Žalioji energija yra elektra, pagaminta iš įvairių atsinaujinančių energijos šaltinių – vėjo, saulės ar vandens, pasakoja Aleksejus Tokaris, UAB „Elektrum Lietuva“ svarbių klientų vadovas.

„Tokiu būdu išgaunama elektra yra draugiška gamtai, ji neprisideda prie žmogaus sukeltos klimato kaitos spartinimo, nedidina šiltnamio efekto. „Elektrum Lietuva“ atveju, didžiąja dalimi prekiaujame Latvijoje, ant Dauguvos upės stovinčių hidroelektrinių pagaminta energija – ji sudaro apie 60 proc. visos mūsų sugeneruojamos elektros. Likusią dalį perkame elektros biržoje iš vėjo ar saulės jėgainių savininkų, kad galėtume klientams užtikrinti reikiamą žaliosios energijos kiekį“, – sako A. Tokaris.

Jo teigimu, žalioji energija yra vienas kertinių elementų kovojant su klimato kaita: „Europos Sąjunga aktyviai remia gyventojus ar įmones, įsirengiančias saulės elektrines, atsinaujinančių šaltinių diegimą skatina ir valstybė, pavyzdžiui, renovuojant daugiabučius. Žaliosios energijos vartojimas – vienas iš būdų, kaip mes galime užtikrinti, kad ateityje gyvensime švaresnėje ir gražesnėje aplinkoje.“

Žaliąją energiją naudoja jau penktus metus

Vos pradėjus projektuoti pirmąsias „Lidl“ parduotuves Lietuvoje, buvo ieškoma efektyvių statybos būdų ir taupiai energiją naudojančios įrangos, sako „Lidl Lietuva“ Centrinės tarnybos vadovas Marius Kybartas. Šiandien, jo teigimu, visuose prekybos tinklo valdomuose pastatuose yra naudojama žalioji energija.

„Mes atsakingai vertiname savo aplinkai daromą poveikį, todėl nuolat ieškome būdų užtikrinti tvarų visų „Lidl“ procesų įgyvendinimą. Todėl visuose mūsų pastatuose yra integruota pastatų valdymo sistema, leidžianti nuotoliniu būdu stebėti elektros energijos vartojimą, keisti įrangos nustatymus, kad veiktų optimaliau. Taip pat parduotuvėse įdiegtas LED technologijos apšvietimas įsijungia ir išsijungia, priklausomai nuo jų darbo laiko, tokiu būdu taupant energiją. Ir, žinoma, nuo pat starto Lietuvoje 2016 m., perkame tik elektros energiją, pagamintą iš atsinaujinančių energijos šaltinių“, – sako M. Kybartas.

Anot jo, didžioji dauguma „Lidl“ parduotuvių visoje Lietuvoje ir įmonės logistikos centras yra įvertinti EDGE žaliųjų pastatų sertifikatu, patvirtinančiu, kad pastatai energiją naudoja efektyviai ir yra draugiški aplinkai. Be to, didžiulis dėmesys skiriamas darbuotojų sąmoningumo didinimui energijos vartojimo klausimais: vyksta mokymai skirtingiems padaliniams, komanda gali teikti pasiūlymus bei idėjas, susijusias su energijos taupymu.

Tvarumas ir socialinė atsakomybė neturėtų būti tik žodžiais

Pasak įmonės atstovo, „Elektrum Lietuva“ prekybos tinklui „Lidl Lietuva“ žalią energiją tiekia jau nuo 2020 m. sausio. Anot jo, ši partnerystė – ypatinga, nes bendradarbiavimas su vienu didžiausiu šalies tinklų skatina pasitempti ir patį tiekėją.

„Tai yra vienas didžiausių elektros vartotojų Lietuvoje, todėl tiekti „Lidl Lietuva“ žalią energiją ir tokiu būdu asmeniškai prisidėti prie kovos su klimato kaita – didžiulis mūsų pasiekimas. Džiaugiamės, kad prekybos tinklui tvarumas ir socialinė atsakomybė nėra tik žodžiai, o įmonė daro viską, kad elektros naudojimas būtų kuo efektyvesnis. Galima sakyti, kad prekybos tinklas niekada nestovi vietoje, todėl ir jo partneriai turi neatsilikti – padėti ieškoti tvarių energetinių sprendimų, inovacijų. Dėl to šios partnerystės metu išmokstame daugybę dalykų“, – sako A. Tokaris.

Energiją taupo ir kitais būdais

M. Kybarto teigimu, prie kompleksinių „Lidl“ energijos suvartojimo mažinimo priemonių prisideda ir atsinaujinančių energijos išteklių naudojimas. Tauragėje įsikūrusioje parduotuvėje įrengta geoterminio šildymo sistema, o ant trijų „Lidl“ parduotuvių stogų Vilniuje, Kaune bei Šiauliuose yra sumontuotos saulės baterijos. Per visą saulės baterijų veikimo laiką pavyko sutaupyti 293 tonas CO2 ekvivalento.

„Taip pat siekdami prisidėti prie aplinką tausojančios infrastruktūros kūrimo bei skatinti ekologiškų transporto priemonių plėtrą, prie jau minėtų bei dar dviejų parduotuvių Elektrėnuose ir Palangoje, įrengėme nemokamas elektromobilių akumuliatorių įkrovimo stoteles. Tikimės, kad tai suteikia mūsų klientams ir galimybę taupyti laiką, apsipirkimo parduotuvėje metu įsikrauti savo elektromobilius“, – sako „Lidl Lietuva“ Centrinės tarnybos vadovas.

Lietuvoje iš viso veikia 55 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvės 22-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje bei Vilkaviškyje.

Užsakymo nr.: PT_87005591