„Headex Group“ nėra panaši į įprastą įdarbinimo agentūrą. Įmonė teikia personalo nuomos, rangos, darbuotojų atrankos bei darbuotojų ir darbo santykių administravimo paslaugas. Viena iš tikslinių grupių, kuriems padeda įsidarbinti įmonė, – jaunimas.

„Esame tie, į kuriuos vis dažniau kreipiasi jauni žmonės, norėdami užsidirbti studijų metu, ieškodami veiklos vasarą ar nusprendę padaryti pertrauką nuo mokslų“, – teigia pašnekovė ir pabrėžia, kad pokalbis su atrankų specialistu, įdarbinimas ir viso to administravimas – visiškai nemokamos paslaugos, kurias teikia jų įmonė.

Atrankų vadovei antrina ir Kauno technologijos universiteto (KTU) Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto studijų prodekanė doc. dr. Brigita Stanikūnienė. Pasak jos, dirbančių studentų vis daugėja ir jaunimas puikiai sugeba suderinti mokslus bei savęs realizavimą darbe: „Mūsų fakultete tokių dirbančių studentų tikrai labai daug, jiems sudarytos puikios sąlygos derinti studijas ir darbą, nes paskaitas nuolatinių studijų studentams organizuojame vakarais, o ištęstinės studijos vyksta savaitgaliais“.

Darbas – akiračio praplėtimui ir patirties kaupimui

Dažna nuomonė, kad studijų metais įvairius darbus, nesusijusius su tiesioginiais mokslais, pasirenka tik tie jauni žmonėms, kuriems trūksta pinigų pragyvenimui ar mokslams.

T. Stonkienė neigia šį mitą ir sako, kad nors pinigai – svarbus motyvacinis faktorius, dažnai jaunimas nori pasidarbuoti, siekdami praplėsti savo akiratį, įgyti žinių bei patirties: „Pasikartojantis atvejis, kai kandidatuojama į darbo vietą, kuri nėra tiesiogiai susijusi su studijomis. Pavyzdžiui, logistiką studijuojantis asmuo, studijų metais kreipiasi į mus, pradeda dirbti ir įgyja patirties kaip sunkiosios technikos vairuotojas ar sandėlio darbininkas. Tokiu būdu, per praktiką, jis supranta, kaip vyksta logistikos procesai. Po tokios patirties asmuo sėkmingai gali tęsti karjerą kaip logistikos ekspertas, savo idėjas įgyvendindamas Lietuvoje“.

Pasak jos, „Headex Group“ atrankų specialistai padeda identifikuoti, koks darbas būtų tinkamiausias besikreipiančiam, kokius įgūdžius ir savybes būtų galima patobulinti bei kaip tai galėtų padaryti teigiamą įtaką tolimesnei karjerai.

Tuo tarpu studijų prodekanė įsitikinusi, kad įvairi darbinė patirtis yra naudinga ir nėra būtina orientuotis tik į darbą, susijusį su specialybe.

„Puiku, jei studentas gauna darbo pasiūlymą, tiesiogiai susijusį su studijuojama studijų programa. Tačiau jaunimas, derindamas darbą ir studijas, neretai dirba trumpalaikius sezoninius darbus, išvyksta pagal įvairias studentiškas darbo programas į užsienio šalis padirbėti vasarai. Tai plečia jų akiratį, ugdo jų bendrąsias kompetencijas, supratimą, kokio darbo ateityje jie norėtų. Paskaitų metu mes diskutuojame, su kokiomis darbinėmis situacijomis, kokiais darbdaviais jiems tenka susidurti, ką jie keistų ir ką darytų kitaip“, – pasakoja pašnekovė.

Pagrindai sėkmingai karjerai

Kaunietė Vytautė, studijuodama viešosios komunikacijos studijas, antrame kurse įsidarbino padavėja viename restorane. Mergina stropiai vykdė savo pareigas, tad ją greitai pastebėjo vadovai ir pasiūlė kitą darbo poziciją – organizuoti renginius bei juos koordinuoti. Kaunietės teigimu, jei ne padavėjos darbo patirtis, jos nebūtų pastebėję ir įvertinę. Be to, padavėjos darbas suteikė galimybę lavinti komunikacinius įgūdžius ir susipažinti su renginių „virtuve“ iš vidaus.

T. Stonkienės teigimu, tokių istorijų, kai darbuotojai kyla karjeros laiptais įmonėje, – daug: „Darbo patirtis suteikia platesnį akiratį, leidžia jaunam žmogui susipažinti su darbo rutina, komunikacija su kolektyvu, vadovais“.

„Headex Group“ atrankų departamento vadovė Toma Stonkienė

Pasak pašnekovės, jaunam žmogui tampa lengviau atsakyti sau į klausimus: „ko aš noriu?“, „kur link norėčiau tobulėti?“, o į juos atsakius – paprasčiau siekti svajonių karjeros.

