Ar komanda bus efektyvi, priklauso vadovo

Surinkti grupę specialistų yra viena, tačiau paversti ją komanda – visai kas kita. Ar darbuotojai iš tiesų dirbs efektyviai didžiąja dalimi priklauso nuo vadovo – būtent jis yra atsakingas už sėkmingą komandos darbą.

Pirmasis žingsnis – tinkami įrankiai

„Labai dažnai vadovai per susirinkimą „nueina tiesiai prie reikalo“. Bet tam, kad komanda veiktų efektyviai, ji kiekvieno susirinkimo metu turi pradėti nuo nulio, tai yra, atsiriboti nuo prieš tai buvusių įvykių ir susitelkti į dabartį. Vadovo atsakomybė yra susirinkimą pradėti tinkamai. Tačiau dažnai jiems paprasčiausiai pritrūksta įrankių, kaip tai padaryti, – sako įmonės „Triple O Consulting“ vadovė Justė Pakėnaitė-Dailydkė. – Poreikis sukurti mokymus vadovams, visų pirma kilo iš gyvenimiškos patirties ir įsiklausius į klientus, kuriems dažnai kyla klausimų dėl komandos stiprinimo.“

Naujieji mokymai „Komandos stiprinimas organizacijos viduje“ skirti bet kokio dydžio organizacijoms, visiems specialistams, kurie dirba komandose ir rengia susirinkimus bet kokiame formate. Mokymų rinkinys susideda iš 12 video įrašu, kuriuose daugybę užduočių, žaidimų, bei priemonių, kaip pasiekti įvairius tikslus, siekiant ugdyti įmonės darbuotojus.

„Mokymuose - konkretūs ir aiškūs patarimai, kaip įvesti komandą. Labai svarbu, kad juose yra skirtingos temos, kurias galima pritaikyti pagal susirinkimo tipą. Vieno geriausio recepto kiekvienam nėra, todėl siūlome daugybę „paruoštukų“ skirtingoms situacijoms,“ – teigia J. Pakėnaitė-Dailydkė.

Laura Rimkutė

Kam reikalingi mokymai?

„Komandos stiprinimas visų prima susijęs su sinergija: tuomet darbas yra gerokai efektyvesnis, padaroma daugiau darbo per trumpesnį laiką, išsprendžiamos sudėtingesnes užduotis, būna daugiau motyvacijos. Pridėtinės vertės gauna visi,“ – teigia viena iš mokymų kūrėjų, lektorė, psichologė bei verslo konsultantė Laura Rimkutė.

Pasak jos, nereikia tikėtis, kad gera komanda tiesiog „nukris iš dangaus“, kad nieko daryti nereikės. Kiekvienas vadovas turi suvokti, kad tik stiprus žmogiškas ryšys, įsitraukimas užtikrins komandos efektyvumą.

Leon / Unsplash nuotr.

„Vadovai, ypač kurie neseniai jais tapo, dažnai nepasitiki savo jėgomis, jiems trūksta patirties ir kompetencijų, tačiau sąmoningų pastangų dėka, jie norimą rezultatą gali nesunkiai pasiekti, - įsitikinusi L. Rimkutė. – Kol kas Lietuvoje į komandos stiprinimą dėmesys atkreipiamas, kai jau reikia spręsti konkrečią problemą. Tačiau jų pavyktų išvengti nuosekliai dirbant ir rūpinimąsi žmonėmis iškėlus į prioritetų viršų.“

Kiekviena komanda praeina skirtingus formavimosi etapus. Pačioje pradžioje beveik viskas priklauso nuo vadovo, bet kai darbuotojai yra susidirbę tarpusavyje, lyderyste pradedama dalintis ir tuomet atsakomybės svoris nuimamas nuo vien vadovo pečių. Jei įmonė itin didelė – reiktų kalbėti ne apie vieną komandą, o apie kelias, realiai dirbančias tarpusavyje.

Laura Rimkutė

„Vienas iš stiprinimo būdų – žaidimai. Bendra veikla, kuri yra ne darbinė, padeda labiau atsiskleisti. Komandos nariai turi galimybę pajausti su kokiais žmonėmis dirba, kokie kolegos yra iš tikrųjų, - sako L. Rimkutė. - Žmonės yra azartiški, jiems būna įdomu. Žinoma, komanda neturi vien tik žaidimus žaisti ir nieko neveikti, tačiau pritaikius konkrečius metodus, tai tampa puikiu paįvairinimu, vienas kito pažinimo elementu.“

Žaidimo principas tinka bet kokiai įmonei

Nors žaidimo principas kai kam gali atrodyti nepakankamai rimtas, ypač jei kalbame apie itin stiprias įmones, tačiau J. Pakėnaitė-Dailydkė pateikia paprastą pavyzdį – pačios didžiausios ir sėkmingiausios organizacijos visame pasaulyje jau ne vienerius metus pasitelkia būtent žaidybinius elementus ir savo biuruose, ir darbo organizavimo metoduose.

„Žaidimo principas yra puikus būdas atskleisti kūrybiškumą, padeda darbuotojams atsipalaiduoti bei pradėti dirbti kartu,“ – sako J. Pakėnaitė-Dailydkė.

Kiekviena mokymų „Komandos stiprinimas organizacijos viduje“ dalis paremta ne vienerius metus bandytais metodais, kuriuos pritaikyti konkrečioje įmonėje nėra sudėtinga. Skirtingi žaidimai bei jų modifikacijos gali būti pritaikomi ir mažose, ir didelėse žmonių grupėse.

Vis dėlto, vien rinkti žinias neužtenka. Būtina jas taikyti praktikoje: pasak mokymų kūrėjų, jei po mokymų vadovas pradės taikyti bent penkis būdus, pokytis komandoje – neišvengiamas.

Išbandykite įvairias praktikas, būdus ir auginkite savo darbuotojus bei aukite patys.

Daugiau informacijos apie mokymus rasite čia.

Užsakymo nr.: PT_86824907