Šiandien yra būtina susikoncentruoti į proveržį, esantį ten, kur kuriama daugiausiai pridėtinės vertės. Matome puikų sektiną pavyzdį – visos tos sėkmingos šalys kadaise strategiškai nutarė, jog inovacijos bei aukšta pridėtinė vertė yra ekonomikos ateitis ir pradėjo tikslingai veikti šia kryptimi. Net jei ir turime ribotus resursus, visada turime neribotas galimybes, tad Lietuvos ateitis turi būti statoma ant aukštos pridėtinės vertės.

Kas trukdo rikiuotis tarp pažangiausių?

Pirmas dalykas, kuris mus išskiria iš inovacijos srityje pažangių valstybių, tai stipraus valdysenos modelio stoka. Iki šiol Lietuvoje nebuvo aišku, kas yra atsakingas už inovacijų viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą. Nebuvo ir taip reikalingo vieno langelio, kuris „diriguotų“ visai ekosistemai. Dalį atsakomybių vykdė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), dalį Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA), o dar kažkiek – „Versli Lietuva“. Toks išsiblaškymas neleido į vieną vietą sutelkti visų pagrindinių resursų.

Antra, mūsų šalyje dažnai yra demonizuojamas verslo interesų atstovavimas. Bet inovacijų politika yra stipriai orientuota į verslo konkurencingumą ir, atitinkamai, jų poreikius. Norint, kad verslai gebėtų įsisavinti inovacijas, kuriamas mokslo institucijose, svarbu suprasti ir atliepti jų poreikius.

Trečias dalykas, ko pasigendama Lietuvoje – sektorinių inovacijų strategijos. Susidaro įspūdis, kad visi esame labai užsiėmę ir neturime laiko pagalvoti, kokia bus ateitis. Jei pažvelgtumėme į teisėkūros iniciatyvas, pastebėtume, jog didžioji dalis yra skirta praeities problemų ar ydų taisymui. Tuo tarpu inovacijų politika reikalauja telktis į ateitį, o ne žvalgytis į praeitį. Sektorinės strategijos turi būti nukreiptos į tai, kokios technologijos paveiks apdirbamą pramonę, transporto sektorių, kaip mūsų žemės ūkis vystysis per ateinančius dešimt metų ar kaip viskas skaitmenizuosis.

Technologijos

Ugdyti vertybes, kurios atlieps ateities iššūkius

Siekiant proveržio inovacijų politikoje, labai svarbu, kad inovacijos taptų visos Lietuvos kultūra. Kad kiekvienas vaikas ankstyvame amžiuje jau gebėtų identifikuoti, jog kūryba yra vertybė. Lietuviškas vertybių rinkinys šiandien nebūtinai padės susidoroti su ateities iššūkiais.

Pokyčiai turi prasidėti nuo didelių nacionalinių ambicijų, kad kiekvienas vaikas, suaugęs ar senjoras norėtų būti to inovacijų proveržio dalimi. Svarbu, kad kiekvienas politikas, kaimo ar regiono šviesuolis būtų kaip nors įsitraukęs į naujos, transformatyvios Lietuvos įvaizdžio kūrimą.

Negalime pasiduoti argumentams, kad esame per maža šalis, kažko negalime, mūsų resursai riboti. Prisiminkime mūsų sporto pasiekimus, kuriems šalies dydis tikrai nesutrukdė. Čia taip pat galime atkreipti dėmesį į užsienio šalių patirtį, pavyzdžiui, Estijos sėkmės atvejį. Maža šalis, kuri neturi neriboto kiekio valstybės tarnautojų, o atlikti tam tikras funkcijas kažkam reikia, nuo pat pradžių suprato, jog reikia naudoti technologijas, nes rankiniu būdu to nepadarys. Ir jie, spręsdami savo šalies vidines problemas, sukūrė produktus – gerąją praktiką, kurią dabar gali pardavinėti visam pasauliui.

Lūžio taškas, kurio seniai reikėjo

Užsienio šalių pavyzdžiai mums aiškiai parodo, ko reikia sėkmingai inovacijų politikai. Tai apima ir valdysenos modelį, ir finansavimo priemones, ir daugybę kitų aspektų. Pokyčiai šioje srityje gali tapti lūžio tašku, kurio seniai reikėjo ir kurių šiuo metu imasi Ekonomikos ir inovacijų ministerija, pertvarkydama inovacijų ekosistemą.

Lietuva iki šiol skyrė 1 proc. nuo BVP inovacijų skatinimui, o iki 2030 metų siekiamybė yra pasiekti 5 proc. nuo BVP. Tai yra penkis kartus daugiau nei iki šiol. Kalbant metaforiškai, nebegalime tiesiog deginti tos pačios žvakutės, nes ta žvakutė stipriau šviesti nuo to nepradės. Čia reikia išrasti elektros lemputę. Inovacijų agentūra, kurios modelis jau daugybę metų puikiai veikia kitose šalyse, ir yra ta elektros lemputė, pakeisianti žvakutes, kurias mes iki šiol rusenome inovacijų politikoje.

Valstybiniam sektoriui tai bus naujas bendradarbiavimo su verslu etapas, nes svarbiausias dėmesys bus skiriamas mūsų verslams ir sektorių vystymui. Aukšti Inovacijų agentūros standartai nustatyti tiek vadovui, tiek personalui, gali padėti institucijai tapti dar viena viešojo sektoriaus sėkmės istorija.

Užsakymo nr.: PT_88825831