Nuo redakcijos iki televizijos ar reklamos agentūrų

„Žurnalistikos darbo principų sėkmingiausiai išmoko praktika praktika ir dar kartą praktika! Taip išmoksti prakalbinti žmones, imti interviu įvairiomis temomis, sisteminti informaciją, ją „išversti į žmonių kalbą”, priprasti prie greito ritmo. Įdomu tai, kad tenka bendrauti su labai skirtingais žmonėmis, su kuriais šiaip gyvenime turbūt nepabendrautum”, - išskirtines patirtis vardija D. Sobutaitė.

Pašnekovė pastebi, žurnalistas turėtų būti smalsus, empatiškas įvairių patirčių žmonėms, norėti išsiaiškinti tiesą bei gilintis į istorijas. Kartais būti tarsi detektyvu, tiriančiu bylą, mokėti greit prisitaikyti prie situacijos, nebijoti klausti, pasižymėti kruopštumu ir atidumu detalėms.
D. Sobutaitė karjerą pradėjo uostamiestyje „Lalunos“ radijuje, dirbo „Balticum“, vėliau – „Lietuvos ryto“ televizijoje, o dabar dvejus metus yra „Laisvės TV“ prodiuserė. Ji dirba su daug įvairių projektų: aktualijų, pokalbių laidomis, podcastais, vlogais, mini dokumentika, specialiomis tiesioginėmis rinkimų transliacijomis. Klaipėdos universiteto žurnalistikos absolventė atsakinga už laidas: „Tiek žinių”, Tiek žinių: kalba daktaras”, „Karštos kėdės”, podcastą „KATukai”.

Klaipėdos universitete atnaujinta žurnalistikos studijų programa, kurioje ypač daug dėmesio bus skiriama praktiniams užsiėmimams. „Žurnalistikos darbo principų sėkmingiausiai išmoko praktika praktika ir dar kartą praktika!“, - įsitikinusi absolventė D. Sobutaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Baigus žurnalistikos studijas, įgytas žinias ir patirtį galima realizuoti ir viešųjų ryšių, reklamos srityse. Prieš keletą metų Klaipėdos universitete žurnalistiką baigusi Aistė Stalmokaitė karjerą pradėjo vienoje žinomiausioje Lietuvoje integruotos komunikacijos agentūroje „INK agency“. Jai teko rašyti įvairiausiomis temomis: nuo receptų ir knygų iki bankų, technologijų, nekilnojamo turto ar net sunkiosios pramonės. „Norint sukurti gerą ir skaitytojui įdomų tekstą, turi domėtis daugybe sričių. Pasiseka, jeigu pašnekovas kalbus, tačiau būna, kad iš dviejų sakinių turi parašyti dviejų puslapių interviu. Smagiausios patirtys, kuomet kalbini tokius žmones kaip Algimantą Čekuolį, Nijolę Narmontaitę, Liudą Mažylį ar Andrių Tapiną ir išsiuntus suderinti parengtą tekstą jie padėkoja ir neturi pastabų“, - profesiniais įspūdžiais dalijosi mergina. Ji šiuo metu dirba „Influenceriai.lt“ – didžiausioje specializuotoje influencerių marketingo agentūroje.

Praktiniai užsiėmimai vyks modernioje universiteto Medijų laboratorijoje. Klaipėdos universiteto nuotr.

Paskaitos – įdomios ir šiuolaikiškos

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius pabrėžia, kad siūlant žurnalistikos programą studentams labai svarbu sukurti tokį mokymo ir mokymosi procesą, jog absolventai galėtų įsitvirtinti rinkoje ir kurti pridėtinę vertę. „Klaipėdoje ir regione daugelį metų yra stipri spaudos, radijo ir TV žurnalistikos patirtis. Klaipėdos universitete atnaujintos žurnalistikos studijos, kuriose ypač daug dėmesio bus skiriama praktikai – sveikintinas sprendimas ir puikus pasirinkimas būsimiems žiniasklaidos atstovams“, - sako D. Radzevičius.

Praktiniai užsiėmimai vyks modernioje universiteto Medijų laboratorijoje. Klaipėdos universiteto nuotr.

Klaipėdos universiteto žurnalistikos studijų programos studentų laukia ne tik paskaitos auditorijose. Praktiniai užsiėmimai vyks modernioje universiteto Medijų laboratorijoje, televizijos, radijo ir laikraščių redakcijose. Daug studijų dalykų (kūrybinių praktikumų) dėstys žurnalistai profesionalai (LNK, „Lietuvos rytas“, LRT, „Balticum“ televizijų, radijo stoties „Laluna“, dienraščių „Klaipėda“ ir „Vakarų ekspresas“, „Lietuvos rytas“ ir kt. profesionalai). „Tikiu, kad susirinks žingeidžių, smalsių ir talentingų jaunų žmonių grupė. Jiems stengsiuosi perduoti praktines žinias. Planuoju kviesti studentus praleisti dieną su manimi – žurnaliste-reportere“, - apie planus studentams užsiminė beveik 30 metų žiniasklaidos srityje dirbanti LNK reporterė Ramunė Bandzienė.

Daugiau apie studijas rasite čia.

Užsakymo nr.: PT_84503949