Jei tik gali – visada pasirengę padėti

Daugiau nei 10 metų labdaringą veiklą vykdantis „Norfos“ labdaros fondas ne kartą prisidėjo prie visai Lietuvai svarbių darbų. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, „Norfa“ suteikė net 600 tūkst. eurų materialinę paramą įvairių šalies miestų gydymo įstaigoms. Parama buvo teikiama kritiniu laikotarpiu, kai apsaugos priemonių ir medicininės įrangos trūko labiausiai. Fondas taip pat finansiškai rėmė gaisrininkus, gesinusius Alytaus padangų perdirbimo gamyklos gaisrą. Šį kartą buvo nuspręsta prisidėti prie Lietuvos sienos apsaugos stiprinimo ir sunkų bei atsakingą darbą dirbančių pasieniečių įvertinimo.

„Mūsų pozicija tokia, kad jei atsiranda problema, o mes turime galimybę padėti, tai kitaip pasielgi ir negalime. Per visą „Norfa“ labdaros fondo gyvavimo laikotarpį COVID-19 pandemija neabejotinai buvo rimčiausias iššūkis, tačiau šiais metais Lietuvą užklupo dar viena rimta problema – sienos saugumo klausimai. Šalies sienos apsauga yra viena esmingiausių valstybės užduočių, tad finansiškai norime prisidėti ir prie valstybės sienos apsaugos stiprinimo. Norime parodyti pasieniečiams ir kitiems Lietuvos piliečiams, kad mūsų bendrovė nelieka abejinga, kai valstybei iškyla rimtų rūpesčių“, – sako „Norfa mažmena“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Prekybos tinklo „Norfa“ valdytojas Dainius Dundulis

Parama buvo išties reikalinga

Kaip pastebi Giedrius Misutis, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado patarėjas, migrantų krizė buvo ne pirmasis rimtas iššūkis Lietuvos pasieniečiams, mat nemenkų išbandymų VSAT teko patirti ir dėl šalyje susiklosčiusios pandeminės situacijos.

„Tik prasidėjus pandemijai, susidūrėme su milžiniškais iššūkiais: teko perorganizuoti visą sienų apsaugą, įsigaliojo nauji teisė aktai, trūko ir priemonių. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje buvo atstatyta pasienių kontrolė su Latvija ir Lenkija, apribotas išvykimas iš šalies. Tačiau nesibaigus vienai krizei, mus užklupo kita – nelegalių migrantų banga“, – sako G. Misutis.

Nors prie pandeminės krizės pasieniečiams prisitaikyti pavyko, nelegaliai mūsų sieną kertančių žmonių problema vis dar išlieka aktuali, todėl bet kokia parama tiek iš privačių įmonių, tiek iš kitų organizacijų pasienyje dirbantiems žmonėms yra labai reikalinga.

Pašnekovas tikina, kad „Norfa“ suteikta 100 tūkstančių eurų parama bus skirta pasienio darbuotojų, kurie šiuo ekstremalios situacijos laikotarpiu tiesiogiai vykdo Lietuvos, o kartu ir Europos Sąjungos išorės sienos su Baltarusija apsaugą, motyvacijai.

„Tai finansinė paskata pasieniečiams, dirbantiems vadinamosiose priešakinėse linijose ir kasdien susiduriantiems su neteisėtais migrantais. Tokie susidūrimai yra neabejotinai sunkūs tiek psichologiškai, tiek ir fiziškai. Finansinė parama žmonėms, kurių atlyginimas nėra labai didelis, o darbas ypatingai atsakingas, kaip motyvacinė priemonė yra labai svarbi. Tačiau lygiai taip pat yra svarbi ir moralinė parama, kuri išreiškiama tokiu veiksmu, supratimas, kad reikia prisidėti, kad tai yra visos mūsų valstybės labui. Tad norime dar kartą padėkoti „Norfai“ už jų suteiktą paramą ir tikimės, kad sujungę jėgas, išgyvensime šį sudėtingą laikotarpį“, – sako VSAT vado patarėjas G. Misutis.

Užsakymo nr.: PT_88300641