Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Elektronikos fakulteto dekano prof. dr. Šarūno Pauliko, tokie klausimai neretai kyla inžineriją baigusiems studentams. „Dažnas svarsto, kodėl reikia tęsti studijas, mat norint gauti gerą darbą elektronikos, elektros ar informatikos inžinerijos srityse užtenka ir bakalauro laipsnio. Talentingi inžinieriai rinkoje turi itin didelę paklausą, o daugybė jaunų specialistų vien su bakalauro diplomu džiaugiasi gerais atlyginimais, puikiomis įsidarbinimo galimybėmis ir darbo sąlygomis“, – pastebi jis. Vis tik magistrantūros laipsnis – ne tik užrašas diplome, jis atneša ir labai praktinę naudą.

Galimybės karjerai ir didesniam atlygiui

Magistrantūros studijos suteikia galimybę kelti kvalifikaciją ir atveria platesnes galimybes rinktis darbo vietą, suteikia konkurencinį pranašumą. Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) atliktoje analitinėje apžvalgoje „Žmogiškasis kapitalas Lietuvoje 2020“ minima, kad šiuo metu Lietuvoje aukštąjį išsilavinimą turi 57,6 proc. 30–34 m. amžiaus gyventojų, o Lietuvos aukštojo mokslo absolventų užimtumas Lietuvoje yra vienas iš didžiausių tarp EBPO šalių. „Magistrantūros studijų diplomas padeda išsiskirti darbo rinkoje, nes atsiduriama tarp ~25 proc. labiausiai išsilavinusių žmonių. Visuomenei ir rinkai reikia subrendusių specialistų, gebančių kurti inovacijas ir dirbti su aukščiausio lygio technologijomis, vadovauti projektams. Tam reikalingas žinias suteikia antros pakopos studijos“, – sako Š. Paulikas.

Antros pakopos išsilavinimas įvertinamas ir skaitine išraiška. STRATA duomenimis, 2018 m. absolventų, ką tik studijas baigusių Elektronikos ir elektros inžinerijos srities magistrantų, vidutinis atlygis jau buvo 64 proc. didesnis nei baigusių tos pačios srities bakalauro studijas. Šis procentas kas ketvirtį toliau didėjo.

„Magistro laipsnis atveria daug platesnes ir įvairesnes karjeros galimybes, nesvarbu, ar norima pakilti pareigose savo įmonėje, ar pakeisti darbo pobūdį kitoje įmonėje, ar net išbandyti savo jėgas individualioje veikloje. Daugelis darbdavių ieško darbuotojų su gilesnėmis žiniomis ir geresniais įgūdžiais, o magistro laipsnis padeda išsiskirti iš minios“, – akcentuoja VGTU Elektronikos fakulteto dekanas.

Būdas neatsilikti nuo naujovių

Nestinga teigiančių, kad tam, jog taptum geru techniku ar programuotoju nereikia 4 ar daugiau metų mokytis. „Taip, profesiją įgyti galima ir per trumpesnį laiką, tačiau tapti inžinieriumi ir išsilavinusiu žmogumi – vargu. Išmokti atlikti mechaninį veiksmą ir įgyti paprastus įgūdžius galima ir per 1–2 metus, tačiau galvojant apie ateities karjeros kelią anksčiau ar vėliau ima trūkti platesnio suvokimo, požiūrio, atsiveria žinių bei bendro išsilavinimo spragos. Kartais be aukštesnio išsilavinimo tiesiog nėra galimybės užimti aukštesnes pareigas“, – pastebi Š. Paulikas.

VGTU Elektronikos fakulteto dekanas prof. dr. Šarūnas Paulikas

Antros pakopos studijas neretai renkasi ne tik ką tik baigę, bet ir jau savo srityje darbo patirties įgiję specialistai. Anot Š. Pauliko, į studijas sugrįžtama norint susipažinti su naujausiomis srities technologijomis, aktualiais tyrimais, moderniomis naujovėmis ir jų taikymu praktikoje. „Ne veltui kai kurie darbdaviai patys ragina specialistus plėsti akiratį studijuojant magistrantūros studijose – tai suteikia galimybę tobulėti, imtis tyrimų, įvaldyti naujausią įrangą ir taip atnaujinant žinias ir įgūdžius prisidėti prie organizacijos, kurioje dirbama, augimo, plėtros. Pačiam specialistui tai padeda neatsilikti nuo naujovių bei išlikti konkurencingam darbo rinkoje, o tai yra ypač svarbu technologiniuose ir inžinerijos moksluose – šios sritys kinta labai greitai“, – pastebi VGTU Elektronikos fakulteto dekanas.

