Žmonės linkę rinktis naujoves, padedančias tausoti aplinką

Buitinės technikos centro BTN vadovė Edita Palionytė sako pastebinti tendenciją, kad žmonės nori gyventi tvariau, yra linkę rinktis naujoves, padedančias labiau tausoti aplinką – pavyzdžiui, aukštesnės energijos klasės šaldytuvus, vėdinimo įrangą, taupiau vandenį ir skalbiklį naudojančias skalbykles. Pirkėjai dažniau renkasi indukcinę kaitlentę, nes ji daug greičiau užkaitina tą patį kiekį vandens, sunaudodama mažiau energijos, tokį šaldytuvą, kuriame maistas ilgiau išlieka šviežias ir produktai ilgiau išsilaiko nesugedę. Anot jos, vis labiau populiarėja technika, turinti garų funkciją - pavyzdžiui, garinės orkaitės ir skalbinių džiovyklės. Tokiose džiovyklėse galima nesibaiminant išdžiovinti sportinius drabužius, pūkines striukes, gaminius iš merino vilnos ar net šilko. Taupomos elektros sąnaudos, tausojami drabužiai ilgiau tarnauja, nebereikia jų nešti į valymo įmonę.

„Mes norime ir skatiname, kad produkto vertinimo skalėje atsirastų ir aplinkosauginis kriterijus, kuris būtų svarbus, renkantis gaminius ir paslaugas, - sako BTN vadovė Edita Palionytė. - Tikėtina, kad ateityje tvarus buitinės technikos pasirinkimas ir naudojimas taps savaime suprantamas, nes, kaip rodo daugybė tyrimų, Tūkstantmečio kartos atstovams (Millenials) ir ypatingai Z kartai aplinkosaugos, tvarumo, socialinės atsakomybės klausimai labai svarbūs.“

BTN nuotr.

Gaminio kaina – ne tik užrašas prekių lentynoje

Nors vis daugiau vartotojų siekia gyventi tvariau ir norėtų rinktis gaminius, atitinkančius jų standartus, sprendimus, ką įsigyti, lemia kaina. E. Palionytė atkreipia dėmesį, kad ne visada žmonės, pirkdami vienokią ar kitokią buitinę techniką, įvertina, kokie jos kaštai ilgalaikėje perspektyvoje.

„Siūlyčiau pagalvoti ne tik apie kainą, kurią mokate šiandien, bet ir apie visus susijusius vėlesnius eksploatavimo kaštus: elektros, vandens, skalbimo priemonių sąnaudas, galimybę taisyti, galimybę nepirkti kitų prietaisų, nes daugelį funkcijų gali atlikti vienas, brangesnis įrenginys. Pavyzdžiui, garinė orkaitė gali būti naudojama ir kaip orkaitė, garpuodis, džiovinimo prietaisas ar mikrobangų krosnelė. Pagalvokite apie laiką, kurį leidžia sutaupyti tinkamai pasirinkta, kokybiška įranga, - pataria ekspertė. - Perkant buitinę techniką, kainą reikėtų vertinti ne tik kaip užrašą prekių lentynoje, o kaip daugelio aptartų dalykų visumą.“

Kainai įtaką daro ir gamintojo investicijos į atsinaujinančius procesus, medžiagų perdirbimas, naujų pažangių technologijų kūrimas, siekiant užtikrinti didesnį technikos efektyvumą, atsparių, ilgai tarnaujančių medžiagų pasirinkimas, kenksmingų cheminių medžiagų pakeitimas gamtai draugiškomis, patvarių ir keičiamų konstrukcijų naudojimas, kuris leidžia keisti atskiras dalis, o ne visą gaminį, įsipareigojimas ilgą laikotarpį aprūpinti jau išleistus modelius pakaitinėmis dalimis ir jų tiekimo organizavimas.

BTN nuotr.

