Įvertinimas: 5 ir mažiau – būkite atsargūs, Įvertinimas: jei 8 ir daugiau – tiesiog privalote pamatyti šį filmą

Populiariausias rodiklis, kuriuo remiasi ir daugelis šiuolaikinių kino mėgėjų, ieškodami gero filmo – IMDb reitingas, kuris atsiranda už filmus balsuojant užsiregistravusiems IMDb vartotojams, kitaip tariant, žiūrovams. Žinoma, kiekvieno balsas yra subjektyvus ir negali atspindėti visų nuomonės, tačiau dažniausiai didžiausią reitingą turintys filmai iš tiesų būna aukščiausio lygio kūriniai.

Internetinėje filmų duomenų bazėje filmai yra reitinguojami dešimtbalėje sistemoje. Verta pažymėti, kad aukščiausiai IMDb vartotojų įvertintas filmas (balsavo bent jau 1000 žiūrovų) turi 9,3 reitingą, o žemiausiai – 1,3. Dažniausiai aukščiausiais balais yra reitinguojami istoriniai, draminiai, mistiniai ar klasika jau tapę žinomų režisierių filmai, žemiausiais (su išimtimis) – komedijos ir siaubo filmai, tačiau tai nereiškia, kad šių žanrų kino juostos vienareikšmiškai yra blogos. Tiesiog didžiajai masei žiūrovų yra kur kas priimtinesni filmai, kuriuose vaizduojami tikri įvykiai, netikėtos siužeto linijos, pamokančios istorijos.

Tad, koks reitingas mums signalizuoja, kad šis filmas maksimaliai išpildys mūsų lūkesčius? Iš gausybės filmų, kuriuos galima rasti duomenų bazėje, tik kiek daugiau nei 250 iš jų turi aukštesnį nei 8-ių balų įvertinimą. Žinant, kad nuo seniausio iki šių dienų išlikusio filmo sukūrimo praėjo daugiau nei 130 metų, o šiais laikais per vienerius metus kino ekranus pasiekia tūkstančiai naujų kino juostų, 8-ių ir didesnį įvertinimą turinčius filmus, daugelis kino kritikų laiko šedevrais. Tačiau ir mažesni, pavyzdžiui, 7-ių reitingą turintys filmai, gali būti būtent tai, ko ieškote. Jei randate komediją ar siaubo žanro filmą, kurio reitingas siekia 7-is ir esate tokių žanrų mėgėjas, pirmyn, nes būtent tokį balą turintys filmai yra vertinama kaip sėkmingi.
IMDb duomenimis, vidutinis filmo įvertinimas yra 6,38 balo, todėl jei filmo reitingas nesiekia 6-ių balų, reikėtų gerai pagalvoti, ar tikrai norite jį žiūrėti.

Populiarumas ir kritikų vertinimas

Ir nors reitingas yra vienas pagrindinių rodiklių, galvojant, ar verta rinktis konkretų filmą, vien tik juo aklai pasikliauti nereikėtų. Ieškant gero filmo IMDb, kartais galima susidurti su tokiomis kino juostomis, kurios nors ir turi aukštą įvertinimą, tačiau balsavusių už ją žiūrovų skaičius yra mažas, todėl pagal reitingą nėra visiškai teisinga spręsti, ar filmas iš tiesų yra vertas dėmesio.
Priežastys, kodėl filmas nesusilaukia didesnio žiūrovų susidomėjimo, gali būti kelios. Viena jų – kino juosta nebuvo kurta žinomų kino studijų, nepasiekė pasaulinių kino teatrų ekranų, todėl tik nedidelė dalis kino mėgėjų apie ją žino, tačiau tai nereiškia, jog ji yra bloga. Yra daugybė pavyzdžių, kai ne anglakalbių auditorijai kurti filmai iš tiesų yra puikūs meno kūriniai, kurie nepelnytai nesulaukia didesnio populiarumo. Na, o kita priežastis, kodėl filmas nesusilaukė didesnio žiūrovų skaičiaus – jis iš tiesų yra tiesiog prastas.

