Atsakingos pareigos

„Verslo pasaulyje, kuriame viskas labai greitai kinta, būti arčiau žmogaus tampa vis didesne vertybe“, – šypteli I. Pocevičiūtė.

Vadovė atvirauja pastebinti, jog šių dienų personalo vadyboje yra labai mėgstamas „žmogiškųjų išteklių“ terminas, tačiau jos atstovaujamoje įmonėje viskas kiek kitaip.

„Žmogus, darbuotojas nėra išteklius. Kiekvienas darbuotojas ir jo interesai mūsų įmonėje yra labai svarbūs, nes tik kompetetingos bei susitelkusios komandos dėka galime pasiekti daugiau. Galbūt susitelkimas tiek gerais, tiek kritiniais laikais ir yra mūsų vienas iš konkurencinių pranašumų rinkoje bei mieste“, – pabrėžia.

Buvusi studentė, sėkmingai karjeros laiptais kopianti specialistė, sako, jog personalo vadovo darbas – labai dinamiškas ir nors atliekamos funkcijos neretai keičiasi nuo aplinkybių tiek pramonės rinkoje, tiek bendrame šalies kontekste, vis tik pagrindinės jų yra personalo organizavimas ir jo valdymas.

„Šiame darbe reikalinga greita reakcija, geras teisinės bazės išmanymas ir lankstumas, kuris ypatingai reikalingas dirbant su skirtingomis darbuotojų kategorijomis“, – atkreipia dėmesį I. Pocevičiūtė.

Ineta Pocevičiūtė

Greitai pakeitė nuomonę

Pašnekovė atvira: požiūris į Panevėžio kolegiją prieš pradedant studijuoti, studijų metu ir jas baigus keitėsi kardinaliai.

„Prieš pradėdama studijas galvojau, kad Panevėžio kolegijoje mažai galimybių vietoje nenustygstančiam jaunam žmogui, kuris nori ne tik dalyvauti akademinėje veikloje, bet ir realizuoti savo potencialą ne oficialioje aplinkoje“, – prisipažįsta.

Neilgai trukus nuomonė ėmė keistis. Jau pirmame kurse I. Pocevičiūtė tapo grupės seniūne, įsitraukė į studentų atstovybės veiklą, kur ne tik organizuodavo pirmakursių krikštynas, bet ir įvairias kitas studentams skirtas veiklas.

Ineta juokiasi, jog antraisiais studijų metais iš vyresniųjų išgirdusi mistišką pavadinimą – Erasmus+.

„Po juo, kaip sužinojau vėliau, slepiasi tarptautinių studijų mainų galimybė. Ilgai nelaukusi supratau, kad tai yra mano šansas ir nepabūgusi pusei metų palikti Panevėžio, bendrakursių, kartu su dar trimis kitų studijų krypčių studentais, pusei metų išvykome studijuoti į Turkiją. Dar ir dabar su ilgesiu prisimename šią mainų programą, užsimezgusias pažintis ir įgytas žinias“, – pasakoja ji.

Ne kartą Inetos pavardė skambėjo ir mokslinių konferencijų metu – buvusi studentė skaitė ne vieną mokslinį pranešimą.

„Mano nuomone, Panevėžio kolegijoje yra palanki erdvė saviraiškai, tačiau patys studentai turi nustoti riboti save ir nebijoti įsitraukti į organizuojamas veiklas“, – sako.

Alma mater – tik geriausi žodžiai

Buvusi studentė pasakoja visuomet mėgusi bendrauti su skirtingais žmonėmis, visuomet buvo patrauklios ir verslo pasaulio subtilybės. Todėl nieko keisto, jog verslo vadybos studijos patraukė jaunos merginos dėmesį.

„Panevėžys – pramonės miestas, todėl pagalvojau, kad nepaisant nusistovėjusių stereotipų, jog vadybininkas – ne profesija, aš verslo vadybos studijų programoje įžvelgiau labai plačias galimybes bei didelį potencialą. Nors verslo vadybos studijų programą kasmet baigia tūkstančiai studentų, tikėjau, kad geriems vadybininkams darbo rinkoje visada bus vietos“, – pabrėžia I. Pocevičiūtė.

Pašnekovei norisi išskirti studijų metu suteiktą galimybę dalyvauti tarptautinėse praktikose bei akademinėje veikloje.

