Tačiau, pastarasis laikotarpis taip pat atskleidė naujas galimybes bei paskatino gyventojų altruistišką elgesį. Pastebima, kad asmenys, karantino metu pradėję savanoriauti, jaučiasi ne tokie vieniši, lengviau įveikia psichologinius sunkumus bei pozityviau žvelgia į situaciją pasaulyje.

Tad kokia pagalba šiuo metu yra svarbi ir kaip kiekvienas gali prisidėti teikdamas pagalbą sau bei tiems, kuriems jos labiausiai reikia?

Pagalba COVID-19 viruso paliestose įstaigose

Lietuvos Raudonasis Kryžius, reaguodamas į COVID-19 plitimą ir sunkią padėtį Lietuvos ligoninėse, kviečia tapti savanoriais. Šiuo metu pagalba yra labai reikalinga medicininėse ir slaugos įstaigose – laukiami savanoriai, kurie galėtų prisidėti prie kurjerinės veiklos: nuvežti ar palydėti pacientus iš vieno skyriaus į kitą, paimti tyrimų mėginius ir pristatyti juos į laboratoriją, palydėti į tyrimus, procedūras, perduoti siuntinius.

Savanorių saugumas yra Raudonojo Kryžiaus prioritetas, todėl visi savanoriai bus aprūpinti reikalingomis asmens apsaugos priemonėmis. Jiems nuotolinių mokymų metu bus suteikta svarbiausia informacija, kaip saugant save, padėti kitiems.

Daugiau informacijos apie šią savanorystės galimybę:

Registracija savanorystei Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijoje: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5K3PMpI6hA4_omVn8XQRrWdr0Dbe-p0CS2j1xffs3t1zOMQ/viewform

Savanorystė emocinės paramos linijose

Svarbu nepamiršti, jog pandemijos metu psichologinė sveikata yra tokia pat svarbi kaip ir kitokio pobūdžio sveikatos priežiūra. Tokią pagalbą galima gauti susisiekus su emocinės paramos linijomis, viena iš jų – „Jaunimo linija“. Šiuo metu „Jaunimo linija“, norintiems prisijungti į savanorių gretas, suteikia galimybę mokytis nuotoliniu būdu. Pandemijos metu savanorių atranka bei parengiamieji mokymai vyksta nuotoliniu būdu, tad yra suteikiamos visiškai saugios mokymosi sąlygos. Kiekvienas, norintis tapti emocinės paramos savanoriu, kviečiamas dalyvauti 4 mėnesius truksiančiuose kursuose, kuriuose yra gilinamasi į žmogaus psichologiją, jausmus bei modeliuojamos įvairios situacijos, su kuriomis gali tekti susidurti pokalbių metu. Savanoriai pastebi, kad iš šių kursų ir patys gauna nemažai naudos – aiškiau supranta savo ir kitų emocijas, kokybiškiau klausosi, pagerina bendravimo įgūdžius bei labiau pasitiki savimi.

„Jaunimo linijos“ savanoris Modestas pastebi, jog tiek savanoriai, tiek administracija yra pasiruošę priimti naujus žmones net ir sudėtingomis karantino sąlygomis. Modestas pabrėžia: „Jei yra noras prisijungti – karantinas neturėtų sutrukdyti. Sakyčiau net atvirkščiai, dėl karantino dažnam teko atsisakyti įprastų laisvalaikio veiklų, todėl jį galima išnaudoti prasmingai, praturtinant savo ir aplinkinių pasaulius gražiomis emocijomis.“

Šiuo metu savanoriai, atsakantys į elektroninius pranešimus, budi jiems patogiose vietose. Kiek kebliau yra su savanoriais teikiančiais emocinę paramą telefonu – jiems tenka vykti į tam skirtas patalpas. Tačiau jau yra bandomi pavieniai nuotoliniai budėjimai, tad tikimasi ilgainiui tokią galimybę suteikti ir didesniam skaičiui savanorių.

Jei norite prisijungti prie Jaunimo linijos komandos - https://www.jaunimolinija.lt/lt/tapk-savanoriu/registracija/

COVID-19 viruso grėsmę galima sumažinti daugiau laiko praleidžiant namuose, tačiau Naujojoje Zelandijoje atlikti sociologiniai tyrimai atskleidė, jog tuo pačiu metu dėl to kai kurie žmonės patiria dažnesnį emocinį bei fizinį smurtą. Tyrėjų duomenimis, fizinės ir seksualinės prievartos, priekabiavimo ir bauginimo artimoje aplinkoje lygis karantino metu buvo 3–4 kartus didesnis nei įprasta, ir tai atitinka panašų smurto artimoje aplinkoje augimą visame pasaulyje tuo metu, kai yra taikomos žmonių judėjimą ribojančios priemonės.

Didelį nerimą kelia moterų, esančių nesaugioje aplinkoje, situacija karantino metu, todėl kiekviena, susidūrusi su sunkumais, turi galimybę kreiptis į „Pagalbos moterims liniją“. Pagalbos moterims linijoje dirba įvairaus amžiaus savanorės. Neretai jos pačios yra susidūrusios su gyvenimo sunkumais bei dvasiniu skausmu. Visos savanorės yra praėjusios atranką, baigusios specialius emocinės paramos teikimo mokymus ir pasiruošusios padėti.
Šiuo metu savanorių atranka vykdoma nuotoliniu būdu. Svarbu paminėti, jog savanorėms nebūtinas specialus išsilavinimas ar darbo patirtis. Atrankos metu svarbiausia yra motyvacija bei požiūris į savanorystę.

