Naujoje, šiais metais išleistoje mokslinių straipsnių apžvalgoje, apimančioje beveik 200 publikacijų, mokslininkai Nipith Charoenngam ir Michael F. Holick rašo, kad esant vitamino D trūkumui, pastebima išaugusi rizika sirgti įvairiomis su imunitetu susijusiomis ligomis ir sutrikimais. [4]

Lietuvos gyventojai taip pat natūraliai negauna pakankamo vitamino D kiekio. Tą parodė ir „Žemaitijos pienas“ užsakytas tyrimas, kurio metu iš 11-os tyriamųjų 10-čiai žmonių trūko vitamino D.

Lietuviams itin trūksta vitamino D

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja suaugusiems, nesergantiems, antsvorio neturintiems žmonėms per dieną vitamino D gauti 5-is mikrogramus. Teoriškai apie 80–90 proc. organizmui reikalingo vitamino D galėtume pasisavinti lauke, saulei veikiant odą. Deja, daugelis ne tik pakankamai laiko nepraleidžia gryname ore, tačiau vasarą odą saugo apsauginiais kremais, dengia drabužiais ar ieško pavėsio, o tai, pasak vokiečių mokslininkų H. Stege ir T. Schwarz, ženkliai stabdo vitamino D pasisavinimą. [2]

Dar vienas būdas gauti vitamino D – sveika, subalansuota mityba: riebia žuvimi, kiaušinio tryniu, mėsa, pienu bei jo produktais. Karvės piene natūraliai yra maistinių medžiagų, įskaitant kalcio, fosforo, o nuo šiol Lietuvos parduotuvių lentynose bus galima rasti ir karvės pieno bei jo produktų, papildytų vitaminu D.

Pieno gaminių inovatoriai „Žemaitijos pienas“ Baltijos šalių gyventojams pristato pieno produktus „Saulutė“ su vitaminu D: pieną, varškę ir grietinę. Tradiciniai, pirkėjams gerai pažįstami produktai, tampa dar patrauklesni ir aktualesni nūdienos aktualijų kontekste. Juk stiprus imunitetas, gera savijauta, energija – daugeliui tai itin svarbūs prioritetai.

Rimantas Stukas

Paprastas, bet pagrįstas ir toliaregiškas sprendimas

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. Rimantas Stukas sako, kad remiantis tyrimais, Lietuvos gyventojams labai trūksta vitamino D, todėl toks sprendimas jį integruoti į visuomenės kasdien vartojamus, mėgstamus maisto produktus – ir tuo pačiu labai paprastas, ir labai gerai apgalvotas, pagrįstas, toliaregiškas.

„Tai kasdieninės mitybos produktai, kuriuos mūsų šalies žmonės valgo bene kasdien ir juos renkasi visos gyventojų grupės. „Žemaitijos pienas“ pasirinko labai gerą kryptį – papildomos vertės nusprendė suteikti būtent labai plačiai vartojamiems, istoriškai mėgstamiems ir sveikos mitybos piramidėje dominuojantiems produktams: grietinei, varškei, pienui“, – tvirtina profesorius.

Moksliniais tyrimais įrodyta nauda

Kodėl nuspręsta tradicinius produktus papildyti? Gerai žinoma, kad vitaminas D yra svarbus sveikiems kaulams, dantims ir raumenims. Mokslininkai ir medikai vis dažniau teigia, kad vitaminas D stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcijomis. Kai kurie tyrimai rodo, kad tinkamas vitamino D kiekis padeda, pavyzdžiui, sergant peršalimo ligomis ir gripu.

Štai viena mokslininkų komanda, apžvelgusi 25 mokslines studijas, įtraukusias daugiau kaip 11 tūkst. dalyvių, išsiaiškino, kad tie asmenys, kurie papildomai gavo vitamino D, turėjo mažesnę riziką sirgti ūmiomis kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis.[1]

Pastebėta ir tai, kad lėtiniu kvėpavimo nepakankamumu sergantys ir didelį vitamino D trūkumą turintys žmonės patyrė apčiuopiamą naudą po vienerių metų pastovaus šio vitamino vartojimo [3].

Pieno produktų vertė

„Saulutės“ pienas, grietinė ir varškė su vitaminu D – tai galimybė kasdien savo valgiaraštį papildyti sveikatai palankesniais, šviežiais produktais. 100 g bet kurio iš šių produktų turi 15 proc. rekomenduojamos vitamino D paros normos (apie 0,75 mikrogramo). Naujieji „Saulutės“ produktai – tai vasariškos saulės nauda visus metus.

Tam pritaria ir prof. R. Stukas: „Šiuose pieno produktuose parinktos labai saugios vitamino D dozės, tad juos galima valgyti net tuo atveju, jei vartojate vitamino D papildus. Mane nustebino, kad „Žemaitijos pienas“ taip integravo papildomos naudos į pieno produktus, kad nepasikeitė nė jų skonis, nė konsistencija. Tai klasikinis, malonus produkto skonis su padidinta biologine verte. Visų reikalingų medžiagų žmogus turi gauti su maistu, todėl tikiu, kad įraukus šiuos produktus į savo kasdienį valgiaraštį – mityba tikrai bus visavertiškesnė. Tai savalaikis ir labai geras sprendimas, stebiuosi kaip čia kažkas anksčiau to nesugalvojo“.

Žemaitijos pieno nuotr.

Subalansuotos mitybos svarba

Subalansuota, apgalvota mityba – raktas, kuris padeda atrakinti daugelį sveikatos durų. Ryškūs lyg vasaros saulė naujieji „Saulutės“ pieno produktai – visapusė nauda: ir besirūpinantiems savo kūno svoriu, ir vaikams, ir tiems, kam svarbu, kad imunitetas būtų stiprus bei pasiruošęs atremti net grėsmingiausius virusus.

Airijos mokslininkų komanda mano, kad dėl to, jog vitamino D pakankamai gauti su maistu nėra taip lengva, verta atkreipti dėmesį į maisto produktus, papildytus vitaminais. Dažniausiai tai yra įvairūs pieno produktai: grynas pienas, sūris, jogurtai. [5]

„Vitaminas D yra riebaluose tirpus, todėl labai gerai, kad jis integruotas į produktus, kurie turi riebalų, tačiau ne per daug. Pieno produktai yra rekomenduojami maisto pasirinkimo piramidėje. Pavyzdžiui, rauginto pieno produktai ne tik yra baltymų tiekėjai, tačiau ir naudingi organizmo mikroflorai, o varškė – dar ir kalcio koncentratas. Taip pat vitaminas D labai naudingas kalcio įsisavinimui“, – ne tik apie vitamino D, tačiau ir pieno produktų naudą žmogui pasakoja profesorius.

Šiuos ir kitus „Žemaitijos pieno“ produktus patogiai ir saugiai įsigyti galite www.zpienas.lt/e-shop.

Užsakymo nr.: PT_85445481