Ilgametės pasaulėžiūros įgyvendinimas

Pozityvus požiūris į tvarumą susijęs su „Bonduelle“ istorija – bendrovė įkurta dar 1853 m. ir iki šių laikų išliko šeimos verslu. Vienu didžiausių šio verslo rūpesčių visuomet buvo ne tik sėkmingas žemės ūkio produkcijos, bet ir pagarbos gamtai bei žmonėms užtikrinimas. Siekiant šių tikslų buvo kuriama oro, dirvožemio ir podirvių nealinanti daržovių auginimo sistema, palaikoma ekologinė ir atsakinga žemdirbystė, stengiamasi, kad daržovės taptų neatsiejama žmonių mitybos dalimi. Kaip pasakoja Tomas Kazakevičius, „Bonduelle“ vykdomasis direktorius Baltijos šalims, tvaresnės ateities siekis skatina imtis dar rimtesnių įsipareigojimų.

„Vis didesnėmis grėsmėmis gamtos balansui ir žmogui tampa klimato kaita, dirvožemio išeikvojimas ir susilpnėjusi biologinė įvairovė. Tačiau išeitis yra – manome, kad verslas gali prisidėti prie šių problemų sprendimo per savo paliekamų pėdsakų mažinimą. Per artimiausius kelerius metus ketiname visas savo gaminamų produktų pakuotes paversti perdirbamomis, gerokai sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, pritaikyti alternatyvias auginimo technikas, stengtis gerinti darbuotojų bei bendruomenių padėtį“, – apie įmonės planus kalba T. Kazakevičius.

Visa tai atsispindi ir bendrovės „B! pakte“, kuriuo taip pat įsipareigojama skatinti atsakingesnius žmonių valgymo įpročius – manoma, kad vartotojų lėkštėse turi būti daugiau augalinės kilmės maisto nei gyvulinės. Visa tai įgyvendinus galima geriau pasiruošti atremti kai kuriuos pagrindinius ateities iššūkius, pavyzdžiui, kaip išmaitinti iki 9 milijardų žmonių išaugsiančią populiaciją išsaugant planetos išteklius.

Tomas Kazakevičius

„Pritarimą tokiam aktyviam vaidmeniui sprendžiant aplinkos apsaugos ir socialinius iššūkius išreiškė net 99,91 proc. akcininkų. Drąsiai galima sakyti, kad tvarumas tapo neatsiejamas nuo mūsų verslo. Bendru nutarimu siekiame tapti ir tarptautinio tinklo „B Corporation“ dalimi. Šios organizacijos narės praplečia tvaraus verslo sąvoką bei įsipareigoja verslą paversti gerąja jėga ir privalo atsižvelgti į savo sprendimų poveikį darbuotojams, klientams, tiekėjams, bendruomenei bei aplinkai“, – teigia „Bonduelle“ atstovas.

Piktžolių naikinimas – mechaniniu būdu

Siekdama išsikeltų tikslų, „Bonduelle“ nusprendė skatinti ir vis labiau atsisakyti pesticidų – cheminių medžiagų, skirtų kovoti su žemės ūkio augalams kenkiančiais gyvais organizmais, ligomis ir naikinant piktžoles – naudojimą produktų auginimo procese. Nors pesticidai padeda apsaugoti augalus, tuo pačiu naikina dirvožemiui reikalingus organizmus.

„Mažinti pesticidų naudojimą ir pereiti prie alternatyvių agroekologinių metodų mums leidžia ilgalaikis bendradarbiavimas su daugiau nei 2000 visoje Europoje veikiančių ūkininkų, savo veikloje pritaikančių mechaninio ravėjimo prietaisus, pašalinančius piktžoles nepažeidžiant pasodintų augalų. Jau dabar daugiau nei 44 proc. visų ūkių taikomas piktžolių šalinimas mechaniniu būdu“, – apie inovacijas pasakoja T. Kazakevičius.

Plėtojant atsakingą žemdirbystę, svarbia tampa dirbamos žemės apsauga, siekiant neišeikvoti dirvožemio ir išsaugoti biologinę įvairovę, naudojama sėjomaina. Anot „Bonduelle“ vykdomojo direktoriaus Baltijos šalims, darbų vystymąsi gali užtikrinti protingas gamtos išteklių naudojimas: „Labai svarbu taupiai elgtis ir su atsinaujinančiais gamtos ištekliais, pavyzdžiui, vandeniu. Dalis ūkininkų jau dabar naudoja patobulintas laistymo sistemas, pavyzdžiui, lašinamąjį laistymą, kai sistema lėtai nuolat laisto augalų šaknis, taip sumažina garavimą ir sunaudojamo vandens kiekį.“

Pakuotės sulaukia antrojo šanso

Geresnis dirvožemis ir tobulesni žemdirbystės metodai dažnai lemia geresnes daržovių auginimo sąlygas, o galutiniams vartotojams – itin aukštos kokybės produktus. Siekiant geriausio rezultato, skirtingos daržovės auginamos tam tinkamiausiose geografinėse zonose, nuimamos visiškai prinokusios ir perdirbamos tą pačią dieną.

