Atpažįstantis visus apgaulės būdus

Sunkiasvorių transporto priemonių vairuotojams yra taikoma 0 promilių alkoholio riba, nepaisant to, vien pernai pareigūnai sulaikė 400 vairuotojų, o pažeidusių šią taisyklę, bet nepagautų, yra dar daugiau. Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, net 172 vairuotojų viršytas alkoholio kiekis kraujyje buvo daugiau nei 0,4 promilės.

Prie šios situacijos suvaldymo ir neblaivių vairuotojų keliamų iššūkių įveikimo prisidės „Sobernet“ alkotesteris. „Iki šiol rinkoje naudojamos sistemos turi spragų, o mūsų sukurtas sprendimas išeliminuoja apgaulės riziką. Alkotesteris, susietas su sistema, per atstumą nustatančia blaivumą, geba atpažinti veidus ir konkretų naudojamą įrenginį”, – įvardija P. V. Dudonis.

Šio sprendimo kūrimo metu buvo atlikta daug testų, išmėginti visi galimi variantai, kaip apgauti alkotesterį. Pasak P. V. Dudonio, įmonės, naudojančios šį sprendimą, gali būti tikros, kad jas pasiekia teisinga informacija apie darbuotojus: „Sprendimas turi veido atpažinimo algoritmą, ekrane fiksuojama visa burnos zona, kad būtų užtikrinta, jog tyrimą atlieka tas žmogus. Taip pat alkotesteris kiekvieną kartą generuoja unikalią šviesos impulsų seką, kurią atpažįsta išmaniajame telefone įdiegta mobilioji programėlė, garantuojanti, kad nebuvo pasitelktas kitas įrenginys.”

Povilas Vytautas Dudonis

Pritaikytas mobilioms darbo vietoms

Pačioje veiklos pradžioje buvo sukurta ir pristatyta užduočių valdymo sistema mobilioms darbo vietoms, kurią galima pritaikyti įvairiausioms funkcijoms. „Dirbant su skirtingų sektorių įmonėmis buvo identifikuotas blaivumo tikrinimo poreikis tiems darbuotojams, kurių darbo vieta nuolat kinta, pavyzdžiui, vilkikų, viešojo transporto, mokyklinukus vežančių vairuotojų, lakūnų, kurjerių, statybininkų“, – dalijasi P. V. Dudonis.

P. V. Dudonis pasakoja, kad alkotesterio kūrimo ir tobulinimo metu buvo identifikuota, kad įmonės, kurioms aktualu užtikrinti nulinę toleranciją, išskyrė problematiką pačioje alkotesterių rinkoje: jie nėra susieti su realaus laiko perdavimo sistemomis, tokiomis kaip mobilusis telefonas, todėl duomenų perdavimas apie testus yra labai sudėtingas arba išvis neįmanomas. Kita problema, kad vairuotojui atlikus testą, darbdaviai neturėjo garantijos, kad jį atliko tas žmogus ir į tą įrenginį.

Įmonės, kurios jau naudoja šią sistemą, vertina ne tik tai, kad laiku gauna duomenis, tačiau jog pats alkotesteris idealiai pritaikytas mobilioms darbo vietoms ir yra patogus vairuotojams: alkotesteris pakankamai didelis ir ryškus, todėl vairuotojai jo nepameta. Išspręsta higienos problema: alkotesteris bekontaktis, tad prieš atliekant testą nebereikia rūpintis antgalių keitimu ir įsigijimu.

Plačios panaudojimo galimybės

Vienas didžiausių privalumų, kad alkotesterio duomenys realiu laiku pateikiami įmonės administracijai, todėl, esant pažeidimams, galima reaguoti nedelsiant. P. V. Dudonis paaiškina, kad yra galimos įvairios sistemos konfigūracijos: alkoblokas ar testo kartojimas.

Sprendimas gali būti naudojamas kaip alkoblokas, kai užvesti transporto priemonę įmanoma tik atlikus testą. SoberNet.io sistemą integravus į logistikos įmonės telemetrijos sistemą, testavimai atliekami atsitiktine tvarka, bet kuriuo vairuotojo darbo metu. Aptikus alkoholio, blokuojamas transporto priemonės užvedimo mechanizmas, o pasitelkiant esamą infrastruktūrą, informuojami administracijos darbuotojai.

Taip pat galima naudoti kaip virtualų alkobloką: žinant, kada vairuotojas turi važiuoti, jam sukuriamas testas, kurį privalu atlikti, bet variklis neblokuojamas. Jeigu testas neatliktas ar nustatytas pažeidimas, administracija iškart informuojama.

P. V. Dudonis užtikrina, kad turint šią sistemą, įmonėms nereikia diegti papildomų alkoblokų, nes pačios telemetrijos sistemos leidžia užrakinti variklį. Esamos telemetrijos sistemos dažniausiai jau turi variklio blokavimą, tad prijungus SoberNet.io nėra reikalinga papildoma intervencija ir nepažeidžiama gamintojo garantija. Tokiu būdu alokobloko sprendimą galima įgyvendinti net 3-5 kartus pigiau.

Užsakymo nr.: PT_87270565