Jei beieškodami, netikėtai radote filmą, kurį yra įvertinę vos keli tūkstančiai IMDb vartotojų, kai įprastai už žinomas kino juostas balsuoja dešimtys ar net šimtai tūkstančių, vertėtų atkreipti dėmesį į filmą mačiusių žiūrovų komentarus, kuriuos galima rasti „User review“ sekcijoje, o jei norite profesionalų nuomonės, galite paskaityti kritikų recenzijas, kurių nuorodos būna talpinamos kartu su visa kita informaciją apie konkretų filmą.

Keletas geriausių 2019 metų filmų

Kad patarimai, kaip išsirinkti gerą filmą, nebūtų vien bergždžios kalbos, siūlome pasižiūrėti 5-is geriausiai kritikų ir žiūrovų įvertintus bei ne vieną apdovanojimą laimėjusius pastarųjų metų filmus, kuriuos galite rasti išmaniojoje televizijoje internete „Go3|BITĖ“.

„Parazitas“ (kor. Gisaengchung) IMDb: 8,6

Vienas garsiausių Pietų Korėjos scenaristų ir režisierių, sukūręs tokius šedevrus kaip „Prisiminimai apie žmogžudystę“ (angl. Memories of Murder) arba „Sniego traukinys“ (angl. „Snow Train“), – Bong Joon-ho praėjusiais metais kino pasaulį šturmavo su trenksmu. Jo režisuotas trileris „Parazitas“ susižėrė net keturias „Oskarų“ statulėles, tarp kurių ir apdovanojimą už geriausią 2019 metų filmą.

„Parazitas“ pasakoja apie skurdžiai gyvenančią Kimų šeimą, kurios visos pastangos „išlipti“ iš nepritekliaus, atrodo, neduoda jokių vaisių. Dienas leisdami pelėsiais nusėtame smirdančiame rūsyje, jie vaikosi vienadienių darbų, vagia internetą, keikia pasiturinčius ir tiesiog egzistuoja be tikslo. Tačiau jų gyvenimas pasikeičia, kai jiems apgaulės būdu pavyksta įsidarbinti pas turtingą Parkų šeimą. Prabangos ir turtų apakinti Kimai pradeda regzti nedorą planą, kuris leistų jiems kuo ilgiau mėgautis aukštuomenės gyvenimu.

Filmą ir jo anonsą rasite ČIA.

„Džokeris“ (angl. Joker) IMDb: 8,5

Tikriausiai, visi puikiai žinome didžiausią „DC“ visatos blogiuką ir amžiną Betmeno priešą Džokerį. Režisierius Toddas Phillipsas siūlo į šį personažą pažiūrėti ne kaip į komiksuose vaizduojamą šaltakraujį žudiką ar nusikaltimų genijų, tačiau kaip į psichologinių problemų kamuojamą, visuomenės nesuprastą ir engiamą komiką, kuris dėl vaikystės traumų, patyčių bei nelygybės visuomenėje jaučiasi nesuprastas ir niekam nereikalingas.

Šioje juostoje neišvysime superherojų filmams būdingų gausybės specialiųjų efektų ir kovų scenų. Filme yra nagrinėjamos šiais laikais ypač aktualios temos: vienatvė, depresija, kova su savimi, visuomenės primestos taisyklės, kurių turime laikytis, kitaip tapsime atstumtaisiais. Joaquino Phoenixo vaidinamas Arturas Flekas – tai vienišas ir sugniuždytas personažas, kuris savo gyvenime neįžvelgia jokio džiaugsmo. Tačiau Gotamo mieste prasidėjus neramumams, Arturas atranda savo tikrąjį vaidmenį – tampa Džokeriu, nusikalstamo pasaulio lyderiu, kurio ateityje bijos visi.

Filmą ir jo anonsą rasite ČIA.

