Šiandien – inovacija, rytoj – įprasta praktika

„Prekybos paslaugų sektorius ir jo priemonės nėra visiems laikams nekintanti sistema. Pavyzdžiui, kažkada būtų buvę sunku įsivaizduoti dabartinį prekybos internetu mastą. Pandemijų amžiuje, iškilus naujiems poreikiams, turime galimybę pasinaudoti naujomis technologijomis. Galbūt šiandien mūsų sprendimas atrodo labai drąsus bei inovatyvus, tačiau po keleto metų tai bus visiems įprasta praktika“, – sako prekybos centro CUP direktorė Ona Nevinskienė.

Pasak jos, paslauga gali būti ypač aktuali griežto karantino ar saviizoliacijos sąlygomis gyvenantiems vilniečiams ar miesto svečiams, CUP sprendimą turėtų sveikinti ir mažus vaikus auginantys tėvai. Šia paslauga taip pat galės naudotis senyvo amžiaus žmonių artimieji, karantino metu ar dėl kitų aplinkybių negalintys greitai pagelbėti.

Anot O. Nevinskienės, kiekvienas mūsų turbūt galėtų įvardinti daugybę situacijų, kai pasvajodavome, kad kas nors stebuklingu būdu atskraidintų labai reikalingą daiktą ar produktą. Dabar šios svajonės taps realia galimybe Lietuvos sostinėje.

Galės gabenti iki 35 kilogramų siuntas

Visi CUP dronai bus valdomi prekybos centre įrengtoje patalpoje, valdymo programa bus susieta ir su specialiai šiam parkui sukurta skaitmenine programėle, kurią savo išmaniuosiuose įrenginiuose galės įsidiegti tiek prekybos centro klientai, tiek ir prekybos centre įsikūrusios parduotuvės, viešojo maitinimo ar kitas paslaugas teikiančios įstaigos.

Prekybos centro vadovės teigimu, vykdant dronų parko projektą, buvo ne tik įrengta speciali jiems skirta aikštelė ant pastato stogo, bet dar ir keturios bepiločių skraidyklių baterijų įkrovimo stotelės ant pastatų stogų keliose Vilniaus vietose: Ukmergės gatvėje, Pilaitės prospekte, Savanorių prospekte ir Manufaktūrų gatvėje.

„Naują CUP dronų parką sudaro multikopterių, arba galingų skraidyklių klasės bepilotės skraidyklės, kurių keliamoji galia yra 35 kilogramai, o nepertraukiamo skrydžio laikas – 45 minutės. Mūsų parko transportavimui skirti dronai naudoja galingas įkraunamas ličio baterijas. Šios skraidyklės be papildomo baterijų įkrovimo, atsižvelgiant į gabenamo krovinio svorį, gali nuskristi iki 8–12 kilometrų. Kiekviena skraidyklė turi sensorius iš visų pusių, skaitmeniniu būdu priartinančią kamerą, galingą dvigubą prožektorių, garsiakalbį, mirksintį perspėjimo žiburėlį, naudojamą tamsiu paros metu“, – pasakoja CUP bepiločių skraidyklių tarnybos vadovas Gabrielius Šimonėlis.

Pralaužė ledus kitiems panašiems projektams

O. Nevinskienė neslepia, kad techninė projekto pusė buvo tik pusė darbo, nes dronų judėjimo maršrutus ir jų saugumo sąlygas teko derinti su įvairiomis institucijomis. Kai kuriems leidimams gauti netgi nebuvo sukurti reikalingi teisės aktai, todėl vyko daug diskusijų, projektinis reikalavimų paketas buvo nuolat papildomas, koreguojamas.

„Šioje srityje tapome ledlaužiais, atvėrusiais kelią kitiems panašiems projektams. Už prasmingą dialogą ir įsitraukimą norėčiau padėkoti VšĮ „Oro transporto agentūrai“, „Lietuvos bepiločių skraidyklių saugos tarnybai“, „Baltijos šalių dronų naudotojų asociacijai“. Manau, visiems šiame projekte dalyvavusiems ir konsultavusiems specialistams tai buvo įdomus ir smagus bendro darbo pusmetis. Atskirai norėčiau padėkoti „Lietuvos duomenų apsaugos komisijai“, kuri pagelbėjo interpretuojant galiojančias duomenų apsaugos taisykles bei kuriant duomenų apsaugą užtikrinančią naujo mūsų prekybos centro padalinio darbo tvarką“, – sako CUP vadovė.

O. Nevinskienės teigimu, prekybos centrui CUP, iki šiol akcentavusiam savo geografinės vietos Vilniuje ir vizualios aplinkos šalia Neries privalumus, dronų parkas yra paslaugų geografiją ir paslaugų spektrą auginantis projektas bei investicija į ateitį.

Daugiau informacijos apie prekybos centro CUP dronų parką rasite čia.

Šis 2021 m. balandžio 1 dieną paskelbtas pranešimas yra tikrų faktų neatitinkantis CUP pajuokavimas, skirtas Pokštų dienai – balandžio 1-ajai. Tikimės, kad šis pokštas Jus pralinksmino ir nesutrikdė Jūsų dienos planų. Nuoširdžiai kviečiame visus: saugokime vieni kitus ir save, būkime sveiki, atraskime kitokias šv. Velykas! Gražaus šventinio savaitgalio!

Užsakymo nr.: PT_86838019