Registracija savanorystei „Pagalbos moterims linijoje“ https://pagalbosmoterimslinija.lt/savanoriu-registracija-vilnius/

Pagalba nepasiturintiems asmenims bei senjorams

Daugumai žmonių karantinas kelia iššūkių, bet senjorams ir skurstantiems žmonėms šis laikotarpis yra nepalyginamai sunkesnis. Laimei, tokių organizacijų kaip „Maisto bankas“ dėka, skurstantys asmenys yra aprūpinami būtiniausiais produktais. Dėl karantino situacijai darantis vis įtemptesnei, savanorių pagalba kaip niekad svarbi sandėliuose – rūšiuojant maisto produktus, juos išvežiojat nepasiturintiems žmonėms ar saugiai namuose esantiems senjorams.

Karantino metu norintys prisijungti asmenys su savanoryste yra supažindinami nuotoliniu būdu. Maisto banko savanorė Agnė dalinasi, jog karantino metu yra užtikrinamos saugios sąlygos savanoriavimui. Moksleivė skatina prisijungti į savanorių gretas: „Karantino metu, tikrai rekomenduočiau išbandyti savanorystę, nes tokiu laiku savanorių tikrai trūksta. Kadangi yra labai daug ribojimų, kiekvieną dieną yra priimami keli iš anksto su savanorių koordinatore susitarę asmenys, tad labai daug kontaktų nėra. Taip pat, tai yra puiki galimybė pamatyti kiek ramesnę kasdieninę ,,Maisto banko" veiklą dėl visų apribojimų ir manau, kad taip yra lengviau apsiprasti prie naujos veiklos.“

„Maisto bankas“ labai prašo visų, kurie yra pilnamečiai, neserga lėtinėmis ligomis ir nėra rizikos grupėje, padėti savanorišku darbu Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių padaliniuose. Organizacija užtikrina dezinfekcijos priemones, pirštines, yra stipriai sumažinę tiesioginį kontaktą su kitais žmonėmis.

Visi galintys prisidėti yra prašomi pildyti savanorio registracijos anketą: www.maistobankas.lt/reg

Rūpinimasis gyvūnais

Karantinas keičia ne tik žmonių, bet ir gyvūnų gyvenimus. Kilusi pandemija paskatino atsigręžti į tuos, kurie negali savimi pasirūpinti. Ne išimtis ir augintiniai, kuriems taip pat reikia priežiūros, dėmesio bei šilumos. Kaune veikianti „Gyvūnų globėjų draugija“ kviečia visus, norinčius turiningai praleisti laisvalaikį bei suteikti didelį džiaugsmą augintiniams, atvykti pavedžioti, pamaitinti ar padėti darbuotojams rūpintis benamiais gyvūnais. Karantino metu savanoriams užtikrinamos saugios sąlygos, priimamas ribotas kiekis žmonių. Be to, draugija ieško savanorių, kurie galėtų padėti fotografuojant augintinius bei ieškant jiems naujos šeimos. Nuostabus tokios savanorystės pavyzdys – kaunietė Ina, kuri jau ilgą laiką savanoriauja „Gyvūnų globėjų draugijoje“ bei jos dėka apie 200 augintinių atrado naujus namus.

Savanoriška veikla bendruomenėje

Yra manančių, kad karantinas atskyrė žmones, susilpnino jų tarpusavio ryšius, tačiau kiti teigia priešingai – jie tikina, kad fizinio kontakto nebuvimas netgi turėjo teigiamos įtakos, mat žmonės ėmė kūrybiškiau bendrauti. Puikus pavyzdys – kelios Kauno miesto bendruomenės, dalyvaujančios „Fluxus Labas“ bendruomenių laboratorijos veiklose, kurios net karantino sąlygomis sugebėjo sėkmingai prisitaikyti bei transformuoti veiklas, perkelti jas į nuotolinę erdvę.

Pandemija paveikė visas pasaulio valstybes, tačiau ypač skaudžiai tas, kurios jau kentėjo nuo bado, skurdo ar karo. Nors Lietuvos gyventojai skaudžiai nukentėjo nuo COVID-19 viruso sukeltų padarinių, „Social breeze“ programa skatina nepamiršti ir globalaus vystymosi tikslų, tarptautinės savanorystės dimensijos, todėl 2020 m. gruodį Lietuvoje bei Ukrainoje organizavo savanorystės iššūkį, kurio pagrindinis tikslas – paskatinti jaunimą sugalvoti bendruomenei naudingą iniciatyvą bei prisidėti prie gerovės kūrimo. Iššūkio dalyviai galėjo pasirinkti norimą idėją ir pasitarus su nevyriausybinės organizacijos koordinatoriumi pradėti veikti. Iš viso šiame iššūkyje sudalyvavo per 200 jaunų žmonių.

Viena iš projekto dalyvių – ukrainietė Ina, kuri iššūkio metu rinko paramą Donbase kovojantiems Ukrainos kareiviams. Ina pastebi, jog būtent tokie iššūkiai priverčia sąmoningiau susimąstyti apie tai, kaip kiekvienas gali prisidėti prie geresnio rytojaus.

„Social Breeze“ programos vadovas Žilvinas Mažeikis, paklaustas ar karantinas pakeitė savanorių norą padėti, atsakė: „Pasikeitusios aplinkybės nestabdo noro veikti bei padėti kitiems, tiesiog skatina organizacijas atrasti naujus būdus kaip savanoriai gali tą daryti. Sudėtinga šių metų pabaiga gali būti puikia priežastimi dar kartą pergalvoti savo veiklą ir paieškoti galimybių 2021-ųjų darbotvarkėje rasti nors kelias valandas savanoriškai veiklai“.

Užsakymo nr.: PT_86116453