Naujos perspektyvos derinant darbą ir mokslą

Nors Lietuva pasižymi aukštais išsilavinimo rodikliais bei didele aukštąjį išsilavinimą turinčių asmenų dalimi, mokymosi visą gyvenimą srityje gerokai atsilieka nuo kitų ES valstybių. Nenuostabu, jog siekiant prisidėti prie specialistų domėjimosi savo srities naujovėmis ir nuolatinio žinių tobulinimo aukštosios mokyklos siekia sudaryti sąlygas įgyti magistro diplomą sėkmingai derinant studijas ir darbą.

„Šiuolaikiškos VGTU Elektronikos fakulteto magistrantūros studijos organizuojamos pagal lankstų tvarkaraštį, derinant akivaizdines ir nuotolines studijas, kas sudaro galimybes studijuoti net ir dirbant pilną darbo dieną“, – atkreipia dėmesį Š. Paulikas.

VGTU Elektronikos fakulteto magistrantūros studijos žurnalo „Reitingai“ duomenimis jau treti metai iš eilės yra pripažįstamos kaip geriausios Lietuvoje. Fakultete siūlomos platus spektras studijų programų, tarp kurių sau tinkamą sritį gali rasti bet kuris, besidomintis pažangiomis energetikos technologijomis, robotizacija, automatika, dirbtiniu intelektu, atvirojo kodo sistemomis, kompiuterių inžinerija, telekomunikacijomis.

Galimybė rinktis panašią ar gretimą naują sritį

Norintys kurti ar projektuoti pažangias vėjo energetikos technologijas, dirbti su saulės ir vėjo elektros šaltiniais, kompleksiškai spręsti šiuolaikinės energetikos problemas VGTU Elektronikos fakultete gali rinktis Elektros energetikos sistemų inžinerijos magistrantūros studijas.

Besidomintiems procesų automatizacija, robotizacija, norintiems kurti automatines ir mechatronines sistemas bei sprendimus, kurie padėtų palengvinti ar visai atsisakyti fizinio darbo, gali patikti Automatikos studijos, turinčios Automatinių sistemų ir Mechatroninių sistemų automatikos specializacijas.

Norinčius gilintis į IT pažanga paremtų intelektualių ar atvirų sistemų panaudos atvejus, kai žmogaus dalyvavimas teikiant paslaugą nėra reikalingas, sudomins Informacinės elektroninės sistemos bei šios programos specializacijos – Dirbtinio intelekto sistemos ir Atvirojo kodo sistemos.

Elektronikos inžinerija patrauks dėmesį tų, kurie siekia žinių, reikalingų savarankiškai kurti ir taikyti naujausias kompiuterizuotas elektronines sistemas bei mikro ir nanoelektronikos technologijas. Šioje studijų programoje galima rinktis vieną iš dviejų specializacijų – Kompiuterizuotos elektroninės sistemos arba Mikro ir nanoelektronika.

Kompiuterių inžinerija sudomins ieškančius srities, kur susikerta technologijos ir inovacijos: čia kompiuterių inžinerija sujungia informatiką ir elektroniką, siekiant kurti ir tobulinti įterptinėmis sistemomis paremtus išmaniuosius gaminius, produktus ir įrenginius, taip pat – projektuoti ir eksploatuoti saugius kompiuterių tinklus ir kompiuterių sistemas.

Telekomunikacijų inžinerija bus įdomi tiems, kurie siekia naujausių žinių, reikalingų savarankiškai kuriant ir taikant naujausias informacines ir ryšių technologijas, telekomunikacijų sistemas bei paslaugas, saugius ryšių protokolus, kompiuterių tinklus, duomenų centrus.

Užsakymo nr.: PT_84541481