Kuo Lietuva išsiskiria iš kitų pasaulio šalių?

Lietuvos sveikatos informacijos sistema yra viena technologiškai pažangiausių pasaulyje. Kadangi technologijų svarba vis didesnė ir medicinoje, Lietuva savo IT sektoriaus stiprybes galėtų išnaudoti. Lietuva nėra didelė šalis, joje yra vos apie 2,7 mln. gyventojų. Tad visos šalies sistemos yra gerokai mažesnės ir lankstesnės nei, pavyzdžiui, Vokietijos ar Jungtinės Karalystės. Pritaikyti tam tikras naujoves Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje būtų palyginti paprasta ir nebrangu.

Net ir nesėkmės atveju Lietuva prarastų palyginti nedaug, tačiau potencialas išlošti yra didelis: Lietuva dabar visame pasaulyje puikiai žinoma kaip viena fintech srities lyderių ir novatorių, tai, nebijant drąsių sprendimų, būtų galima pasiekti ir medicinos srityje. Lietuva yra ganėtinai smarkiai pasistūmėjusi medicinos skaitmeninimo srityje. Dėl to galime pasigirti, kad esame viena pirmųjų šalių pasaulyje, galutinai sukūrusi ekosistemą ES skaitmeniniam pažymėjimui naudoti, nes turime visapusiškai geresnę IT infrastruktūrą.

Ar Lietuvoje jau turime kokių nors projektų iš sveikatos sektoriaus, parodančių mūsų potencialą?

Pradėti, ko gero, galėtume nuo neseniai paleisto ir jau minėto ES skaitmeninio COVID pažymėjimo – Lietuva buvo viena iš pirmų 7 šalių visoje ES ir pirmoji Baltijos šalis, paleidusi šį pažymėjimą. Apskritai mūsų komanda drauge su Registrų centru paleisti šį pažymėjimą buvo pasiruošusi netgi anksčiau, tačiau, savaime aišku, vieni skaitmeninio pažymėjimo paleisti negalėjome, nes tai neturėtų prasmės, kitoms šalims nepasiruošus priimti Lietuvos piliečių su pažymėjimu. Bet kuriuo atveju, reikia nepamiršti, kad tai yra globalus projektas, ir lietuviai buvo bene pirmieji, savo rankose turėję visiškai veikiantį techninį sprendimą.

Ir tai nebuvo tiesiog atsitiktinumas. Pradėję dirbti su Registrų centru išanalizavome ir iš naujo nustatėme procesus, susijusius su ES skaitmeninio COVID pažymėjimo funkcionalumu ir integracijomis. Toks procesų efektyvinimas iš esmės ir nulėmė, kad ES skaitmeninis COVID pažymėjimas veikia sklandžiai, saugiai, greitai, galėjome jį paleisti vieni pirmųjų be jokių didelių nesklandumų. Tai pasiekti padėjo ir mūsų įmonės ekspertų rekomendacijos, patirtis kitose šalyse (Kanadoje, Suomijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje).

Kokių problemų turi mūsų medicinos sektorius?

Mūsų šalyje medicinos sektorius reguliuojamas pastebimai griežčiau nei, pavyzdžiui, Suomijoje. Daug kam tai asocijuojasi su saugumu ir užtikrintumu, tačiau perdėtas reguliavimas slopina ir lėtina inovacijas. Suomijoje galėjome pritaikyti robotinį darbo sekų ir procesų automatizavimą ir sutrumpinti skiepijimo procesą per pusę, o Lietuvoje kol kas tokios galimybės neturime.

Ar Lietuva tikrai turi pakankamai išteklių, kad galėtų išsiskirti ir medicinos sektoriuje?

Lietuva yra antroji ES pagal jaunų žmonių, turinčių aukštąjį išsilavinimą, skaičių, pirmoji Vidurio Europoje pagal verslo ir universitetų bendradarbiavimą atliekant tyrimus, be to, šalis jau yra įpratusi artimai bendradarbiauti su užsienio bendrovėmis kurdama globalaus lygio sistemas.

Apie Lietuvos IT ir medicinos specialistų galimybes žino visas pasaulis. Medicinos specialistus dažnai vilioja įstaigos Vokietijoje, o IT bendrovės vis dažniau keliasi į Lietuvą ir dėl vietos ekspertų konkuruoja labai aršiai, nes jie to tikrai verti. Kitaip tariant, Lietuvoje yra visi reikalingi ištekliai, leidžiantys Lietuvai tapti ateities medicinos centru ir pavyzdžiu Europoje.

Kaip būtų galima žmogiškuosius išteklius išnaudoti labiau?

Koją kiša tai, kad universitetų medicinos fakultetai per mažai bendradarbiauja su IT įmonėmis, o IT fakultetai – su medicinos ir biotechnologijų bendrovėmis. Sveikatos sektorius tampa vis labiau priklausomas nuo technologijų, tad bendradarbiavimą skatinti turime nuo pat šaknų, nes kitu atveju lyderiais ir pavyzdžiu pasaulyje tapti bus sunku. Iš esmės Lietuva turi potencialo tapti sveikatos apsaugos lydere pasaulyje, tiesiog reikia paskatinti bendradarbiavimą, aktyviau finansuoti medicinos technologijų projektus ir, žinoma, duoti tam laiko.

Užsakymo nr.: PT_87528193