Gamintojai vis daugiau investuoja į naujas technologijas, kurios palengvina buitinės technikos naudojimą, tačiau neretai vartotojai renkasi tik kelias pagrindines funkcijas, nepasinaudodami efektyviomis specializuotomis programomis. Pavyzdžiui, nuolat skalbiant žemoje temperatūroje ir naudojant vieną medvilnės programą, neištirpsta skalbimo priemonės, greičiau dėvisi rūbai ir pati skalbimo mašina. Pasak buitinės technikos ekspertų, kokybiška įranga gali tarnauti ilgiau, taupyti laiką ir pinigus, bet reikia tuo pasinaudoti ir skaityti naudojimo instrukcijas.

„Norime, kad žmonės tinkamai naudotų savo įsigytą buitinę techniką, „atrastų“ visas funkcijas, todėl organizuojame įvairius mokymus, seminarus, kad renginio metu klientai galėtų pamatyti, išbandyti, užduoti klausimus, - sako Edita Palionytė. - Stengiamės edukuoti žmones ir išsklaidyti tam tikrus mitus. Pavyzdžiui, jeigu turite indaplovę, neplaukite indų rankomis - šiuolaikinės indaplovės sunaudoja mažiau vandens (daugelyje jų yra „Eco“ programa) - tačiau naudokite ją tik tuomet, kai ji pilna.“

Modernios technologijos padeda išsaugoti šviežesnį maistą, tausoja drabužius

„Electrolux“ devyniuose pasaulio miestuose atliko 9000 vartotojų tyrimą, parodžiusį, kad žmonės nori daryti tvaresnius sprendimus, susijusius su maistu, drabužių priežiūra ir geresne namų aplinka, o buitinės technikos gamintojai gali jiems padėti. Apklausa parodė, kad kiek daugiau nei pusė visų respondentų rūšiuoja ir perdirba atliekas, riboja vienkartinio plastiko naudojimą ir aktyviai mažina vandens bei energijos suvartojimą, tačiau daugelis nori padaryti daugiau, pavyzdžiui, sumažinti bereikalingai išmetamo maisto kiekį. Vartotojai žino, kad maisto švaistymas kenkia planetai, todėl net 53 proc. respondentų stengiasi sumažinti į šiukšliadėžę išmetamo maisto kiekį. Tačiau 37 proc. žmonių išmeta maistą, kuomet praeina laikas, iki kurio jis buvo paženklintas kaip „geriausias iki“(„best before“), nors maistas dar visiškai tinkamas valgyti. „Electrolux“ mokymų vadovas Petras Gendvilis sako, kad jų gaminama virtuvės technika leidžia tvariai ruošti ir saugoti maistą. Pasak jo, tam tikros šaldymo ar vakuumavimo technologijos gali padėti išsaugoti maistą šviežią net 4 kartus ilgiau.

69 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių sutinka, kad kuo ilgiau drabužiai tarnauja, tuo naudingiau aplinkai, tačiau tik 1 iš 3 respondentų skalbia žemesnėje temperatūroje, nes teigia negalintys atsikratyti dėmių.

„Yra apskaičiuota, jog vos 9 mėnesius ilgiau dėvint drabužį ir neperkant naujo, galima sumažinti iki 20 proc. išmetamo CO2 per metus. Norėdami ilgiau vilkėti drabužį, naudokite jį tausojančias skalbimo programas. Pavyzdžiui, garų programa ne skalbia, o puikiai atšviežina kartą apsirengto drabužio audinį, panaikina kvapus ir tuo pat metu minimaliai naudoja vandenį ir elektros energiją, - pataria „Electrolux“ mokymų vadovas Petras Gendvilis. – Skalbimo metu naudokite tik reikiamą kiekį skalbiklio, kurio perteklius gerai neišskalaujamas ir kenkia drabužiams, dėl to jie greičiau susidėvi, praranda formą. Be to, kuo mažiau naudojam chemijos, tuo mažiau jos nuteka į aplinką“. Dabar gaminamos skalbimo mašinos ir džiovyklės, dėka modernių technologijų, gali užtikrinti, kad drabužiai tarnaus ilgiau, bus tinkamai išskalbti net ir žemoje temperatūroje, o energijos ir vandens bus sunaudojama mažiau.

BTN nuotr.