Jai antrina ir KTU atstovė, pasak jos, daugeliu atveju besimokydami studentai pradeda nuo žemesnės pozicijos: „Studentai įsidarbina administratoriais, asistentais, aptarnaujančiu personalu, bet per gana trumpą laiką, tarkime pusmetį, tampa projektų vadovais, vadybininkais, grupės vadovais. Šie pavyzdžiai praktiškai visada yra susiję ir su asmenybės savybėmis. Tokią sėkmę pasiekia tie studentai, kurie jau studijų metu yra aktyvūs, ambicingi, smalsūs ir nebijantys iššūkių“.

Pinigai – ne vienintelė motyvacija

„Headex group“ atrankų departamento vadovė pasakoja, kad pokalbis su jų įmonėje dirbančiais specialistais dažnai padeda patiems jaunuoliams susivokti, kokie jų karjeros siekiai.

„Dažnai esminis tikslas yra atlyginimas. Visgi, pradėję dirbti, jie atranda daug kitų pliusų: galimybę pakeliauti ir pažinti nematytą šalį, bendrauti su įvairiais žmonėmis bei augti kaip asmenybei“, – teigia specialistė.

Pasak T. Stonkienės, darbuotojas turi galimybę įrodyti, kad atsakingai žiūri į darbą ir atliekamas funkcijas, gali garsiai išsakyti savo idėjas, pasiūlymus bei būti pastebėtas. „Headex Group“ bendradarbiauja su įvairiais darbdaviais užsienyje, tačiau pati įmonė siekia, kad pasisėmę idėjų, patirties, jauni žmonės grįžtų į Lietuvą ir būtent čia kurtų sau bei šaliai pridėtinę vertę.

„Dažnai studentai nori pakeliauti, tad puikus metas padirbėti – vasara. Tokiems kandidatams mes siūlome darbus užsienio šalių logistikos bei gamybos sandėliuose“, – teigia pašnekovė ir priduria, kad norintiems dirbti ne atostogų metu – jie taip pat turi pasiūlymų. Tai įvairūs darbai lanksčiu grafiku Lietuvoje.

Darbdaviai vertina patirtį

Lyginant du asmenis, kurie baigė vienodas studijas ir kandidatuoja į tą pačią darbo poziciją, dažnu atveju bus pasirenkamas tas, kuris yra sukaupęs patirties, nors ji ir nėra tiesiogiai susijusi su jo trokštama pozicija.

„Vienareikšmiškai darbdaviui aktualu, kad kandidatas jau būtų susipažinęs su darbo rutina, jam naujoje pozicijoje nebūtų staigmena anksti keltis ar spręsti darbe iškylančius nesklandumus“, – sako T. Stonkienė.

„Headex group“ visada atsižvelgia tiek į kandidatų gebėjimus, tiek į lūkesčius. Darbdaviams yra teikiami kandidatų pasiūlymai, įvertinus jų potencialą, tai maksimaliai užtikrina vėlesnį „susikalbėjimą“ dėl atliekamo darbo kokybės ar atlygio už jį.

Svarbiausia – nebijoti rizikuoti

Dažnu atveju jaunus žmones žavi viską spėjantys ir laisvalaikiu dirbantys draugai, tačiau jie patys bijo imtis iniciatyvos bei pradėti dirbti, nes tada liks mažiau laiko mokslams. Atrankų vadovė pataria, kad tokiems jaunuoliams verta užsiregistruoti į pokalbį su atrankų specialistu ir objektyviai įsivertinti savo laiko limitus:

„Svarbu sąžiningai susidėlioti prioritetus, o atrankų specialistai tą ir padeda padaryti. Mūsų įmonės tikslas – su kiekvienu kandidatu bendrauti kaip žmogus su žmogumi, aptarti baimes ir norus“. Pasak pašnekovės, tinkamai paskirsčius laiką, neretai lieka erdvės papildomoms veikloms, pavyzdžiui, darbui.

Su tuo sutinka ir KTU studijų prodekanė: „Dėstytojo ir studento santykiai, grįsti bendradarbiavimu ir pagarba vieni kitiems, – akademinė vertybė. Dėstytojai tikrai geranoriški dirbančių studentų atžvilgiu, skiria jiems papildomą savo konsultacijų laiką“.

Pasak jos, suderinti studijas ir darbą – tikrai įmanoma. Tam skirta ir ištęstinė studijų forma, kai paskaitos organizuojamos savaitgaliais arba ciklais. Ši studijų galimybė – labai patraukli dirbančiam studentui.

Abi pašnekovės įsitikinusios, kad galvoti apie karjerą ir save išbandyti įvairiose srityse – niekada nėra anksti. „Headex Group“ atrankų specialistai gali padėti identifikuoti karjeros siekius, suprasti, kokias sritis kandidatas nori patobulinti bei koks darbas jam suteiks didžiausią naudą. Užsiregistruoti pokalbiui gali kiekvienas: tiek jaunuolis, baigęs mokyklą ir norintis šiek tiek atsikvėpti nuo mokslų, tiek studentas, gebantis planuoti savo laiką ir veiklas, tiek „šviežiai“ studijas baigęs specialistas.

Užsakymo nr.: PT_87101661

Dalintis
Nuomonės