„Norint išsaugoti visas produktų maistines savybes, skonį, spalvą ir tekstūrą, daržovės rūšiuojamos, plaunamos ir nulupamos mechaniškai arba naudojant kitas technologijas, pavyzdžiui, garus. Norint užtikrinti kokybę, atliekama daugybė patikrinimų nuo derliaus nuėmimo iki pat produktų sandėliavimo. Tokių maisto saugos testų per metus visose mūsų bendrovės gamyklose padaroma per 60 tūkst.“, – teigia T. Kazakevičius.

Šalutiniai produktai, kurie lieka produkcijos gaminimo metu, ar kokybės testų nepraėjusi produkcija nėra išmetama – jie yra naudojami gyvulių pašarams ar laukų tręšimui. Antro šanso dažniausiai sulaukia ir produktų pakuotės.

„Jau dabar daugiau nei 50 proc. Europoje pagamintų mūsų bendrovės pakuočių – perdirbamos. Ties čia neketiname sustoti ir įsipareigojome, kad 2025 m. visos „Bonduelle“ gaminamų produktų pakuotės būtų perdirbtos ar daugkartinės. Taip pat mažiname pakuočių svorį, taip ketinama palikti mažesnį ekologinį pėdsaką jas transportuojant“, – ateities planus pristato įmonės atstovas.

Svarbiausia – darbuotojai

Besirūpindama tvarių veikimo procesų įgyvendinimu ir gamtos apsauga, „Bonduelle“ nepamiršta ir savo darbuotojų bei vietinių bendruomenių. Vienas iš būdų padėti – „Louis Bonduelle fondas“, kuriuo siekiama sukurti ilgalaikius ir tvaresnius maisto vartojimo įpročius.

„Esame įsitikinę, kad tvariai reikia ne tik auginti, bet ir elgtis su maistu, jo nešvaistyti. Tai skatiname rodydami pavyzdį, informuodami ir palaikydami. Jau daugiau nei dešimtmetį kasmet vyksta konferencija, kurios tikslas yra įvertinti elgsenos vartojant maistą pažangą, tvariai elgtis su maistu skatiname įvairiomis iniciatyvomis visame pasaulyje. Skaičiuojame, kad iš viso šio fondo dėka naudingos patirties įgavo jau beveik pusė milijono žmonių“, – pasakoja T. Kazakevičius.

Vietinės bendruomenės įtraukiamos ir į bendradarbiavimą bei gerovę skatinančius projektus. Net 49 proc. vietovių, kuriose veikia „Bonduelle“, įgyvendinamos labai skirtingos veiklos – medžių sodinimas, miesto žaidimų aikštės atstatymas, labdaros renginiai. Ateities planai dar ambicingesni – norima visas bendruomenes, kurios susijusios su bendrove, įtraukti į įvairius socialinius projektus. Nepamirštamos ir įvairios organizacijos, pavyzdžiui, „Maisto bankas“ Lietuvoje, kurios paremiamos maisto produktais. Pasaulinėms organizacijoms paaukota net 3986 tonos mūsų gaminių.

„Siekiant bet kokių tikslų, svarbiausiais tampa juos realybe padedantys paversti žmonės – tiek daugiau augalinio maisto vartojantys žmonės, tiek mūsų darbuotojai, kurių saugumas tampa kone svarbiausiu mūsų uždaviniu, kai neužfiksuojama nelaimingų nutikimų darbe. Suprasdami mūsų strategiją ir norą pasiūlyti sveikus bei aukštos kokybės produktus, kartu išsaugant aplinką, siekti šių tikslų įsipareigojo jau 92 proc. ūkininkų. Reikia suprasti, kad tik visi kartu galime pagerinti planetos sveikatą, o tvarumas yra ne tik skambus žodis, bet ir darbais jau pamatuojama ilgalaikė strategija“, – teigia „Bonduelle“ vykdomasis direktorius Baltijos šalims.

Užsakymo nr.: PT_87170305