„Electorlux“ pristatė naują intuityvios technikos seriją, kuri skirta atrasti ir naudoti tvaresnes funkcijas, pvz.,naujausiose indaplovėse, su intuityviu QuickSelect valdymu, vos vienu palietimu galima pasirinkti plovimo būdą: greitai ar taupiai, o savo pasirinkimo ekonomiškumą galima matyti Eko juostoje. Orkaitėse integruota nauja Steamify programa, kuri automatiškai parenka drėgmės lygį pagal pasirinktą temperatūrą, taip padėdama gaminti sveikiau ir atrasti naujus skonius. Be to, Electrolux jau tradiciškai pristato Green siurblių seriją, kiek žinome, vienintelius siurblius rinkoje, kurių gamyboje naudojama nuo 55 proc. iki 75 proc. perdirbto plastiko. Šie „Electrolux“ Pure D8 siurbliai net tik gaminami laikantis tvarumo principų, bet taip pat Vokietijos SLG instituto įvertinti aukščiausiais balais už itin žemą garso lygį - tik 57 dB.

Nepamirštas ir naudojamos technikos valymas. Šiam tikslui gamintojai kuria aplinkai ir technikai draugiškas valymo priemones, taip pat technologijas, leidžiančias apsieiti visiškai be cheminių priemonių naudojimo: garinės orkaitės valomos garu, o drabužių dėmės - ultragarsu.

Keičiasi energetinės klasės ir jų vertinimo standartas

Vienas svarbiausių uždavinių gamintojams - surasti tokius technologinius sprendimus, kurie leistų sukurti itin efektyviai energiją naudojančius prietaisus. Tam, kad galėtumėte lengviau išsirinkti efektyviai energiją naudojantį modelį, daug kasdienių prietaisų, tokių kaip šaldytuvai, indaplovės ir orkaitės, yra paženklinti ES energijos vartojimo efektyvumo etikete. Prietaisų reitingas šiuo metu yra nuo A+++ (efektyviausi) iki G (mažiausiai efektyvūs).

BTN nuotr.

Tobulėjant technologijoms, vis daugiau buitinių prietaisų suteikiamos aukščiausios A+, A++ ir A+++ klasės. Manoma, kad vartotojus tai klaidina, todėl nuo 2021 m. tokia klasifikacija palaipsniui bus nebetaikoma šaldytuvams, indaplovėms, skalbyklėms, džiovyklėms. Pagal naująją klasifikavimo sistemą bus naudojamos tik A–G klasės (nebeliks A+, A++ ir A+++). Kadangi nauji kriterijai labai aukšti, beveik visoms rinkoje esančioms skalbyklėms, indaplovėms, džiovyklėms ar šaldytuvams A ir B klasės taps nepasiekiamos.

„Electrolux“ mokymų vadovas Petras Gendvilis sako, jog naujas ženklinimas tikrai nereiškia, kad staiga visi rinkoje esantys produktai taps blogais ar neefektyviai naudos energiją. „Pavyzdžiui, šiuo metu energetiškai viena efektyviausių skalbyklių rinkoje paženklinta A+++ - 70% kategorija ir sunaudoja tik 65 kwh elektros energijos, tuo tarpu, kai A kategorijai priskiriama skalbyklė sunaudoja 250 – 300 kwh. Pagal naujo ženklinimo reikalavimus, naujai A kategorijai priskiriama skalbyklė turės būti ženkliai efektyvesnė, nei šiuo metu rinkoje esanti taupiausia skalbyklė. To neįmanoma pasiekti su dabar naudojamomis technologijomis, - aiškina ekspertas. - Įsigaliojus naujam ženklinimui, šiuo metu taupiausia skalbyklė, tikėtina, paklius tik į B kategoriją. Pasiekti naujausią A kategoriją taps iššūkiu gamintojams, bet mes nuolat investuojame, kad patobulintume savo įrenginius, rastume naujus, efektyvius technologinius sprendimus, todėl anksčiau ar vėliau gamintojai pasieks ir tokį efektyvumą“.

Užsakymo nr.: PT_85335977