Natūralu, kad netrukus įsigaliosianti ES direktyva dėl vienkartinių plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo Lietuvos verslui atneš nemažai pokyčių, kuriems ruoštis reikia jau dabar. Šiame straipsnyje pabandysiu atsakyti į pagrindinius klausimus, kurie yra svarbūs Lietuvos bendrovėms, perkančioms maišelius.

Ką turi daryti Lietuvos verslas? Pirmiausia Lietuvos įmonės turi pakeisti įpročius ir suprasti, kad ES juda ekologijos ir daugkartinio naudojimo kryptimi. Atitinkamai, tai reiškia, kad į ES rinką ateina (1) popierinių maišelių ir (2) daugkartinių ekologiškų maišelių, pagamintų iš neaustinės medžiagos, mada.

Kitas svarbus klausimas – kaip tinkamai išsirinkti ekologiškų maišelių tiekėją? Labai svarbu turėti omenyje, kad ekologiškų maišelių tiekėjų įmonės gali rasti Lietuvoje, o rinkoje esantys ekologiškų maišelių gamintojai iš Lietuvos tikrai gali pasiūlyti klientui konkurencingą kainą ir lūkesčius atitinkantį aptarnavimą. Kitaip sakant, rekomenduočiau pirmiausia pasikalbėti su maišelių gamintojais Lietuvoje. Diskutuodamas su savo aplinkos žmonėmis, dažnai išgirstu klausimą – kodėl turėčiau užsakinėti maišelius pas jus jeigu galiu tai padaryti, pavyzdžiui, Kinijoje? Atsakymas gana paprastas – Kinojoje turėsite užsakinėti maišelius itin dideliais kiekiais, už tai papildomai mokėti importo muitus, transporto kaštus, kurie ypač padidėjo COVID-19 laikotarpiu, o maišelių partijos lauksite maždaug triskart ilgiau nei užsakant Lietuvoje.

Gvidas Krolis

Šiuos argumentus galima pailiustruoti keliais pavyzdžiais. Pirma – minimali užsakymo partija, kurios imasi „Bagfactory“, siekia nuo 1 000 daugkartinių maišelių vienetų ir nuo 10 000 vienetų popierinių maišelių, standartinis maišelių gamyklos ciklas pas mus užtrunka apie 30 d., t.y. užsakymas jus pasieks maždaug po mėnesio. Užsakydami maišelius Kinijoje, turėsite laukti užsakymo maždaug 90 dienų, patirsite didesnius transporto kaštus, taip pat turėsite susimokėti ir importo muitą – taigi procesas tampa ne tik brangesnis, bet triskart ilgesnis. Kitas svarbus momentas – mano žiniomis, maišelių gamintojai Kinijoje gamybos proceso metu naudoja spiritinius dažus ir kitas nepageidautinas medžiagas, kurios negali turėti sąlyčio su maistu. Tuo tarpu Lietuvos maišelių gamintojų produkcija gali turėti sąlytį su maistu.

Ką dar turi žinoti Lietuvos įmonės, ieškančios ekologiškų maišelių tiekėjų? Tam, kad ekologiškų maišelių gamintojas tinkamai atliktų užduotį, užsakovas turi kokybiškai pateikti gamintojui tam tikrą informaciją: (1) maišelių, kurių norite įsigyti, išmatavimai; (2) ekologiškų maišelių tipas – ar pageidaujate daugkartinio naudojimo maišelį, ar popierinį maišelį. Pavyzdžiui, jeigu savo klientui pasiūlysite daugkartinio naudojimo maišelį – tai stipriai pakels į viršų jūsų įmonės reputaciją, kadangi vartotojui siūlote inovatyvią ekologišką prekę; (3) maišelių rankenos tipas. Lietuvoje esantys maišelių gamintojai lydi klientą visame maišelių išsirinkimo proceso metu ir prisitaiko prie klientų poreikių. Gamintojai Kinijoje jums pateiks absoliučiai standartinį produktą ir prie jūsų poreikių neprisitaikys, nes yra orientuoti į masinę, o ne nišinę gamybą.

Įmonėms siūlome turėti omenyje vieną svarbų niuansą. Popierinis maišelis gali atlaikyti iki 8 kg svorį, tuo tarpu kai daugkartinio naudojimo maišeliai gali atlaikyti nuo 15 iki 40 kg svorį.

Taip pat norėčiau pasidalinti informacija ir apie vidutinę ekologiškų maišelių kainą, kurios pirkėjai šiuo metu gali tikėtis rinkoje. Standartinio popierinio maišelio kaina rinkoje šiuo metu siekia 10 euro centų už vienetą, o standartinė daugkartinio naudojimo maišelio kaina gali siekti apie 40-50 euro centų už vienetą.

Galų gale, reikėtų suprasti ilgalaikį ir trumpalaikį šios ES direktyvos tikslą. Mano nuomone, direktyva dėl plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo turi svarbų ilgalaikį tikslą – siekiama, kad pirkinių maišelį būtų galima panaudoti ne vieną, bet kelis kartus, t.y. maišelių atžvilgiu Europa eina ne tik ekologiškumo, bet inovacijų ir daugkartinio naudojimo linkme.

Tai reiškia, kad ilgalaikėje perspektyvoje vartotojai bus skatinami pereiti prie daugkartinio naudojimo maišelių, prie ko atitinkamai turės prisitaikyti ir verslas. Tai yra svarbus momentas ne tik maišelių gamintojų klientams, bet ir patiems maišelių gamintojams – ilgalaikėje perspektyvoje konkurencinę kovą laimės tie gamintojai, kurie maišelių gamyboje naudoja naujausias technologijas ir inovacijas. Pavyzdžiui, „Bagfactory“ jau dabar rinkai gali pasiūlyti daugkartinio naudojimo maišelius, tačiau nestovime vietoje ir nuolat tobuliname, netgi vystome ekologiškų maišelių gamybos technologijas. Beje, kurdami naujus daugkartinio naudojimo maišelių gamybos technologijas, mes bendradarbiaujame su Lietuvos mokslininkais.

Taigi, apibendrinant, šių metų liepos mėnesį įsigaliosianti ES direktyva yra plastikinių maišelių eros Lietuvoje pabaigos pradžia. Įmonėms rekomenduojame nelaukti paskutinio momento, bet pokyčiams ruoštis jau dabar. Šiuo metu Europos Sąjungos ekologiškų maišelių rinkoje paklausa gerokai viršija pasiūlą, todėl Lietuvos verslui pradėti žvalgytis ekologiškų maišelių tiekėjų jau dabar.

Užsakymo nr.: PT_86837447