Populiarus nuo neatmenamų laikų

Mėsainiai, dešrainiai, bulvytės – tokie ir panašaus pobūdžio patiekalai drąsiai rikiuojasi greitojo maisto kategorijoje. Jos istorija prasidėjo dar 1939 m. kuomet fermeris Carlas Karcheris atidarė išskirtinį maisto restoraną – jame privažiavus automobiliu buvo galima užsisakyti norimą patiekalą. Ilgainiui greitasis maistas netruko išpopuliarėti visame pasaulyje. Nors šiais laikais vargiai atsirastų šalis, negalinti pasigirti greitojo maisto užkandinėmis, daugumos akys, prakalbus apie „fast food“ vis dar krypsta į Jungtines Amerikos Valstijas, kurios dažnai pavadinamos tokio maisto tėvyne.

Tiesa, sakyti, kad greitasis maistas yra tik užeigų ar gatvės prekeivių reikalas – dabar jau irgi ne visai teisingai. Dauguma modernių restoranų į savo meniu vis dažniau įtraukia tokio tipo patiekalų, praturtindamos juos naujais skoniais ir kiek pasikeitusia kokybe. Gastronomijos apžvalgininkai pastebi, kad greitasis maistas šiuo metu dėl savo įvairovės ir sąvokos praplėtimo yra tikrame pakilime ir išgyvena tikrą renesansą. Vis dėlto, pagrindinė greitojo maisto taisyklė nepakito ir su amžiumi – tiek paruošti, tiek pateikti jį būtina greitai.

Siūlo atkreipti dėmesį ir į emocijas, ir į maisto sudedamąsias dalis

Dietistė ir „Eamityba“ įkūrėja Eglė Ažubalienė pasakoja, jog klientai, besikreipiantys pagalbos dėl maisto sudarymo planų ar siekiantys subalansuoti savo mitybą, greitojo maisto griebiasi apimti tam tikrų emocijų.

 Dietistė Eglė Ažubalienė

„Dirbant su moterimis, atkreipiau dėmesį, kad nemaža dalis klienčių siekia save pamaloninti tokiu maistu kai jaučiasi labai pavargusios, piktos, emociškai nusilpusios, kai kankina prieš menstruacinis sindromas. Tuo tarpu vyrukai dažniausiai nori save apdovanoti tokiais patiekalais, kai yra labai laimingi ir atsipalaidavę“, – pastebi E. Ažubalienė.

Kitas dalykas, pasak dietistės, yra tai, jog žmonėms greitasis maistas siejasi su kita plačiai paplitusia sąvoka – „comfort food“ , kuris lietuviškai geriausiai apibūdinamas kaip nostalgiją sukeliantis arba savas maistas.

„Toks maistas apima labai įvairų ir platų patiekalų asortimentą. Todėl sakyti, kad „comfort food“ yra vienareikšmiškai blogas, negalėčiau. Viskas priklauso nuo to, kokia yra patiekalo sudėtis, kaip jis buvo apdorojamas, kokie padažai ar užpilai vartojami kartu su patiekalu“.

Kaip pavyzdį E. Ažubalienė mini Italijos virtuvės pasididžiavimą – picą ir makaronus. Jos teigimu, itališkų makaronų sudėtyje esantys kietųjų kviečių miltai turi daugiau ląstelienos bei baltymų. Dar, kietieji kviečiai puikiai veikia virškinimą ir skatina žarnyno veiklą. Be to, jie ilgam suteikia sotumo jausmą. Todėl vartojant kokybiškus makaronus, pasak dietistės, galite būti ramūs – tai puikus pasirinkimas.

Greitas maistas

Svarbiausiai - balansas

Iš tiesų nemažai patiekalų, įskaitant ir greitai pagaminamų, kaip pasakoja E. Ažubalienė, galima pagaminti su sveikesnėmis alternatyvomis.

„Taip kaip makaronai iš kietųjų kviečių, taip ir picos padas, mėsainių bandelė, koldūnai ar kitas greitas maistas gali būti pagaminti sveikiau. Galime naudoti pilno grūdo, migdolų, speltos miltus ir taip savo patiekalą paversime žymiai vertingesniu ir naudingesniu mūsų organizmui. Lietuvaičių pamėgti kebabai iš kioskelio nėra geras pasirinkimas, tačiau jeigu įprastą tortiliją pakeistume į pilno grūdo tortiliją ir vietoje ypač kaloringų padažų naudotume graikišką jogurtą, tuomet gautųsi itin sveikuoliškas variantas“, – pažymi dietistė.

Jai antrina ir legendinių „Čili Pizza“ restoranų technologų bei virėjų komanda, šį sezoną kaip niekad atkreipdama dėmesį į nostalgiją, teigimus prisiminimus skatinantį ir tiesiog savą maistą.

„Pagrindinis kriterijus, ruošiant bet kokį patiekalą, yra kokybiški produktai. Ši taisyklė galioja ir moderniam, greitam maistui. Jei tai pica, dėmesį skiriame tiek padui, tiek picos priedams. Renkame sveikesnius miltus, paplotį kočiojome rankomis „čia ir dabar“, o ant jo visuomet dedame kokybišką mocoralos sūrį, gardiname aukštos kokybės aliejumi. Kitus sotesnius patiekalus, pavyzdžiui, mėsainius, visuomet rekomenduojame rinktis kartu su salotomis ar šviežiomis daržovėmis, kurios į mūsų picerijas atkeliauja iš Lietuvos ūkių. Taip klientai gali mėgautis greitai paruošiamais, tačiau subalansuotais patiekalais“, – tikina ilgametę patirtį turinti restorano technologė Sandra Graibutė.

Pasak jos, technologai visuomet stebi pasaulines gastronomijos naujienas, kurios imponuoja atnaujinant tiek tradicinius, klasikinius, tiek greitojo maisto patiekalus.

„Mūsų patiekalai – picos, įvairūs užkandžiai, krosnyje kepami koldūnai – gaminami greitai, bet kokybiškai. Siekiame patiekaluose išlaikyti ne tik autentišką skonį, bet ir padaryti jį maksimaliai palankiu sveikatai. Tokį lūkestį turi ir klientai – jie nori gauti greitai pagamintą, tačiau gardų, šviežią ir tokį maistą, kuris primintų namų virtuvę“, – pasakoja „Čili Pizza“ atstovė, pridurdama, jog su meile ir kokybe greitai pagamintas maistas iš tiesų gali rikiuotis tarp geidžiamiausių šių metų gastronomijos tendencijų.

Užsakymo nr.: PT_87418907