Papasakokite apie verslo įkūrimo pradžią – nuo ko viskas prasidėjo ir kuo tai virto?

2001 m. su keliais draugais įkūrėme įmonę UAB „Informacijos alėja“. Galiu tik pasidžiaugti, kad daug pagalbos sulaukėme iš „Šiaulių verslo inkubatoriaus“ – profesionalūs patyrusių žmonių patarimai, įžvalgos, pasidalijimas patirtimi kuriant verslą labai svarbūs. Dabar mano minėta įmonė jau pakeitusi veiklos kryptį ir pavadinimą. UAB „Cherry Servers“ šiuo metu viena stipriausių IT įmonių Lietuvoje. 95 proc. įmonės klientų – užsienio kompanijos, įmonė kelis metus iš eilės apdovanota, kaip didžiausią vidutinį atlyginimą mokanti įmonė Šiauliuose.

Ar galėtumėte išskirti svarbiausius dalykus kuriant savo verslą?

Dirbti, kurti ir svarstyti apie savo karjerą pradėjau nuo pirmo kurso. Viskas susiklostė taip, kad ketvirtame kurse jau turėjau 4 metų patirtį ir platesnį akiratį, suvokimą apie darbą, kai tuo tarpu dauguma studentų dar tik pradėjo dairytis darbo. Versle labai reikia atkaklumo, nes sunkiausia ne įkurti verslą, o jį auginti. Tai reiškia, kad nuolat turi taip vairuoti, kad įmonė kiekvienais metais galėtų važiuoti greičiau nei pernykščiais. Ir važiuoti saugiai.

Bendraujant su moksleiviais dažnai tenka išgirsti, kad tikslieji mokslai yra sudėtinga sritis, o antraštės žiniasklaidoje dar pernai skelbė, kad IT ir inžinerijos srities specialistų poreikis didžiulis ir, panašu, augs. Kaip manote, kodėl taip yra? Kodėl perspektyvi sritis visgi nėra tokia populiari, kokia galėtų būti?

Priežasčių galima įžvelgti įvairių, bet vienas iš svarbių aspektų, manau yra tai, kad pas mus nėra STEAM (angl. science, technology, engineering, arts, mathematics – aut. past.) srities ugdymo kultūros. Pavyzdžiui, vyksta begalė dainų, šokių, sporto konkursų, o ar galite kažkokį techninį konkursą pasakyti, lokalų ar nacionalinį? Tai rodo visuomenės dėmesį STEAM sričiai, ja besidominčiais ir joje dirbančiais žmonėmis. Dažnai šios srities specialistams dar gi dedamos etiketės – moksliukas, akiniuotis ar panašiai. Tam tikra prasme galima sakyti, kad tai paradoksalu, bet dažniausiai būtent jie su Porsche važinėja.

Remigijus Laurutis

Ką veikia paklausiausi darbo rinkos specialistai?

Na, kuriant programinės įrangos sistemas reikia daug profesijų. Pirmiausia dirba projektuotojai. Jie visai kaip architektai, kurie projektuoja namus. Tada padarytą projektą perima programuotojai, juos vadinu statybininkais. Pagal gerą projektą gauname gerą rezultatą. Toliau apdaila – dizainas. Galutinis etapas – testavimas. Ir, galų gale, įdiegimai, apmokymai, vartotojų instrukcijų parengimas reikiamomis kalbomis. Kur dar viso projekto suvaldymas, laiko ir kaštų apskaita! Štai kiek daug profesijų reikia, kad būtų sukurta kokybiška programinė įranga.

Jūsų nuomone, kodėl verta rinktis IT, inžinerijos srities studijas?

IT ir inžinerijos srities specialistų poreikis tik auga. Praktiškai visuose įtaisuose veikia mikroprocesoriai: sieniniame laikrodyje, TV pultelyje, automobilio rakte, USB atmintinėje. Procesoriai įtaisuose leidžia lengvai programiškai keisti įrenginio funkcionalumą, todėl programinės įrangos svarba vis didėja. Visus šiuos įrenginius reikia ir reikės kažkam suprogramuoti, todėl vis daugiau reiks, reikia jau dabar aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie tai darys. Pačius įrengimus jau daro ir darys robotai.

Dažnai sakoma, kad šiandien jauni žmonės nori įdėti mažai pastangų, turėti daug laisvo laiko, dirbti vadovaujančiose pozicijose, bet gauti itin aukštą atlyginimą ir darbą su lanksčiu grafiku. Ką apie tai manote?

Visiškai sutinku. Čia galima kalbėti apie tą patį STEAM dalykų ugdymo ilgalaikių tradicijų nebuvimą, kokias turi pvz. krepšinis, dailė, muzika. Kai sukursime tradicijas, problema bus išspręsta. Tai svarbu daryti palaipsniui, nuo mažų dienų įdomiai vesti ir sistemingai ugdyti STEAM disciplinų keliu iki aukštos kvalifikacijos specialistų. Kalbant apie daugumos svajones dirbti vadovaujančiose pozicijose, noriu atkreipti dėmesį, kad svarbus nuoseklumas, darbas, pastangos. Juk kiekvienas generolas buvo eiliniu kareiviu, o kad galėtum kažką valdyti turi išmanyti, kaip tai veikia. Vėl tam reikia laiko ir patirties, todėl visiems linkiu kuo anksčiau pradėti kaupti savo patirtį ir ja aplenkti kitus.

Užsakymo nr.: PT_84879399