Vienas iš tokių pavyzdžių – šiaulietis bitininkas Arvydas Mockevičius. Šešis bitynus ir 150 bičių šeimų prižiūrintis verslininkas savo augintinėms nešykšti nei dėmesio, nei darbo. Tačiau pasakoja praėjusių metų pavasarį aiškiai supratęs, kad to gali neužtekti.

Pavasarį sutiko nerimastingai

„Kilus pandemijai visiškai sustojo eksportas į užsienio šalis. Daug mūsų produkcijos įsigydavo užsienyje dirbantys lietuviai, bet užsidarius sienoms, jie ėmė gerokai mažiau pirkti. Didelė dalis medaus keliaudavo į įmones, biurus, bet dėl karantino ir nuotolinio darbo, daugelis jų taip pat užsidarė, o tai atsiliepė mūsų gaminių paklausai. Galiausiai, medus juk ne pirmojo būtinumo prekė, žinoma, kilus ekonominiams sunkumams, tokių gaminių paklausa krenta pirmiausiai“, – pabrėžia Arvydas.

Taigi pavasarį bitininkas sako pasitikęs ir su nerimu dėl užsitęsusių vėsių orų, kliudžiusių bitėms pradėti medunešį, ir su nežinomybe dėl ateities. Tačiau nuotaiką verslininkui praskaidrino netikėtas „Gubernijos“ pasiūlymas padengti jo bičių ūkio reklamos ir komunikacijos išlaidas kviečiant šiauliečius naudotis jo produktais.

Bitininko dovana Bona Vita sveikatingumo centro vadovei - ekologiškas medus

Per šimtmečiais skaičiuojamą bendrą istoriją „Gubernija“ nuolat rūpinosi Šiaulių ir šiauliečių gerove. Todėl ir šįkart, užklupus sunkumams, gimtojo miesto bėdoje nepaliko – pradėjo judėjimą „Savi už savus“, kurio pagrindinis tikslas – puoselėti Šiaulių miesto bendruomeniškumą paskatinant miesto gyventojus ir socialiai atsakingą verslą imtis gerų darbų savo bendruomenei.

Judėjimą „Savi už savus“ „Gubernija“ pradėjo finansuodama trijų Šiauliuose veikiančių smulkių ir vidutinių verslų reklamos ir komunikacijos išlaidas, kad paskatintų vartotojus naudotis jų paslaugomis ir taip padėtų šių verslų šeimininkams ekonominio nuosmukio metu išsaugoti savo verslą ir darbo vietas.

„Kai sulaukiau „Gubernijos“ pasiūlymo dalyvauti tokioje iniciatyvoje, iš pradžių net negalėjau patikėti, kad tokie dalykai apskritai daromi. Bet pradėjome bendradarbiauti, ir rezultatus greitai pajutome“, - teigia pašnekovas.

Darbas siuvykloje

Pagalbą pasiūlė savi

Anot Arvydo, suteikta pagalba gyventojams reklamuojant ir pristatant jo bičių produktų verslą ir produkciją turėjo poveikį.

„Žmonės atkreipė dėmesį, suprato, kad ypač šiuo metu medus gali būti labai vertinga prekė pirkinių krepšelyje. Pastebėjome, kad žmonės aktyviau pradėjo pirkti mūsų produkciją, tai pasijautė“, - tvirtina Arvydas.

Netikėtai suteikta pagalba ir Šiaulių bendrovės iniciatyva gyventojų ir verslininkų bendrystei puoselėti patį bitininką įkvėpė imtis gerų darbų. Arvydas susisiekė su kitais mažais ir vidutiniais Šiaulių verslininkais bei šiems padovanojo medaus.

Ekologiškas medus padės stiprinti imunitetą

„Yra ir žinoma, ir mokslininkų įrodyta, kad iš bičių gaunamos gėrybės ypač padeda stiprinti organizmą, didinti atsparumą ligoms. Tai labai svarbu šiuo metu. Taigi nutariau padovanoti Šiaulių verslininkams medaus, kad įmonių darbuotojai galėtų gerti arbatą, ragauti sveiko produkto, kuris padeda sustiprinti imunitetą ir ištverti pandemiją“, – teigia bitininkas.

Susitelkus – gerokai paprasčiau

A. Mockevičiaus dovanų sulaukė dvylika mažų ir vidutinių įmonių bei verslininkų, dalyvaujančių Šiaulių miesto savivaldybės verslo skatinimo programoje. Bitininkas siekė apdovanoti kūrybingus, ugdančius, bendruomeniškus verslininkus.

Bona Vita vadovė Vita Vesterienė

„Skambina nepažįstamas žmogus ir siūlo dovaną nieko už tai neprašydamas. Žinoma, kad tokie dalykai labai maloniai nustebina. Kad tik daugiau tokių idėjų būtų!“, - šypsosi bitininko aplankyto sveikatinimo centro „Bona Vita“ vadovė Vita Vestertienė.

Pasak jos, tokios iniciatyvos kaip „Savi už savus“ primena, kad padedant vieni kitiems, galvojant ne tik apie save, bet ir savo kaimyną, aplinką, miestą ir kraštą, tampa gerokai lengviau įveikti bet kokius išbandymus.

Verslininkei antrina bitininko dovanų taip pat sulaukusios drabužių siuvyklos, taisyklos ir parduotuvės vadovė Rasita Dragūnienė. „Kiekvienam reikalingas tas palaikymas, ypač šiuo metu. Todėl tokios iniciatyvos – ir geros, ir reikalingos. Kai žmonės susitelkia, viskas būna gerokai paprasčiau“, – kalba pašnekovė.

Tikimasi, kad panašūs pavyzdžiai įkvėps ir kitus Šiaulių verslininkus bei gyventojus dalytis gerumu ir teikti paramą bei pagalbą vieni kitiems, tokiu būdu visiems kartu kuriant dar tvirtesnę Šiaulių miesto bendruomenę.

Užsakymo nr.: PT_86269321