Tai - tarpkryptinė pirmos pakopos studijų programa, kurios pagrindinė studijų kryptis bus dizainas, o papildančioji kryptis - vadyba. Lietuvos darbdaviai dažniau renkasi tarpkryptines studijas baigusius jaunuolius, nes jie turi kur kas daugiau gebėjimų įgyvendinti idėjas, nei vienpusiški vienos konkrečios srities specialistai. Strateginio dizaino studijų programa skirta visiems, besidomintiems dizainu, tačiau norintiems įgyti ir vadybos įgūdžių. Studijuojantys strateginį dizainą įgis dizaino ir vadybos teorinių žinių bei praktinių įgūdžių jas taikyti profesiniame kelyje. Strateginį dizainą, kaip ir kitas studijų programas, SMK studentai nuo šių mokslo metų studijuos pagal naują, unikalią patirtinio mokymosi metodiką.

Programos rengėjai - dėstytojai ir ekspertai - strateginio dizaino programą parengė nuodugniai įvertinę reikalavimus, keliamus menų profesinio bakalauro kvalifikaciniam laipsniui, atsižvelgę į absolventams būtinas bendrąsias ir dalykines kompetencijas, šalies dizaino specialistų poreikį, socialinių partnerių bei būsimų darbdavių lūkesčius.

Bus rengiami aukštos kvalifikacijos dizaino specialistai, turintys vadybos įgūdžių

SMK dėstytoja, strateginio dizaino rengimo grupės vadovė Vilma Kalinovienė sako, jog šios studijų programos misija yra parengti aukštos kvalifikacijos, kūrybiškai bei kritiškai mąstančius dizaino specialistus, gebančius savarankiškai ir, bendradarbiaujant su įvairių sričių specialistais, užsakovais, organizuoti ir valdyti kūrybinį procesą. Taip pat gebančius eskizuoti, projektuoti, vertinti produkto dizaino objektus, teikti dizaino paslaugas, atliepiant klientų poreikius ir naujausias dizaino tendencijas Lietuvoje ir tarptautinėse rinkose.

Pasak SMK socialinės partnerės, dėstytojos, Ekologinio dizaino asociacijos (EKODA) valdybos narės Vaidos Griškevičienės, kol kasLietuvos rinkoje tokių specialistų nėra, bet jau dabar iš daugelio įmonių jaučiamas didžiulis jų poreikis. „2020 m. paskelbti Tvarios ekonomikos metais, o tai iš esmės keičia inovacijų skatinimo ekonomikos modelį. Europos komisija jau kuris laikas skatina įmones remtis „Europos žaliuoju kursu“, tačiau, norint plėtoti tvarios ekonomikos idėjas Lietuvoje, labai trūksta specialistų. Esame įpratę, kad dizaineris galvoja tik apie tai, kaip produktą ar daiktą padaryti estetiškai gražų, kaip jį pateikti, tuo tarpu marketingo specialistas - kaip parduoti. SMK siekia paruošti specialistą, kuris gilintųsi į visą produkto sukūrimo, paruošimo ir pardavimo procesą, specialistą, kuris matytų ir gebėtų profesionaliai vertinti ne tik detales, bet ir bendrą paveikslą. Todėl strateginio dizaino specialistas, kurio šiuo metu rinkoje labai trūksta, padės produkto ar paslaugos kūrybos ir pateikimo rinkai procesą padaryti svaresnį, ekologiškesnį, ne tik patenkindamas vartotojo poreikius, bet ir atliepdamas tvarios ekonomikos reikalavimus.“

Socialinių mokslų kolegijos nuotr.

Daug dėmesio bus skiriama ir bendrųjų kompetencijų lavinimui

Naujojoje programoje daug dėmesio bus skiriama ne tik profesinių, bet ir bendrųjų studentų kompetencijų lavinimui. Studentai bus mokomi atsakomybės, kūrybinio bei kritinio mąstymo, gebėjimo dirbti komandose ir siekti bendrų tikslų. Taip pat jie išmoks generuoti produkto dizaino idėjas ir koncepcijas, vertinti produkto dizaino projektų paklausą, rentabilumą, gamybos technologijas, valdyti išskirtinės kokybės produkto dizaino objektų projektus.

Strateginį dizainą studijuos pagal patirtinio mokymosi metodiką

Pasak SMK direktorės Viktorijos Palubinskienės, Europoje jau kuris laikas inovacijos, paremtos dizaino sprendimais, eksponentiškai didina šalių ekonomikos vertę, o Lietuva dar gerokai nuo jų atsilieka. Todėl, jausdami rinkos poreikį, šiemet būsimiems studentams siūlome išskirtinę studijų programą. Studijuojantys strateginį dizainą, kaip ir kitų SMK studijų programų studentai, nuo rudens mokysis pagal naują, unikalią patirtinio mokymosi metodiką, kuomet žinias studentai įgis per patyrimą ir praktiką, kurdami ir įgyvendindami konkrečius projektus. „Ekspertai, dėstytojai-fasilitatoriai, verslo atstovai - SMK ilgalaikiai socialiniai partneriai - padės studentams įgyvendinti realius verslo iššūkius, leis eksperimentuoti, klysti bei mokytis iš savo klaidų. Studentai bus mokomi kūrybinius iššūkius spręsti pasitelkiant vaizduotę ir nestandartinį požiūrį, taip pat jie bus skatinami į skirtingas situacijas pažvelgti naujai ir pateikti inovatyvius problemų sprendimo būdus, taip pat įgis įgūdžių ir patirties tiesiogiai bendradarbiauti su verslo atstovais. Mokymosi procese bus naudojamos šiuolaikinės medijos bei modernios technologijos. Studijų metu kuriant dizaino projektus didelis dėmesys bus skiriamas tvariai gamybai ir atsakingam vartojimui, - sakė SMK direktorė.

Programos absolventų ateities darbo perspektyvos

Būsimas produkto dizaino kūrimo specialistas bus pasirengęs plataus profilio veiklai ir galės dirbti technologijų kompanijose, maisto ir gėrimų, kosmetikos, tekstilės pramonės įmonėse, medicinos ir grožio srityje, baldų pramonėje, projektavimo įmonėse, taip pat galės kurti privatų verslą arba individualiai dirbti kūrybinį darbą.

Stojantieji į šią programą jau gali teikti stojimo prašymus per LAMA BPO sistemą arba tiesiai į Socialinių mokslų kolegiją atskiruoju priėmimu.

Daugiau informacijos apie Strateginio dizaino studijų programą galima rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_84781607