Šiandien žmonės daug dėmesio skiria ne tik sveikatai, sveikai gyvensenai, bet ir kūno grožio puoselėjimui, todėl natūralu, kad grožio specialistų paslaugų jiems reikia nuolat. Fizinio grožio prioritetizavimui didžiulę įtaką turi ir socialiniai tinklai bei influenceriai, kurių populiarumas ir įtaka auga. Todėl, pasak darbo rinką tiriančių ekspertų, grožio industrija ateityje ir toliau augs, o šios srities specialistų poreikis dar labiau didės.

Estetinės kosmetologijos studijų programa SMK Vilniuje ir Klaipėdoje startavo prieš penkerius metus ir iš karto sulaukė didžiulio norinčiųjų studijuoti susidomėjimo. Kauno filiale grožio specialistus pradėta rengti prieš dvejus metus, vos tik duris atvėrus Kauno filialui, tačiau ir šiame mieste jau treti metai estetinės kosmetologijos studijų programa lyderiaujančios pozicijos neužleidžia kitoms studijų programoms. Dažniausiai šias studijas renkasi merginos, tačiau pasitaiko ir vaikinų, savo karjerą siejančių su grožio industrija.

Socialinių mokslų kolegijos nuotr.

Studijuojantys SMK atlieka praktiką geriausiuose šalies grožio salonuose bei SPA centruose

SMK Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje svarbiausias estetinės kosmetologijos studijų programų vadovių uždavinys - paruošti diskretiškus, sąžiningus, ambicingus, siekiančius tapti geriausiais savo srities meistrais specialistus bei specialistes, todėl, studijuodami SMK, studentai įgyja ne tik profesinių žinių, atlieka praktiką geriausiuose šalies grožio salonuose bei SPA centruose, bet čia formuojasi ir auga kaip asmenybės, plečiasi jų pasaulėžiūra ir pasaulėjauta. Pradėjus studijuoti, jau nuo pirmų paskaitų keičiasi merginų grožio ir estetikos suvokimas, formuojasi naujas savęs pateikimas visuomenei. Teorinėse paskaitose įgytas žinias studentai labai greitai pritaiko praktikų metu, o tai dar labiau motyvuoja tobulinti žinias, jas įtvirtinti. Visas procedūras studentai iš pradžių mokosi atlikti sau, vėliau grupės draugams ir tik antraisiais studijų metais, kai jaučiasi visiškai pasitikintys ir užtikrinti savimi, kosmetologines veido ir kūno priežiūros procedūras gali atlikti išorės klientams. Būtent šių praktikų metu mezgasi pirmieji būsimų specialistų santykiai su klientais, mokomasi klientus pritraukti ir išlaikyti.

Itin kruopščiai ir atsakingai atrenkami estetinės kosmetologijos dėstytojai

Paruošti gerą, tvirtą vertybinį pamatą turintį ir etikos standartus išmanantį bei jų besilaikantį specialistą, gali tik profesionalūs grožio industrijos meistrai. Todėl, pasak SMK estetinės kosmetologijos studijų programos vadovės Klaipėdoje, dėstytojos, įvaizdžio kūrėjos, vizažo meistrės, moteriškumo seminarų lektorės Lauros Preikšaitienės, labai svarbus studijų programų vadovėms tenkantis uždavinys - kruopščiai ir atsakingai pasirinkti dėstytojus, skirtingų grožio sričių specialistus, kurie būtų ne tik geriausi savo srityje, bet ir rodytų tinkamą pavyzdį studentams, formuotų jų asmenybes ir pasaulėžiūrą. „Kalbant apie SMK studijuojančias merginas, mūsų tikslas yra užauginti ir parengti tikras grožio ir estetikos ikonas, kurios galėtų būti pavyzdžiu savo klientams. Tenka apgailestauti, kad vis dar pastebimos agresyvios, perdėtai seksualios ir net vulgarios grožio apraiškos. Šiuolaikinės jaunos merginos dažnai siekia perdėtai dirbtinio grožio. Bet visa tai – trumpalaikis efektas, kuris dažnu atveju net yra sveikatos sutrikdymas. O kas iš tiesų slepiasi po dirbtinai sukurta išvaizda? Kaip formuojasi jaunos merginos savivertė? Juk žmogus nėra tik fizinis kūnas. Todėl Socialinių mokslų kolegijoje mes ugdome ne tik profesines, bet ir asmenines jaunų žmonių savybes. Mūsų tikslas - supažindinti juos su estetikos mokslo raida, todėl skiepijame studentams sveikos gyvensenos principais paremto grožio suvokimą, laiko patikrintas vertybes, tyrinėjant istorines asmenybes, ir taip formuojame naują požiūrį į grožį, sveikatą ir savivertę”, - apie tai, kas laukia SMK estetinę kosmetologiją studijuojančiųjų pasakojo L. Preikšaitienė.

Socialinių mokslų kolegijos nuotr.

