Laiko patikrinta brolio ir sesers bendrystė

Prieš keletą metų G. Karosaitė drauge su broliu Jonu pasekė tėčio – Tado Karoso – pėdomis ir perėmė šeimos verslą. Nors vaikystėje net nesvarsčiusi dirbti maitinimo srityje, ilgainiui suprato, kad ji yra pernelyg artima, kad blaškytųsi savęs ieškodama kitur nei rodė pats likimas.

Tiesa, verslavimo patirtį jauna moteris gana drąsiai sėmė ir ankščiau: 2013 metais, parsivežusi idėją iš Majamio, Lietuvoje įkūrė sveiko maisto ir gėrimų barą „Fit Food“, vėliau šį prekių ženklą išplėtė ir Madride. Dabar iš užsienyje esančių antrųjų namų į Lietuvą ją vis dažniau gena „Čili pizza“ reikalai, kur Goda noriai dalinasi ne tik savo sukaupta patirtimi, bet ir menine gyslele.

„Esame skirtingi – aš gana kūrybiškos sielos, o Jonas labiau konkretus. Tačiau tai tapo mūsų stiprybe, nes dirbame ir stipriname tas sritis, kuriose jaučiamės geriausiai: aš atsakinga už įvaizdį, rinkodarą, o brolis dirba ties strategija, valdyba. Manau, gana neblogai vienas kitą papildome, nekonfliktuojame, drauge siekiame bendro tikslo ir gerovės“, – apie laiko patikrintą tandemą ir veiklos modelį pasakoja Goda.

Palygino ispanų ir lietuvių patirtis po pandemijos

Kaskart pargrįžusi į gimtąją Lietuvą, G. Karosaitė prisipažįsta skubanti apsilankyti valdomose picerijose – ne tik įsitikinti, kaip sekasi palengva po pandemijos gniaužtų atsigaunančiam verslui, bet ir pavalgyti.

„Nuo mažumės augau su „Čili“, todėl buvau ir esu ištikima šiai virtuvei. Niekada nepraleidžiu progos paskanauti šaltibarščių, firminių koldūnų ar itališko deserto – man tai visiškai savas maistas. Tiesa, keliaudama po pasaulį su malonumu ugdžiau skonį, ragavau ir rinkau gurmaniškas naujoves, o pandemijos pauzė suteikė impulsą idėjas realizuoti mūsų restoranuose. Nekantrauju jas įgyvendinti“, – pasakoja verslininkė.

G. Karosaitė sako, jog nepaisant karantino atlaisvinimų, ji stebi gana nedrąsų visuomenės grįžimą prie maitinimo įstaigų kultūros. Madride, kuriame moteris leidžia daugiau laiko nei Lietuvoje, kavinės ir restoranai buvo uždaryti kone visą praėjusį pavasarį, tačiau vos jiems pravėrus duris, lankytojai netruko sugrįžti pilna koja.

„Buvo ir tebėra laikomasi saugumo reikalavimų, tačiau jie netrukdo žmonėms džiaugtis geru maistu, kompanija. Ispanai be maitinimo įstaigų, be galimybės ten išgerti kavos, pietauti, o paskui leisti vakarus prie taurės vyno – kaip be rankų,“ – patirtimi dalijasi lietuvė.

Tuo tarpu G. Karosaitės brolis Jonas pasakojo, jog Vyriausybei sušvelninus karantino draudimus ir leidus restoranams priimti lankytojus lauke, verslininkai pirmiausiai nukreipė pastangas saugumo reikalavimams užtikrinti: testavo darbuotojus, matavo atstumus tarp staliukų, rūpinosi dezinfekcinėmis priemonėmis ir pan. Pasak jo, pandemijos laikas maitinimo verslams buvo negailestingas, o nuostoliai – milžiniški.

„Vis dar negalime dirbti pilnu pajėgumu, tačiau darome ką galime, nes jaučiame, kad esame reikalingi tiek savo darbuotojams, tiek klientams. Mums rūpi visuomenės emocinė būsena, tad veiksime tokiomis sąlygomis, kurios yra diktuojamos. Patikiname, kad kainoms tai neturės įtakos. Priešingai, didžioji karantino pauzė buvo puikus laikas peržvelgti kainodarą, įvertinti visuomenės poreikius, įsiklausyti į lūkesčius – manau, sugrįžtame su dar patrauklesniais pasiūlymais“, – neseniai yra minėjęs J. Karosas.

Meilę maistui ugdys nedalyvaujant „kainų karuose“

Tiek Goda, tiek Jonas Karosai yra išmaišę kone pusę pasaulio, o lankydami įvairius pasaulio kampus, sako, būtinai paragaujantys vietinės virtuvės. Tiesa, G. Karosaitė įsitikinusi, jog lietuvaičiai pastaraisiais metais yra gana išlepinti rinkos.

„Lyginant su ispanais, lietuviai tikrai daug dėmesio skiria kokybei, bet dažnai pro padidinamąjį stiklą stebi ne maistą, o detales. Manau, toks bruožas kartais trukdo atsipalaiduoti. Ispanams labai svarbu aukštos kokybės ingredientai, geras maistas, bet už vis labiau jie vertina pačią buvimo drauge patirtį. Tai norime perduoti ir mūsų restoranų lankytojams, įtikinti, jog reikia džiaugtis paprastais, mažais dalykais, savu maistu, jaukia aplinka“, – lūkesčiais dalijasi verslininkė.

Siekdami teigiamo pokyčio, jaunieji Karosai per pandemiją atnaujino meniu ir sukūrė naują restoranų interjerą, kuris bus įgyvendintas atnaujinant restoranus. Tai pat sugriežtinti reikalavimai tiekėjams, pirmenybę teikiant vietos ūkininkų ir gamintojų produkcijai. Šiuo metu verslininkai dirba, jog lauko terasose būtų patogu ir šilta visais metų laikais nepriklausomai nuo oro sąlygų, taip pat keičia ir personalo įvaizdį.

„Turime trumpą ir ne visuomet orais dosnų vasaros sezoną, todėl norisi, kad po pertraukos į kavines ir lauko terasas sugrįžtantys lankytojai mėgautųsi jaukia atmosfera. Ispaniško mentaliteto parvežti negaliu, tačiau atnaujinti interjerą, vizualinius sprendimus, visus sutikti su šypsenomis ir kurti pozityvią nuotaiką, manau, sekasi neblogai“, – permainomis džiaugiasi G. Karosaitė.

Kalbėdamas apie strateginius restoranų tinklo pokyčius, J. Karosas pažėrė ir daugiau naujienų. Pasak jo, „Čili pizza“ nuo šiol nebevilios klientų nuolaidų kuponais.

„Vadinamieji kainų karai veikia tuomet, kai kuri tokią vietą, kur žmonės ateina, pavalgo ir išeina. Mes norime, kad mūsų kavinės viliotų kokybe ir protinga kainodara, jog čia būtų gera pasilikti ir visuomet kiltų noras sugrįžti. „Čili“ turi ilgametę patirtį ir visus reikiamus svertus būti mylimu šeimos restoranu – tikiu, kad ši vasara darsyk tai įrodys“, – išskirtinumą pabrėžia J. Ir G. Karosai.

Užsakymo nr.: PT_87360391