Mickūnienė.

Ieško ambicingų ir gebančių prisitaikyti darbuotojų

Atsakydama į klausimą, kokių darbuotojų šiuo metu labiausiai trūksta logistikos srityje, „Magneta Logistics“ Europos pardavimų skyriaus vadovė Julia Tsvyrko tikina – šiuo metu jaučiamas ne tiek specialistų, kiek ambicingų darbuotojų trūkumas, tad kalbėti visų pirma reikėtų ne apie kompetencijas, bet apie žmogiškąsias savybes.

 Magneta Logistics“ vadovė Julia Tsvyrko

„Norėdamas pasiekti daugiau, negali stovėti vietoje. Dažnai tenka susidurti su atvejais, kuomet žmogus norėtų gauti didesnį užmokestį, tačiau jis nėra linkęs plėsti savo atsakomybių bei kompetencijų ribų. Rinkoje yra nemažai specialistų, turinčių reikiamos darbo didelėse Lietuvos bei užsienio logistikos įmonėse patirties, tačiau vien to nepakanka – reikia gebėjimo pritaikyti turimas žinias ir tokiomis aplinkybėmis, kai nepakanka tiesiog mokėti dirbti teisingai pagal įprastą algoritmą“ – sako J. Tsvyrko.

Pašnekovė pasakoja, kad vien patirtis sėkmės logistikos srityje neužtikrina: įsitvirtinti gali ir jos kol kas stokojantys, tačiau motyvuoti mokytis ir ieškoti nestandartinių sprendimų, darbuotojai. Tad nei pabaigtos studijos, nei įrašai CV nėra svarbiausi aspektai. Kur kas svarbiau, kiek pats žmogus yra motyvuotas tobulėti profesinėje srityje.

„Dar neturintys ilgametės patirties logistikos srityje darbuotojai turi savų pranašumų – jie neturi išankstinių nusistatymų, nebijo daryti ir klysti. Jiems įdomu bandyti naujus dalykus, todėl ilgalaikėje perspektyvoje jie gali pasiekti daugiau nei tie, kurie logistikos srityje dirba jau ne vienerius metus, – sako „Magneta Logistics“ Europos pardavimų vadovė. – Bendraudama su jaunais darbuotojais pastebiu, kad jie greičiau įsisavina informaciją, nebijo klausti ir siūlyti savo idėjų, tad labai sparčiai plečia savo kompetencijas ir žinias.“

Darbas augančioje logistikos įmonėje turi savų privalumų

Kiekvienas žmogus pasirenka pats , kur jis nori dirbti. Įmonėje su nusistovėjusia sistema ir struktūra jis gali jaustis saugiai, nes visada bus tas, kas prisiims už jį atsakomybę, tačiau galimybių priimti sprendimus savarankiškai bus mažiau, nes visi sprendimai tokiose įmonėse priimami lėčiau.

Besivystančioje įmonėje iš darbuotojo laukiama daugiau iniciatyvos, drąsos priimant sprendimus ir įgyvendinant juos – tokiu būdu žmogus jaučiasi išgirstas. Būtent tokių energingų, motyvuotų kurti, dalintis idėjomis ir pasiruošusių įgyvendinti jas siekiant tikslo darbuotojų ieško „Magneta Logistics“. O mokytis, augti kaip profesionalas žmogus gali ir vienoje, ir kitoje įmonėje. Skirtumas toks, kad pirmuoju atveju darbuotoją ugdys sistema, antruoju – profesionalai: kolegos ir vadovai, galintys pasidalinti žiniomis ir patirtimi. sukūrė aplinką, skatinančią auginti kompetencijas, taikyti žinias, siekti karjeros, prisiimti atsakomybę už savo rezultatus.

„Dirbant lanksčioje įmonėje galima greičiau praplėsti savo atsakomybių ir kompetencijų ribas. Pati pradėjau savo kelią sparčiai augančioje logistikos įmonėje, kurioje į naujokų apmokymą vadovas investavo nemažai laiko. Vos per metus laiko įgijau patirties įvairiose logistikos srityse – pradedant tiesioginiu bendravimu su klientais ir vežėjais, baigiant įvairių klausimų sprendimu teisės, sandėliavimo ir kitose srityse“, – sako Julia Tsvyrko.

Tobulėti norintys darbuotojai visuomet laukiami

„Permainų metu visada yra dvi pusės – vieni laimi, kiti pralaimi. Svarbu pamatyti ir suvokti rinkoje atsirandančias galimybes bei laiku prisitaikyti ir imtis reikiamų veiksmų, kad būtų užtikrintas tolesnis dinamiškas įmonės augimas“, – sako Alena Mickūnienė.

„Naujokams, norintiems išbandyti save logistikos srityje, dabar yra idealus metas. „Magneta Logistics“ visuomet laukia kūrybingą požiūrį turinčių, idėjų ir iniciatyvos veikti nestokojančių ambicingų darbuotojų, kuriems svarbus ne tik asmeninis tobulėjimas, bet ir visos komandos užsibrėžti tikslai. Optimizuodami procesus ir stiprindami savo komandą tikimės plėsti ir diversifikuoti savo buvimą rinkoje“, – sako Europos ir NVS Pardavimo, Logistikos bei Plėtros vadovė A. Mickūnienė.

Užsakymo nr.: PT_88835381