Pakelta kartelė

Dar praėjusių metų pavasarį dėl padidėjusios rizikos darbo vietoje „Norfos“ darbuotojų atlyginimas augo 20–25 proc., ir iki šiol „Norfa“, pagal parduotuvės darbuotojų darbo užmokestį rinkoje, rikiavosi antroje vietoje.

„Būdami atsakingu verslu ir norėdami padėkoti savo darbuotojais už atsidavimą, dirbant pandemijos sąlygomis, procentiškai padidinome darbo įkainius, nes tiesa ta, jog darbas tokiomis sąlygomis yra rizikingas“, – tąkart sakė D. Dundulis.

Tačiau šių metų kovo mėnesį „Norfa“ tapo didžiausius atlyginimus parduotuvių darbuotojams mokančiu prekybos centru Lietuvoje.

„Labai džiaugiuosi, kad pagal savo prekybos centruose dirbantiems žmonėms mokamus atlyginimus esame pirmoje vietoje Lietuvoje. Pilną kovo mėnesį dirbusių darbuotojų mediana siekia 1283 eurus, ir svarbu tai, kad skaičiuojant medianą, rajonuose dirbančių darbuotojų procentas yra žymiai didesnis“, – sako D. Dundulis.

Jo teigimu, galbūt, kažkam gali kilti klausimas: „kas jums iki šiol trukdė tiek mokėti?“, tačiau, pasak D. Dundulio, atlyginimus kėlimas yra tiesiogiai susijęs su darbo efektyvumu.

„Norint daugiausiai mokėti, reikia dar ir uždirbti. Tačiau norint gauti didesnį pelną, negalima aklai pakelti kainų bei tikėtis, kad ir toliau visi pas tave sėkmingai pirks. Padidinus kainodarą, bus prarasti pirkėjai. Todėl norint uždirbti ne iš pirkėjų kišenės, pasinaudojant šiuolaikinėmis technologijomis, reikia sugebėti sureguliuoti darbo efektyvumą ir protingiausiai panaudoti darbo jėgą. Šiai dienai mūsų darbo planavimo ir organizavimo sistema, kurią mes naudojame dešimtmetį, yra puikiai pritaikoma bei tobulinama, todėl tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl galime didinti darbo užmokestį“, – sako pašnekovas.

Abipusė nauda

D. Dundulio teigimu, kai rinkoje yra mokamas didžiausias atlyginimas parduotuvių darbuotojams, tai natūraliai yra gaunama ir geresnė darbų kokybę.

„Normalu, kad jei darbuotojas gauna didesnį atlyginimą, tai jis ir stengiasi labiau. Laimingas darbuotojas yra efektyviai dirbantis darbuotojas, todėl dabar, kai lankausi „Norfa“ parduotuvėse, pastebiu, kad ir jose dirbantys žmonės man vis dažniau nusišypso, pirmi pasisveikina ir pan. Kiek anksčiau tai buvo daugiau išimtis nei taisyklė“, – pusiau juokais sako „Norfa“ vadovas.

Pašnekovo pasiteiravus apie darbuotojų poreikį karantino metu, D. Dundulis sako, kad ne tik šiuo laiku, bet ir anksčiau, darbuotojų „Norfa“ parduotuvėse netrūko.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad darbuotojų trūkumo mes nejaučiame. Žinoma, yra keletas parduotuvių, kurios ieško vienokios ar kitokios pozicijos darbuotojų, tačiau tai yra visiškai normalu. Tad faktas, kad mums nereikia pastoviai ieškoti naujų žmonių, o atvirkščiai patys sulaukiame prašymų įsidarbinti, parodo kad čia dirbantys žmonės yra patenkinti darbo sąlygomis ir gaunamu atlygiu“, – sako „Norfa“ vadovas.

Jo teigimu, nereikėtų užmiršti ir to, kad kuo didesnis atlyginimas – tuo daugiau mokesčių yra sumokama valstybei, o tai atveria daugiau galimybių padėti dėl karantino suvaržymų nukentėjusiems žmonėms.

„Tai reiškia, kad jei iš mūsų į valstybės biudžetą mokesčių pavidalu atkeliavo daugiau pinigų, tai natūraliai valstybė yra pajėgesnė padėti kitiems verslams išgyventi pandeminį laikotarpį“, – sako D. Dundulis.

Viršijo lūkesčius

Kaip teigia D. Dundulis, darbuotojų atlyginimų didinimas „Norfa“ prekybos centre visada buvo vienas iš svarbiausių prioritetų, o dar prieš kiek daugiau nei ketverius metus ir pats tinklo vadovas nesitikėjo, kad pavyks pasiekti tokią sumą, kokia yra dabar.

„Pagal medianą, 1283 eurai yra maždaug 860 eurų „į rankas“. Prieš kokius ketverius metus buvau viešai pasisakęs, kad mūsų tikslas 700–750 eurų atlyginimas, atskaičius mokesčius, todėl galime sakyti, kad savo tikslą jau esame aplenkę, tačiau tai nereiškia, kad ties tuo ir apsistosime“, – sako pašnekovas.

Pasak jo, „Norfos mažmena“ ir toliau išlieka ištikima stabiliai didinamų atlyginimų politikai bei siekia, kad parduotuvės darbuotojų darbo uždarbis kuo labiau susilygintų su vakarų šalyse prekybos centruose dirbančių žmonių uždarbiu.

„Mūsų pozicija išlieka tokia, kad atlyginimai rinkoje turi kilti, nes kol kas vis dar atsiliekame nuo europinių standartų. Pavyzdžiui, Vokietijos parduotuvės darbuotojas uždirba maždaug 1200 eurų „į rankas“, tad, galima sakyti, kad mes po truputį artėjame link europinių algų. Žinoma, nėra realu, kad per artimiausius metus „išsilyginsime“ su vokiškais atlyginimais, tačiau kad šis skirtumas sumažės į kokių 20–30 proc., manau, labai tikėtina“, – teigia D. Dundulis.

Užsakymo nr.: PT_87034519