Vadovaudamasi „Carlsberg“ grupės tvarumo programos „Kartu link nulio“ strategija, Utenos darykla dar prieš penkerius metus atliko energijos vartojimo auditą ir įdiegė automatizuotą monitoringo sistemą „meterON“. Ji leidžia realiu laiku stebėti elektros energijos, garo, vandens ir CO2 suvartojimo parametrus, juos analizuoti ir priimti tvarius sprendimus.

Nulinis anglies pėdsakas – pasiekimas visoje įmonių grupėje

Utenos daryklos vadovo Artūro Bernatavičiaus teigimu, atspirties tašku tapo tikslas siekti aukščiausių aplinkosaugos standartų, ypatingą dėmesį skiriant energijos, išmetamųjų dujų, plastiko bei vandens sąnaudų mažinimui.

„Siekėme sumažinti energijos poreikį visame gamybos cikle ir naudoti elektros bei šilumos energiją, išgaunamą tik iš atsinaujinančių šaltinių. Šiuo metu apie 14 proc. reikalingos elektros energijos pagaminame ant daryklos stogo įrengtoje 1 MW galios saulės elektrinėje, o likusią dalį įsigyjame iš sertifikuotų „žaliosios“ elektros energijos gamintojų. Technologiniams daryklos gamybos procesams reikalingas garas gaunamas iš biokuro, todėl visa mūsų produkcija gaminama naudojant 100 proc. atsinaujinančią energiją. Nulinį anglies pėdsaką patvirtinantį statusą gavome pirmieji iš visų daryklų Lietuvoje ir antrieji visoje „Carlsberg“ grupėje“, – sako A. Bernatavičius.

Valdo Jaručio nuotr.

Išmanioji energijos atgavimo sistema atsipirks per 5 metus

Pasiekus šimtaprocentinį energijos „žalumą“, kitas daryklos prioritetas – mažinti energijos suvartojimą. Karštų paviršių ir vamzdžių, kuriais keliauja garas, izoliacija jau padėjo sutaupyti šilumos energijos darykloje. Tačiau tokio rezultato nebuvo gana.

„Praėjusiais metais įdiegėme šilumos energijos grąžinimo sistemą. Ji surenka alaus virimo metu susidarantį garą, tuomet jį panaudojame misai pašildyti ar karštam vandeniui ruošti. Taip garo sąnaudas virimo skyriuje sumažinome dar apie 33 proc. Investicijos į šį sprendimą viršijo pusę milijono eurų, tačiau skaičiuojame, kad penktadalis jų – jau atsipirko“, – pasakoja Utenos daryklos vadovas.

Taip pat darykloje modernizuota butelių plovimo mašina, elektros varikliai gamybos cechuose pakeisti į našesnius naujos kartos modelius, o apšvietimas – į LED ir išmaniuosius šviestuvus.

„Sėkmingai mažinant energijos poreikį, dar vienas mūsų projektas kitiems metams – ir CO2 atgavimo sistema. Ji padės surinkti alaus fermentacijos metu natūraliai susidarančią angliarūgštę ir panaudoti ją, pavyzdžiui, gazuoto mineralinio vandens gamybai. Taip galėsime patenkinti visą savo daryklos anglies dvideginio poreikį ir per metus sutaupyti 2500 t CO2. Šiam sprendimui skirtos investicijos siekia net 700 tūkst. eurų“, – teigia A. Bernatavičius.

Valdo Jaručio nuotr.

Geriems darbams įkvepia ir patys vartotojai

A. Bernatavičius sako, kad darykloje efektyviai mažinamos ir vandens sąnaudos.

„Inovatyvūs butelių plovimo įrenginiai ir pakartotinis atlikusio vandens panaudojimas dėžėms plauti vandens sąnaudas jau sumažino 12 proc., tačiau naujai diegiami sprendimai leis jas sumažinti dar ketvirtadaliu. Šiuo metu 1 litrui alaus pagaminti reikalingą vandens kiekį iki 2030 m. ketiname sumažinti beveik perpus“, – pasakoja daryklos vadovas.

Tačiau A. Bernatavičius pabrėžia, kad prie daryklos misijos prisideda ir vartotojai. VšĮ „Užstato sistemos administratoriaus“ duomenimis, per 2020 metus į taromatus grįžo 92 proc. visų Utenos daryklos į Lietuvos rinką išleistų vienkartinių pakuočių – plastiko ir stiklo butelių bei skardinių.

„Tokie pozityvūs skaičiai rodo pirkėjų atsakingą požiūrį ir neabejingumą aplinkai, kartu siekiant pokyčių ir pažangos, kuri veikiant po vieną – neįmanoma. Džiaugiuosi, kad tai tampa ne tik visų mūsų atsakomybe, bet ir lūkesčiu bei standartu“, – džiugiai priduria A. Bernatavičius.

Užsakymo nr.: PT_86627523