Darbuotojai nori daugiau lankstumo

R. Kairytė įsitikinusi, kad net ir karantino suvaržymams laisvėjant grįžti prie ikipandeminio darbo modelio jau nebeužtenka. Prie darbo namuose pripratę darbuotojai nori turėti daugiau lankstumo. Tai įvertinusi pažangius mokėjimo sprendimus vystanti tarptautinė bendrovė, kuri Lietuvoje šiuo metu turi netoli šimto darbuotojų, nusprendė po karantino taikyti hibridinį darbo modelį.

„Be abejo, darbuotojai jau pavargo nuo nuolatinio darbo namuose. Daugelis pasiilgo gyvų susitikimų, neformalaus bendravimo su kolegomis ir kitų įprastai darbo biure teikiamų privalumų. Kita vertus, darbuotojai neabejotinai įvertino ir nuotolinio darbo pliusus – lankstumą, galimybę išvengti kasdienių kelionių į biurą ir su tuo susijusių išlaidų. Tuo pačiu pandemijos patirtis parodė, kad tikrai galime efektyviai ir produktyviai dirbti ne tik visi kartu būdami biure. Dėl to priėjome išvados, kad mūsų įmonei geriausiai tinka hibridinis darbo modelis, kuomet patys darbuotojai turi galimybę rinktis, iš kur dirbti“, – pasakoja R. Kairytė.

Tribe payments nuotr.

Prie pakitusių poreikių pritaiko biuro erdves

Dėl to pasibaigus karantinui „Tribe Payments“ darbuotojai iš biuro turės dirbti tik dvi dienas per savaitę, o dėl likusio laiko galės spręsti savo nuožiūra – dirbti iš biuro, namų ar kitos jiems patogios vietos. Darbo dienas biure darbuotojams rekomenduojama išnaudoti susitikimams, pasitarimams ar kitoms komandinėms veikloms. Visgi, jei tik patiems darbuotojams patogiau, biure jie galės atlikti ir visas individualias užduotis bei kasdienius darbus, dirbti jame tiek laiko, kiek reikia. Hibridinio darbo modeliui pritaikoma ir Kaune įsikūrusio bendrovės biuro infrastruktūra.

„Iš namų tam tikromis dienomis dirbti norintys kolegos paprasčiausiai turės pažymėti tokį pasirinkimą mūsų vidinėje sistemoje. Tuo metu pačiame biure dar pandemijos metu pasirūpinome nuotoliniam ir hibridiniam darbui reikalingais techniniais sprendimais. Susitikimų kambariai aprūpinti modernia telekonferencijų įranga, kuri leidžia su dirbančiais iš namų bendrauti taip, tarsi jie būtų toje pačioje patalpoje. Be to, biure gausu atskirų erdvių skambučiams, susitikimams ir privatiems pokalbiams. Tai užtikrina patogų biure ir namuose dirbančių darbuotojų bendravimą, o kartu suteikia visas galimybes biure dirbti netrukdomai, turėti ramią aplinką susikaupti – ką jau ir kalbėti apie poilsio erdves, žaidimų ar šiuo metu įrenginėjamą SPA kambarį“, – sako R. Kairytė.

Galimybė dirbti – kad ir nuo jūros kranto

Anot R. Kairytės, pereinant prie lankstesnio darbo modelio iš dalies keičiasi ir pati biuro funkcija. Jis tampa ne tiek vieta, kur kiekvienas darbuotojas turi savo darbo vietą, kiek prie komandos poreikių prisitaikančiu įmonės gyvenimo centru, susitikimų ir bendradarbiavimo, keitimosi idėjomis vieta, prie kurios darbuotojai nėra pririšti fiziškai ir kurią pratęsia virtualiai prisijungusių kolegų tinklas. Dėl to „Tribe Payments“ biure prisitaikant prie naujų poreikių kuriamos papildomos darbo erdvės be dedikuotų darbo vietų. Jos skirtos biure norintiems dirbti tik dalį laiko. Tokių erdvių poreikį lemia ir sparčiai augantis įmonės darbuotojų skaičius, kuris kasmet padidėja 30-40 proc.

Tribe payments nuotr.