SMK absolventai išeina pakeltomis galvomis, drąsūs ir pasitikintys savimi

Verslininkė, SMK estetinės kosmetologijos studijų programos vadovė Vilniuje, dėstytoja Sabina Repčenkienė taip pat pabrėžė, kad, pirmiausia, studentus moko, kad būtų sąžiningi ir teisingi savo srities specialistai. „Mes jiems duodame geras meškeres, o kaip jomis pasinaudos, priklausys tik nuo jų pačių. Tik nuo jų priklauso, ar jie įsiklauso ir pasiima viską, ką jiems duodame. Man svarbiausia – išmokyti teisingai ir sąžiningai dirbti. Taip pat mokome, kad su klientais studentai būtų švelnūs ir dėmesingi, mylėtų savo profesiją, darbą ir didžiuotųsi tuo, ką daro. SMK per trejus metus paruošti estetinės kosmetologijos specialistai puikiai suvokia, kad jų rankose – kitų grožis. Gal todėl mūsų absolventai visada išeina pakeltomis galvomis, drąsūs ir pasitikintys savimi. O merginos studijas baigia kaip tikros grožio valdovės, kurios puikiai žino savo valdų ir kompetencijos ribas”.

Tiek Vilniuje, tiek Klaipėdoje ir Kaune SMK estetinės kosmetologijos studijų programų vadovės labai stengiasi, kad studentai praktiką atliktų tik geriausiuose Lietuvos grožio salonuose. „Jei studentai prašo, asmeniškai juos rekomenduoju, nes puikiai juos pažįstu ir žinau, kas yra kas. Pati praktikų metu darausi pas juos ne vieną grožio procedūrą, todėl gerai žinau kiekvieno stipriąsias puses ir talentus. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad jaunas ir mažiau patyręs specialistas kartais dvigubai daugiau meilės ir širdies į darbą įdeda”, - jaunųjų specialistų privalomus pabrėžia S. Repčenkienė.

Didžioji dalis paskutinio kurso studentų jau aktyviai dirba ir kuria savo klientų ratą

Didžioji dauguma SMK studentų jau nuo pirmų kursų dirba pagal specialybę - vieni dirbti pradeda dar studijų metu, kiti pasilieka praktikos vietose. Dauguma jų nuomojasi kabinetus ir dirba pagal specialybę, kiti - imasi ambicingos veiklos ir atidaro nuosavus grožio salonus. Estetinės studijų programos vadovės džiaugėsi, kad šios srities specialistai beveik visi įsidarbina ir randa savo vietą grožio industrijoje. O absolventės tampa SMK estetinės kosmetologijos ambasadorėmis, kurios ne tik dalijasi savo patirtimi ir pačiais geriausiais atsiliepimais apie SMK, bet ir grįžta į kolegiją pasidalyti savo sėkmės istorijomis su studentais.

SMK Kauno filialo estetinės kosmetologijos studijų programos vadovė Alma Zažeckienė labai džiaugiasi, kad Kaune 2021 m. pavasarį jau išleis pirmąją grožio specialistų laidą. „Kaune, kaip ir kituose miestuose, dėstytojas praktikas yra kelrodė žvaigždė į kokybę ir atsakomybę, dideles ambicijas nugalėti pirmiausiai save ir tapti daugiau nei specialistu. Jau mokymosi metais stengiamės parodyti tai, ką dažnas atranda tik baigęs - kviestinius lektorius, pažintis su aukščiausios kokybės kosmetika, profesionalia aparatūra. Studentai dalyvauja mokymuose, seminaruose ir konferencijose bei patys rengia ir pristato pranešimus. Nuolat jiems rodome ir mokome, kokių specialistų tikimės ir laukiame, kokiais specialistais galėtume pasitikėti. Labai džiaugiamės, kad didelė dalis paskutinio kurso studenčių (šiame kurse studijuoja tik merginos) jau aktyviai dirba ir kuria savo klientų ratą. Didžiuojamės, kad, vos įpusėjus studijoms, būsimos specialistės puikiai integruojasi didžiuosiuose SPA ir grožio salonuose“.

Socialinių mokslų kolegijos nuotr.

Didelė dalis SMK absolventų tampa kolegijos ambasadoriais

Estetinės kosmetologijos studijų programos Klaipėdoje pirmosios laidos studentė, aktyvi SMK alumnė Dominyka Dragūnaitė iki šiol studijas SMK prisimena su džiaugsmu ir nostalgija, nes būtent čia mergina atrado savo pašaukimą ir pradėjo savo kaip grožio specialistės karjerą. “Prisiminus studijų laikus, visą laiką jaučiu nostalgiją. Čia jaučiausi kaip tikroje nuostabioje šeimoje. Be to, SMK praėjau puikią gyvenimo mokyklą! O geriausia yra tai, kad dabar ir seminaruose ar mokymuose visą laiką susitinku savo dėstytojus, su kuriais apie grožio sferos pasikeitimus ir tendencijas jau kalbu kaip su kolegomis. SMK leido man augti kaip asmenybei, kaip specialistei. Jaučiuosi labai stipri savo srityje ir toliau tvirtai einu grožio verslo keliu”, - prisiminimais apie studijas SMK Klaipėdoje dalijosi SMK alumnė, grožio specialistė Dominyka Dragūnaitė.

