Kavos tirščiai virsta trimis naudingais produktais

„Jau 10 metų vykdome atsinaujinančios energetikos projektus ir natūralu, kad šiandienos ekologinių iššūkių akivaizdoje ieškome naujų būdų, kaip sumažinti neigiamą poveikį aplinkai. Todėl savaime kilo idėja – išgėrus kavos, tirščių neišmesti, o juos surinkti ir panaudoti „Green Genius“ biodujų jėgainėse, kuriose yra perdirbamos bioskaidžios atliekos ir gaminama energija. Sprendimas buvo aiškus, tad sukūrus tirščių surinkimo procesą, tai tapo gražia iniciatyva, įtraukusi, visų pirma, kolegas. Jiems kavos gėrimas dabar tiesiogiai ir labai teigiamai siejasi su įmonės veikla. Darbuotojams tikrai nekyla klausimas, kodėl renkami kavos tirščiai. Tai tapo tokia pačia įprasta rutina, kaip ir pats kavos gėrimas“, – sako Ieva Punytė, „Geen Genius“ Plėtros projektų vadovė.

Ieva Punytė, Green Genius plėtros projektų vadovė

Pasak jos, biure gaminantis kavą, jos aparate susidariusius tirščius „Green Genius“ darbuotojai meta ne į bendrą šiukšliadėžę, bet, taip pat kaip popierių, stiklą ar kitas atliekas, rūšiuoja – deda į specialiai tam skirtą atskirą dėžę. Kai ši yra pripildoma, kartu su kitų projekte dalyvaujančių biurų surinktais tirščiais, jie nuvežami į arčiausiai Vilniaus, Vievyje, veikiančią biodujų jėgainę. Joje kavos tirščiai patenka į dideles talpas, kuriose yra mikroorganizmai, mintantys ne tik kava, bet ir kitomis organinėmis atliekomis. „Organinių atliekų apdorojimo proceso metu išsiskiria dujos, kurios panaudojamos ne tik elektros, bet ir šilumos energijai gaminti, o po apdorojimo likusios medžiagos tai – trąšos ūkininkams. Taigi, iki tol niekam nebereikalingi kavos tirščiai virsta net trimis naudingais produktais. Dėka „Green Genius“ per paskutinius metus į aplinką pateko net 160 000 tonų mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Džiugu, kad prie to prisidėjo ir Vilniaus verslo centrai“, – sako Ieva Punytė.

Kava biure

Šiais metais iš viso surinkta 30 tonų kavos tirščių

Žiedinis, uždaras procesas – vienas iš būdų mažinti aplinkai daromą poveikį. Tokį tikslą savo veiklai kelianti kavos gamintoja „Paulig“ nuo pat pradžių tapo iš kavos tirščių gaminamos žaliosios energijos projekto globėja ir ėmėsi iniciatyvos plėtoti jį Lietuvoje – rūpintis, kad apie papildomą kavos sukuriamą naudą sužinotų kuo daugiau šalies verslų. „Per keturis metus projekte dalyvavo įvairaus dydžio ir skirtingų sričių įmonės tiek Vilniuje, tiek Kaune, taip pat – restoranai ir kavinės. Paskutiniuosius du metus kavos tirščius renkame visus metus iš sostinėje veikiančių didžiausių verslo ir prekybos centrų“, – sako Valdas Šidla, „Paulig“ rinkodaros vadovas.

Valdas Šidla, Paulig rinkodaros vadovas

Pasak jo, šiemet, kai pasaulį ir Lietuvą kamuoja pandemija, renkant kavos tirščius taip pat kilo papildomų iššūkių. „Dėl nuotolinio darbo biuruose sumažėjus darbuotojų ir būtinų kitų saugumo reikalavimų, kavos tirščių surinkome mažiau – iš viso 30 tonų. Vis tik, tiek kavos tirščių pakako, kad, kaip ir ankstesniais projekto metais, iš jų pagaminta energija sukurti šventę. Šiemet žalioji elektros energija skirta apšviesti pagrindinę sostinės Kalėdų eglę, kuriai iki sausio 7 dienos iš viso prireiks 12 000 kWh elektros energijos“, – sako „Paulig“ rinkodaros vadovas.

Mindaugo Kulbio nuotr.

Kavos tirščius visus metus renka verslo ir prekybos centrai

Pirmaisiais žaliosios energijos projekto vykdymo metais, vien per lapkritį ir gruodį, buvo surinkta 15 tonų kavos tirščių. Tuomet „Paulig“ pakvietė Kauno gyventojus ir verslą rinkti kavos tirščius, o juos perdirbus pagamintą elektrą dovanojo laikinajai sostinei – pagrindinei miesto Kalėdų eglei ir šventinėms dekoracijoms apšviesti. 2018-ųjų pabaigoje projektas startavo ir Vilniuje. Iš čia veikiančių verslo centrų, įmonių, kavinių, barų ir restoranų buvo surinkta 12 tonų kavos tirščių. Iš jų pagaminta elektros energija buvo šventiškai apšviesta Šv. Mergelės Ramintojos bažnyčia ir šalia esanti Savičiaus gatvė.

Kava biure

Praėjusiais metais iš Vilniuje veikiančių verslo centrų surinktų ir perdirbtų 50 tonų kavos tirščių pagamintą elektros energiją „Paulig“ dovanojo Vilniaus šviesų festivaliui bei vieno pagrindinių jo dalyvių, Prancūzijos menininkų komandos „Aero Sculpture“ kūriniui „Tensegrity” apšviesti. Šiais metais kavos tirščius rinko dar daugiau verslo centrų – SEB, „Technopolis“, „Danske Bank“, „Telia Lietuva“, „Eika“, taip pat prekybos centrai „Ozas“ ir IKEA. Jų surinkti kavos tirščiai bei iš jų pagaminta elektros energija ir ateinančiais metais bus panaudota kurti šventę šalies gyventojams ir svečiams bei taip stiprinti tvarumo idėjas Lietuvoje.

Užsakymo nr.: PT_86065659