„Tiesa, taikant hibridinį darbo modelį labai svarbu užtikrinti patogias darbo sąlygas ne tik biure, bet ir dirbantiems iš namų. Dėl šios priežasties mūsų darbuotojai yra ne tik aprūpinti visa darbui būtina įranga – kompiuteriais, monitoriais, ausinėmis ir pan., kuriuos gali perkelti į namus, bet, kaip vieną iš papildomų naudų, turi galimybę rinktis namų biuro įsirengimo krepšelį. Tai tam tikra pinigų suma, kurią darbuotojas gali išleisti darbo aplinkos namuose pagerinimui – pavyzdžiui, įsigyti patogų darbą užtikrinančius biuro baldus“, – sako R. Kairytė.

Jos įsitikinimu, per karantiną darbo vietos sąvoka apskritai tapo daug abstraktesnė, o jos ribos išbluko. Jei efektyviai dirbama iš namų, tai lygiai taip pat sėkmingai tai daryti galima ir sodyboje, pajūrio kurorte ar net kitame pasaulio kampelyje. Atsižvelgdama į tai „Tribe Payments“ savo darbuotojams nuo šiol taip pat suteiks galimybę 30 dienų per metus dirbti iš bet kur – kaimo sodybos, poilsio namų Nidoje, SPA Druskininkuose, viešbučio Tenerifėje ar Tailande. Tokiu būdu darbuotojai galės praktikuoti vis populiaresnį workation modelį, kuomet derinamas darbas ir poilsis. R. Kairytės manymu, artėjant vasarai per karantiną kelionių išsiilgusiems darbuotojams toks pasirinkimas gali būti išties patrauklus.

Dirbdami nuotoliniu būdu nepamiršo ir mokymosi

R. Kairytė pastebi, kad per pandemiją išryškėjo ne tik didesnio lankstumo, bet ir asmeninio tobulėjimo poreikis. Turint daugiau laisvo laiko dažnu atveju siekiama jį išnaudoti asmeniniam tobulėjimui, o kartu geresnių mokymosi bei augimo galimybių tikimasi ir iš darbdavių.

Tribe payments nuotr.

„Nors mūsų darbuotojams tobulėjimo galimybės visuomet buvo vienas svarbiausių darbo aspektų, matome, kad per pandemiją tam imta skirti dar daugiau dėmesio. Žmonės nori prasmingai išnaudoti savo laiką, „neužsisėdėti“ profesinėje srityje ir atrasti naujų tobulėjimo bei savirealizacijos būdų. Juos savo darbuotojams stengiamės suteikti nepriklausomai nuo to, ar jie dirba iš biuro, ar iš namų. Šiuo tikslu vykdome ir planuojame įvairias iniciatyvas – pavyzdžiui, nusimatėme mokymosi dienas – „Tribe Learning Day“, kuomet darbuotojams bus reguliariai rengiami vidiniai ir išoriniai mokymai, hakatonai, kūrybinės dirbtuvės“, – pasakoja R. Kairytė.

Anot jos, kas ketvirtį suplanuoti ir išoriniai mokymai, skirti darbuotojų bendrųjų kompetencijų ugdymui. Įvairiems mokymams darbuotojai gali pasirinkti ir papildomą metinį krepšelį. Be to, įmonėje įgyvendinamos ir tokios iniciatyvos kaip „Tribe Learning“ bibliotekėlė, į kurią įtraukiamos pačių darbuotojų pageidaujamos profesinės knygos. Visomis šiomis priemonėmis siekiama, kad darbuotojai turėtų kuo geresnes galimybes tobulėti ir augti ne tik per kasdienius projektus ir užduotis, bet ir papildomą kompetencijų bei įgūdžių ugdymą. R. Kairytės teigimu, neprarasti galimybės tobulėti hibridinio darbo sąlygomis darbuotojams yra itin svarbu.

„Tribe Payments“ vadovės manymu, kuo greičiau įmonės prisitaikys prie pasikeitusių darbuotojų poreikių ir kuo geriau juos atlieps, tuo efektyviau galės dirbti ir siekti aukštesnių rezultatų.

Užsakymo nr.: PT_87311167