„Galbūt skamba beprotiškai, bet manau, jog Erasmus+ yra ta vieta ir laikas, kada gali būti šiek tiek kitoks nei esi kasdienybėje – pakvaišęs, neatsargus, bet visuomet laimingas ir reprezentuojantis šalį iš kurios esi kilęs. Mainų programa – jauno žmogaus kelias į save, neįkainojamą patirtį bei naujai užsimezgusias draugystes“, – šiltai tarptautinę praktiką prisimena buvusi studentė.

Ineta atvira: pačiu jautriausiu jaunam žmogui – studijų – metu, ją supo kompetetingi, reiklūs savo sričių profesionalai, kėlę aukštus reikalavimus, bet reikiamu metu tapdavę artimiausiais draugais.

„Tai turėjo didelę įtaką asmenybės formavimuisi. Aš, turbūt kaip ir nemaža dalis mano bendrakursių, šiandien jau neprisimenu visų marketingo, vadybos ar verslo ekonomikos teorinių konceptų, bet Panevėžio kolegijoje sutikti dėstytojai parodė, jog verslo pasaulyje labiausiai vertinamas žingeidus, turintis aiškią kryptį bei bendražmogiškąsias vertybes, specialistas.“

Dr. Rasa Glinskienė

Pritaikyta šiuolaikinei darbo rinkai

Panevėžio kolegijos Socialinių mokslų fakulteto dekanė dr. Rasa Glinskienė atkreipia dėmesį į praktikų nuomonę, jog vadybos studijos yra itin tinkamos Z – dinamiškos ir siekiančios greito rezultato – kartos atstovams.

„Jei esi atkaklus, energingas, iniciatyvus, generuojantis idėjas, išradingas, galbūt nestandartinio mąstymo, atviras, mėgstantis naujoves, gebi prisitaikyti prie vykstančių pokyčių, jauti poreikį dirbti komandoje ir su komanda – verta rinktis verslo vadybos studijas“, – šypteli dr. R. Glinskienė.

Anot dekanės, vadybininko darbas yra itin atsakingas ir jo imtis gali tik tam tikrų valdymo žinių bei įgūdžių turintis žmogus.

„Tenka prisiminti ir priminti vakariečių posakį: „Geras pardavėjas – aukso krislas, o geras vadybininkas – aukso luitas“. Smagu, kad šiandien jau ir Lietuvoje pradedama suprasti ką ir kaip turi daryti vadybininkas. Robotams, dirbtiniam intelektui tampant verslo dalimi, vadybos specialistų poreikis išlieka ir augs keičiantis darbo vietos pobūdžiui. Vadybos specialistai tampa viena svarbiausių verslo įmonių ar organizacijų jungiamąja grandimi, todėl verslas vis daugiau pasirengęs investuoti į žmogiškąjį kapitaląׅ“, – pastebi.

Studijų programa „Verslo vadyba“ Panevėžio kolegijos Socialinių mokslų fakultete įregistruota viena pirmųjų ir tarptautinių ekspertų įvertinta maksimaliam laikotarpiui.

Šiai dienai verslo vadyba yra atnaujinta ir šiuolaikinės darbo rinkos poreikius atitinkanti studijų programa.

„Studentai įgis ekonomikos, apskaitos ir finansų, rinkodaros bei tarptautinės, žmogiškųjų išteklių vadybos žinių ir įgūdžių. Be to, yra galimybė žinias gilinti vienoje iš dviejų siūlomų sričių, t.y. rinkodaros arba prekybos vadyboje. Rinkodaros vadybą pasirinkę studentai gilinsis į strateginį rinkodaros valdymą, vartotojų elgseną bei reklamos dizainą, kompoziciją. Prekybos vadyboje studentai susipažins su tiekimo grandinės, pardavimų proceso valdymu bei tarptautine prekyba. Studijų programoje didelis dėmesys skiriamas praktikoms – jų programoje numatyta net penkios. Studentai turi galimybę praktikas atlikti ne tik Panevėžio verslo įmonėse ar organizacijose, bet visame regione, Lietuvoje ir užsienyje“, – sako Socialinių mokslų fakulteto dekanė dr. R. Glinskienė.

Užsakymo nr.: PT_85037311