1. Gyvenkite čia ir dabar

Pats pagrindinis, paprasčiausias ir sunkiausiai įgyvendinamas principas, kurio mokiausi klausydamasis vieno iš didžiųjų filosofų Jiddu Krishnamurti viešų kalbų. Mūsų protas nuolat verčia mus mintimis nusikelti į praeitį, ir jei tuomet sekėsi geriau, kyla labai nemalonių emocijų. Mes itin daug laiko praleidžiame nagrinėdami padarytas klaidas, nors ir suprantame, kad tai nepadės jų ištaisyti. Daugelis mėgsta sakyti: „Iš klaidų mokomės“, bet iš tikrųjų nuolatinis galvojimas apie nesėkmes įvaro tik dar daugiau baimės. Tuomet protas, nuolat skubantis sudarinėti ateities prognozes, bando užtikrinti mūsų saugumą, siūlydamas išeitis, kurios remiasi praeities veiksmų analize. Tai jokiu būdu nereiškia, kad nereikia nieko analizuoti, skaičiuoti ar mąstyti racionaliai, bet neleiskite, kad tai kaustytų jūsų kūrybiškumą. Iš keblios padėties jus gali išgelbėti tik naujos idėjos, o šios niekada neateina į galvą baimės sukaustytam žmogui.

2. Stebėkite savo mintis

Viskas, ko mums reikia norint surasti išeitį iš keblios padėties – nutildytas nuolat galvoje zvimbiantis minčių triukšmas. Paprastai to nepavyksta padaryti, o per prievartą nė neverta stengtis. Visi esame patyrę, kaip nesiseka iš galvos iškrapštyti žalio dramblio, jei mūsų paprašo apie jį negalvoti. Man teko to mokytis daugiau nei 15 metų ir labiausiai man padėjo dvasinio mokytojo ir rašytojo Ekharto Tolle‘ės knygos. Minčių stebėjimo principas veikia labai paprastai. Tarkime, bendraujant ar sprendžiant reikalus su kitais žmonėmis ir kolegomis mums dažnai kyla gana piktų minčių, ypač, jei tai, ką sako žmogus, mums atrodo kvaila. Ten, kur mintis, ten ir emocija. Paprastai tai būna pyktis, pagieža, sarkazmas ar dar kokia nors kita, tik mums būdinga nepasitenkinimo išraiška, kuri sukels atsakomosios reakcijos kaskadą. Beveik šimtu procentų galima pasakyti, kad išspręsti problemos nepavyks, o gal net ir kils konfliktas. Sugavus kenkėjiškas mintis labai lengva užbėgti už akių jas lydinčioms emocijoms, o tuomet pavyksta rasti ir patį geriausią sprendimą.

3. Nori augti, turi keistis

Verslų savininkams ir vadovams ramiai gyventi neišeina. Mes esame mokyti veikti, daryti, kuo blogiau sekasi, tuo daugiau reikia dirbti. Iš tikrųjų toks požiūris – tai smigimas į dugną. Verslo aplinkoje įtampa į aukščiausią tašką pakyla itin dažnai. Organizmas į tai reaguoja kaip į niekada nesibaigiantį lėtinį stresą. Niekam ne paslaptis, kad dažniausiai naudojamas streso slopinimo būdas yra alkoholis, kuris problemų turintį žmogų klampina dar giliau. Kai buvau pasiekęs patį juodžiausią savo gyvenimo etapą, nuo realybės ir stresų pabėgau tiesiogine to žodžio prasme iškeliaudamas iš Lietuvos. Iš pradžių aplankiau keletą šalių, apsistodamas ten ilgesniam laikui, o paskui išsirinkau vietą pasaulyje, kuri tapo mano antraisiais namais. Pietų Afrikos Respublikoje supratau, kuo Lietuva gali būti pranašesnė, o kur mums reikia dar pasistengti ir pasivyti pasaulį.

Tadas Karosas

4. Nebijokite dalytis atsakomybe

Vienas iš sunkiausių dalykų lyderiams – dalytis atsakomybe su kolegomis. Mūsų ego mums nuolat tvirtina: „Tu esi teisus, o visi kiti klysta.“ Protas nuolat lygina įvairius parametrus – kas ką turi, ką pasiekia, o ego lipdo etiketes. Vis tik pasitraukti iš kritinės situacijos – ne tik mintimis, bet ir fiziškai, nepavyks, jei kai kurių darbų nedeleguosite kitiems. Kad galėtumėte atsitraukti iš pažvelgti į savo verslą iš šalies, būtina vietoj savęs paskirti žmogų. Jei to nepadarysite, didelė tikimybė, kad ir toliau kovosite kaip Don Kichotas su vėjo malūnais, o bet kuris priimtas sprendimas bus dar viena klaida. Būkite nuošalyje tiek, kiek reikia, kad pajustumėte, jog jau galite grįžti.

5. Saugokite savo artimus žmones

Tikra tiesa, kad mus kuria mūsų aplinka. Jei niekas aplink nesišypso, jūs irgi nustosite šypsotis. Jei niekas nemoka tinkamai reaguoti į stresą, nemokėsite ir jūs. Žvilgsnis į savo kolegas, artimuosius ir šeimą – tai tarsi žvilgsnis pačiam į save veidrodyje. Jei jūsų artima aplinka nelaiminga, sėkmės tikėtis neverta. Tinkamai įvertinus iš aplinkos jus pasiekiančius ir dažnai dirginančius signalus, galima gerokai sumažinti savo ego karūną, o tai visuomet veda į sėkmę.

Savo patirtimi, sėkmėmis ir išgyventais iššūkiais T. Karosas dalinsis praktiniame seminare „Kaip įveikti verslo ir asmenines krizes?“, kuris vyks birželio 22 dieną „Dūmų fabrike“ ir nuotoliniu būdu. Bilietais prekiaujama bilietai.lt platformoje.

Užsakymo nr.: PT_87489179