Šiais metais SMK Estetinės kosmetologijos studijų programą Vilniuje baigusi Laura Jurkevičiūtė sako, kad, studijuodama SMK, ji gavo žymiai daugiau nei tik žinias, patirtį ir praktiką. “SMK užsimezgė mano naujos pažintys - vieni čia sutikti žmonės tapo draugais, kiti - komandos nariais ir kolegomis. Vienaip ar kitaip iš kiekvieno čia sutikto žmogaus, dėstytojo išmokau labai daug naujų dalykų - kritinio mąstymo, ramybės, meilės ir empatijos, nuoširdumo... Būtent SMK man davė naują pradžią. Čia mokydamasi išmokau prisitaikyti prie skirtingų žmonių, aplinkos sąlygų. Džiaugiuosi, kad nebuvau iš tų studentų, kurie tik ateina į paskaitas ir išeina. Aš SMK iš tiesų praleidau didžiąja dalį savo laiko, todėl ir išmokau daug naujų dalykų, kurie, tikiu, pravers man ne tik profesiniame kelyje. Būtent popaskaitinė veikla, aktyvus dalyvavimas SMK atstovybės veikloje, išmokė mane laisvai komunikuoti, išlaisvino mano kūrybiškumą, originalumą, išmokė “perlipti per save” ir drąsiai, iškėlus galvą aukštyn, žengti pirmyn su didžiausiu pasitikėjimu. Išmokau tinkamai priimti klientą ir jį išleisti. Puikiai žinau, kad, dirbant tokį darbą, turi būti ne tik grožio specialistas, bet ir geras psichologas, todėl džiaugiuosi, kad išmokau įsiklausyti į kiekvieną savo klientą, su kuriuo dirbau praktikos metu. O labiausiai turbūt išmokau būti savimi! Ir dėl to labai džiaugiuosi. Labai vertinu tai, kad SMK dėstytojai iš savo patirties ir praktikos galėjo papasakoti daugiau nei iš knygų, džiaugiuosi, kad kiekvienas dėstytojas sugebėjo į studentą žiūrėti kaip į asmenybę. Ir dar džiaugiuosi, kad SMK sutikau daug įžymių žmonių, su kuriais teko ir dirbti!”

Estetinės kosmetologijos studijų programa idealiai tinka dirbančioms merginoms ir moterims

Svarbu paminėti, kad SMK Estetinės kosmetologijos studijų programa, kurios metu ruošiami plataus profilio grožio specialistai, populiari ne tik tarp abiturientų, kurie renkasi studijuoti nuolatiniu dieniniu būdu, bet ir tarp jau dirbančiųjų, ypač merginų ir moterų - joms ypač patogus nuolatinis sesijinis studijų būdas. Studijuojant nuolatiniu sesijiniu būdu paskaitos vyksta nuo pirmadienio iki šeštadienio vieną savaitę per mėnesį. Per vienerius studijų metus paskaitos vyksta 8 savaites. Be to, pasak Almos Zažeckienės, ši specialybė labai populiari ir paklausi yra tarp moterų ir merginų, kurios iki šiol nedrįso eiti savo keliu arba, bėgant metams, suprato, kad nori iš esmės keisti savo profesiją. „Džiaugiamės sesijine forma studijuojančių motyvuotumu bei ryžtingumu derinti šeimą, esamą darbą ir planus keisti profesiją. Galimybę studijuoti estetinę kosmetologiją atranda net tos moterys, kurios gyvena užsienyje, tačiau siekia plėsti paslaugų pasiūlą, kurti grožio verslą ar šviesti aplink esančius žmones“, - sakė SMK Kauno filialo estetinės kosmetologijos studijų programos vadovė.

Socialinių mokslų kolegijos nuotr.

Šį rudenį SMK galima įgyti tarptautinį CIBTAC sertifikatą

Pasak S. Repčenkienės, taip pat labai svarbu paminėti ir pasidžiaugti, kad SMK suteikta Tarptautinės grožio terapijos ir kosmetologijos konfederacijos (CIBTAC) akreditacija, kuri patvirtina, kad SMK estetinės kosmetologijos studijų programos studentai, baigę studijas, turi galimybę papildomai įgyti ir tarptautinį CIBTAC sertifikatą. „Su šiuo tarptautiniu sertifikatu jų kvalifikacija bus pripažįstama ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. SMK estetinės kosmetologijos studijų programos studentai, absolventai ir kiti kosmetologijos srityje dirbantys specialistai gali dalyvauti mokymuose, laikyti tarptautinį egzaminą, o, jį išlaikę, įgyti tarptautinį CIBTAC sertifikatą veido odos priežiūros, kosmetikos naudojimo principų, grožio terapijos paslaugų ir kitose srityse”.

CIBTAC kvalifikacijos teikiamos nuo 1977 metų. Akredituoti centrai, įsikūrę visuose žemynuose, siekia diegti ir palaikyti aukščiausius tarptautinius standartus grožio terapijos ir SPA paslaugų mokymuose.

Užsakymo nr.: PT_85045143