Tarp verslo ir mokslo

VDU verslo-mokslo inkubatoriuje yra įsikūrusi ne viena perspektyvi įmonė. Tarp jų – MB ,,Reakiro LT“, kurianti mokslo tyrimų rezultatais grįstas kosmetikos priemones, UAB ,,Biofarmacijos tyrimų laboratorija“, kuri kuria technologiją, leidžiančią iš vandeninės terpės išskirti specifines druskas, ar Giedrės Sliesoriūnienės „Žalia banga“, atliekanti eksperimentus su techninių augalų produktais. Tuo tarpu inkubatoriuje įsikūrusi Astos Tresevičienės įmonė „Dream Food“ šiuo metu tik žengia pirmuosius žingsnius versle, o VDU verslo-mokslo inkubatorių ji pasirinko ieškodama moderniai įrengtų, higieninius sanitarinius reikalavimus atitinkančių ir jaukių patalpų maisto produktų gamybai.

Anot VDU Komunikacijos ir technologijų perdavimo centro vadovo Edvino Samio, vienas iš šio centro tikslų – užtikrinti progresyvų mokslo bendradarbiavimą su verslu, iš arti stebėti ir pajausti inkubatoriuje įsikūrusio verslo poreikius inovacijoms.

„Esame vienas iš inkubatorių, kuris turi ekspertus, konsultuojančius inovacijų rinkodaros srityje, komercializacijos etapuose, finansavimo paieškoje ir intelektinės nuosavybės apsaugos srityje. Stengiamės verslui būti mentoriais, kurie palydi visoje verslo iššūkių kupinoje kelionėje. Taip pat siūlome ne tik biuro, bet ir laboratorijų patalpas.

Jonas Ignatavičius

Verslo inkubatorius yra unikalioje vietoje, šalia galima rasti daugiau nei 30 skirtingų laboratorijų, todėl čia patrauklu biotechnologijų, agro-, gamtos ir IT inovacijas kuriančioms komandoms. Svarbu paminėti, kad inkubatorius veikia stipriose mokslo bendruomenėse, o tai jaunam verslui garantuoja aukšto lygio žinias, platų kontaktų ratą bei dar platesnes augimo galimybes. Tai taip pat itin gera erdvė startuoliams, kurių pagrindiniai kūrėjai yra studentai, ir atžalinėms įmonėms, kurių kūrėjais vis dažniau tampa patys mokslininkai“, – kalbėjo E. Samys.

Varomoji plėtros jėga – moksliniai tyrimai

Žemės ūkio sektoriuje veikianti įmonė UAB „Nando Labs“ taip pat yra įsikūrusi šiame inkubatoriuje, tiesa, plečiasi ir auga, todėl netrukus išsikels į naujas patalpas. Moderniame inkubatoriuje dirbdama kartu su mokslininkais įmonė sukūrė ir įdiegė bent keliolika naujovių, o tuo pat metu įmonei asistuojant buvo apgintos keturios disertacijos, parengta daugybė kitų mokslinių darbų.

Kaip pasakoja įmonių grupės projektų vadovas Jonas Ignatavičius, pasiekus savo tikslus bei dirbant inkubatoriuje išvysčius dvi produktų linijas, reikia judėti į priekį. Per visą šį laiką įmonės komanda sukūrė ir purkštuvų priedais vadinamas chemines medžiagas, kurios keičia vandens savybes ir užtikrina, kad augalų apsaugos produktai tinkamai suveiktų, ir unikalius probiotikus dirvai, kurie leidžia atsigauti dirvožemiui, o augalams augti stipresniems.

„Intensyvus ūkininkavimas, tradicinių technologijų ir augalų apsaugos produktų naudojimas buvo pasiekę piką, nustekeno dirvožemius. Kadangi dirvose daug metų buvo naudojami pesticidai ir trąšos, dabar turime dėti visas pastangas, kad atkurtumėme nualintas dirvožemių biosistemas ir taip palaikytume grūdinių kultūrų produktyvumą ir ūkininkavimo efektyvumą. Būtent tam skirtus technologinius sprendimus kuriame ir tiekiame į rinką“, – apie savo srities specifiką pasakojo UAB „Nando Labs“ atstovas J. Ignatavičius.

Anot pašnekovo, ūkininkai yra priversti imtis šiuolaikinių priemonių norėdami išlikti konkurencingi, t. y. naudoti mažiau trąšų bei efektyviau panaudoti pesticidus.

Ši konkurencingumo taisyklė nesikeičia ir kalbant apie kitas pasaulio rinkas. Kauniečių įmonių grupė šiuo metu dirba 12 rinkų, daugiausiai dėmesio skiriama Europos ir Rytų šalių klientams, tačiau įmonė planuoja plėstis į Afrikos bei Pietų Amerikos rinkas.

Projektų vadovas taip pat juokauja, jog geriausia jų siūlomų sprendimų pardavėja yra kadenciją baigusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė, nes be technologijų ir inovacijų versle svarbi ir politika. „Politiniai sprendimai ir santykiai vis tiek daro įtaką verslui. Pavyzdžiui, neturime jokių pardavimų Rusijoje, tačiau turime labai gerus pardavimus Ukrainoje. Atsiranda tarpusavio ryšiai, partnerystės, o tam reikia bendros vizijos“, – paaiškino jis.

Draugiški aplinkai sprendimai – būtinybė

Ne paslaptis ir tai, kad apie tvarumą, ekologiją, efektyvų ir gamtai draugišką jos išteklių naudojimą kalbame vis dažniau. ES iniciatyva „Žaliasis kursas“, skirta pertvarkyti Europos ekonominę sistemą, kad ji taptų neutrali klimatui, ir sustabdyti biologinės įvairovės nykimą bei pasiekti nulinės taršos tikslą, rodo, kad aplinkai draugiški sprendimai tampa būtinybe visose verslo srityse. Tam pritaria ir J. Ignatavičius. Pasak verslo atstovo, jų įmonėje kuriami produktai atitinka pagrindinius „Žaliojo kurso“ ir tvarumo tikslus, nes leidžia efektyviau panaudoti kitas agrotechnologijas ir sumažinti dirvos taršą.

„Tvarumą užtikriname per savo kuriamus produktus, edukaciją ir mokymus. Stengiamės įgyvendinti „Žaliąjį kursą“, be to, rinktis technologines priemones, kurios leidžia sumažinti pakuočių taršą. Šiuo metu įgyvendiname projektą, kurio metu visą savo gamybinę sistemą perdėliojame taip, kad gamybos metu susidarytų kuo mažiau atliekų, būtų didesnės galimybės perdirbti produktus.

Tiek mums, tiek ūkininkams, tiek ir visiems verslo atstovams reikės paisyti „Žaliojo kurso“ tikslų ir išlaikyti produktyvumą. Vadovautis šiuo kursu bendradarbiaujant su tyrėjais ir mokslu bei diegiant kartu atrastas pažangias technologijas mums turbūt yra viena iš tų kelių esančių galimybių“, – mintimis dalijosi UAB „Nando Labs“ atstovas.

Mokslo ir verslo bendradarbiavimas, verslų plėtra skatinant žinių pagrindu sukurtų produktų gamybą bei verslo poreikius atliepiantys moksliniai tyrimai yra skatinami ES struktūrinių fondų finansuojamomis priemonėmis.

Užsakymo nr.: PT_88454811