„Italijoje įsikūrusi aukštųjų technologijų įmonė „Gruppo FOS“ ieškojo specialistų, vykdančių mokslinius tyrimus Šiaurės Europoje, tad jų akiratyje atsidūrėme dar 2014 metais. Italų kompanijai buvo svarbu rasti tinkamus partnerius, kurie būtų įsikūrę ne tik strategiškai patrauklioje vietoje, tačiau ir atitiktų visas sąlygas, norint įrengti biomedicininės inžinerijos laboratoriją. Tad įsikūrę integruoto mokslo, studijų ir verslo slėnyje „Santaka“, pradėjome bendradarbiauti su Kauno technologijų universiteto (KTU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkais“, – pasakoja „Gruppo FOS Lithuania“ direktorė Rosita Makauskienė.

ES investicijos – unikalaus pasaulyje prietaiso kūrimui

Vykdydama mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklą (MTEP), „Gruppo FOS Lithuania“, bendradarbiaudama su pirmaujančiomis Italijos ir Lietuvos tyrimų institucijomis, užsiima inovacijų vystymu ir paslaugų teikimu, specializuojasi darbo su mokslininkais srityje, teikia konsultacijas, vysto ir projektuoja programinę bei mechaninę įrangą, o naujus mokslinius tyrimus bei technologijas pritaiko rinkoje.

Praėjus vos metams po įmonės įsteigimo ir veiklos pradžios, „Gruppo FOS Lithuania“ pasirašė finansavimo ir administravimo sutartį, pagal kurią projektas, skirtas poinsultinei stebėsenai, iš ES struktūrinių fondo gavo daugiau nei 500 tūkst. eurų finansavimą.

Pasak įmonės direktorės R. Makauskienės, gautas ES finansavimas buvo itin svarbus veiksnys, suteikęs galimybę ne tik įgyvendinti projektą, tačiau ir padėjęs žengti pirmuosius žingsnius naujoje rinkoje ir prisistatyti kaip įmonei, siekiančiai kurti inovacijas gyvybės mokslų srityje.

„Mūsų sukurtas prietaisas – vienintelis toks pasaulyje. Tai revoliucija, spėjusi susilaukti susidomėjimo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – džiaugiasi įmonės direktorė, pabrėždama, kad įvykdžius projektą, „Gruppo FOS Lithuania“ vardas tapo žinomas ir užsienio investicinėms kompanijoms.

Ateities planai

Pasak R. Makauskienės, „Gruppo Fos Lithuania“ biomedicinos inžinieriai kartu su KTU ir LSMU mokslininkais sukūrė gyvybiškai svarbią sveikatos stebėsenos priemonę, padėsiančią užkirsti kelią pakartotiniam insultui.

„Pagrindinė šio prietaiso funkcija yra stebėti žmogaus būklę po insulto. Drąsiai sakome, kad tai pirmasis įrenginys pasaulyje, kurio pagalba galėsime stebėti ir tuo pačiu analizuoti paciento sveikatos būseną atspindinčius rodiklius. Mūsų komandos sukuta įranga galėsime sekti ne tik širdies darbą, pulsą, bet ir matyti smegenų būklę“, – teigė įmonės direktorė.

Biomedicininė elektroninė įranga poinsultinei stebėsenai nėra vienintelė „Gruppo FOS Lithuania“ inovacija. Po ES struktūrinių fondų suteikto finansavimo ir projekto įgyvendinimo, įmonė laurus skina jau naujai vystomose iniciatyvose. Šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas multimodalinės sistemos personalizuotai poinsultinei reabilitacijai ir tikslaus bioninės rankos protezo, paremto modulio, skirto nusileidimui Marse, technologijos perdavimu. Įmonės planuose - sveikatos technologijos, inovatyvios medicininės elektroninės įrangos kūrimas bei skaitmeniniai sprendimai medicinos sektoriuje.

Kurkime pažangią Lietuvą

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, siekdama pritraukti į Lietuvą daugiau užsienio investicijų į mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) ir inovacijų sričių projektus, skelbia kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę “ „SMARTINVEST LT+“. Pagal šią priemonę šalyje plėtojantiems veiklą užsienio investuotojams bus finansuojamas mokslinių tyrimų įrangos įsigijimas, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklų vykdymas, personalo išlaikymas, reikalingų medžiagų, patentų ir licencijų įsigijimas. Konkurso būdu verslui bus paskirstyta 20 mln. eurų.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas bendrai finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_88289757