„Žmogus-voras: Toli nuo namų“ (angl. Spiderman: Far from Home), IMDb: 7,5

Jei mėgstate tradicinius superherojų filmus, „Marvel Cinematic Universe“ tikrai turi, ką pasiūlyti, o „Žmogus-voras: Toli nuo namų“ yra naujausias šios frančizės produktas. Tai jau antroji visų pamėgto voriūkščio, kurį įkūnija perspektyvus aktorius Tomas Hollandas, dalis. Daugelis kino kritikų būtent „Toli nuo namų“ laiko geriausia iki šiol sukurta žmogaus-voro ekranizacija.

Filmas tęsia Pyterio Parkerio nuotykius po to, kai šis su Keršytojais įveikė vieną didžiausių grėsmių „Marvel“ visatai – Thanosą. Šį kartą vaikinas kartu su geriausiais draugais išsiruošia į kelionę po Europą, tačiau neilgai trukus ramias vasaros atostogas sudrumsčia netikėtai pasirodęs supergalių turintis paslaptingas vyras, prisistatantis Mysterio, kurį vaidina puikiai Holivude žinomas aktorius Džeikas Gyllenhaalas, vardu.

Filmą ir jo anonsą rasite ČIA.

„Le Manas'66. Plento karaliai“ (angl. Ford v Ferrari), IMDb: 8,1

Mėgstantiems automobilių sportą ir tikrais faktais paremtus filmus – „Le Manas'66. Plento karaliai“ turėtų tapti tikru desertu. Režisieriaus Džeimso Mangoldo du „Oskarus“ laimėjusi biografinė veiksmo drama – tai dviejų valandų filmas apie draugystę, ryžtą, nepalaužiamas sielas ir vieną tikslą – tapti geriausiais.

1966 m. norėdamas prilygti Enzo Ferario mašinoms prestižinėse 24-ias valandas trunkančiose „Le Mans“ lenktynėse, Henris Fordas II nusprendė sukurti nuosavą bolidą. Tačiau tam, kad įveikti nepralaiminčius „Ferrari“ automobilius, „Ford“ komandoje buvo reikalingi geriausi savo srities specialistai. Iš pažiūros neįmanomos misijos imasi mechanikas Karrolas Šelbis (aktorius Mattas Damonas) ir lenktynininkas Kenas Mile'as (aktorius Christianas Bale), kurių kelyje laukia ne vienas iššūkis.

Filmą ir jo anonsą rasite ČIA.

„Zuikis Džo Džo“ (angl. Jojo Rabbit), IMDb 7,9

Nepamiršome ir komedijų mėgėjų. Šiais laikais surasti tokio žanro filmą, kuris ne tik priverstų kvatotis, bet ir būtų prasmingas – nėra taip paprasta. Tačiau būtent iš Naujosios Zelandijos kilusio Taika Waititi kūrinys „Zuikis Džo Džo“ yra puikus pavyzdys, kad komedijos tai ne vien tik nuvalkioti juokeliai ir lėkštos frazės. Režisierius savo kūryboje naudoja nemažai satyros elementų ir nebijo net į skaudžiausius žmonijos istorijos laikus pažvelgti iš komiškos pusės.

33-is tarptautinius apdovanojimas gavęs ir „Oskarą“ laimėjęs filmas pasakoja apie nacistinėje Vokietijoje gyvenantį berniuką, vardu Džodžo, kuris turi įsivaizduojamą draugą Adolfą Hitlerį. Nuo pat mažų dienų Džodžo yra mokomas nacistinių tiesų bei neapykantos žydams, tačiau vieną dieną, savo palėpėje aptikęs besislepiančią žydaitę ir su ja susidraugavęs, berniukas pradeda abejoti, ar tikrai viskas, kas apie žydus jam buvo „kalama į galvą“, yra tiesa?

Filmą ir jo anonsą rasite ČIA.

Daugiau puikiai IMDb įvertintų filmų rasite „Go3|BITĖ“.

Užsakymo nr.: PT_84231393