Neabejotinai vienas iš dažniausiai vartotojų užduodamų klausimų, kaip teigia V. Juraitis, yra susijęs su liberalizavimo privalumais kainos atžvilgiu. „Perlas Energija“ direktoriaus teigimu, antrus metus vykstanti elektros rinkos dereguliacija leidžia klientams rinktis elektros energijos tiekėją pagal jų individualius poreikius ir tai yra vienas didžiausių laimėjimų vartotojams.

„Šiuo vykstančiu pokyčiu yra siekiama nuosekliai atsisakyti monopolinių visuomeninio tiekėjo sąlygų ir tokiu būdu elektros rinką paversti konkurencinga. Tai reiškia, kad rinkoje veikiant nepriklausomiems ir tarpusavyje konkuruojantiems elektros tiekėjams, vartotojui atsiranda laisvė lyginti kainas, siūlomas paslaugas ir pagal tai pasirinkti sau tinkamiausią variantą“, – aiškina pašnekovas.

Pasak jo, atsiradus galimybei rinktis, vienas svarbiausių prioritetų vartotojams tampa sklandus ir patogus atsiskaitymas už paslaugas.

,Jei norima atsiskaityti internetu, svarbu, ar savitarna yra patogi, o jei norima atsiskaityti fizinėje vietoje – ar tokią galimybę tiekėjas apskritai suteikia. Na, ir žinoma, liberalizavimas reiškia konkurenciją – kuo daugiau tiekėjų varžysis dėl elektros energijos vartotojų, tuo labiau didės tikimybė, kad kaina gali kristi“, – teigia V. Juraitis.

Vilius Juraitis

Konkurencija užtikrins pagrįstas elektros kainas

Tačiau tokiu atveju kyla natūralus klausimas – ar konkurencinė rinka šiuo atveju yra vienintelis svertas, kuris neleis tiekėjui nepagrįstai didinti elektros kainos, o galbūt yra ir kitų saugiklių? Pašnekovo teigimu, šiuo metu nepriklausomų elektros tiekėjų rinkoje veikia tikrai daug žaidėjų – daugiau nei, pavyzdžiui, mobiliojo ryšio rinkoje, todėl vartotojai turėtų būti pakankamai ramūs, mat konkurencija turėtų užtikrinti pagrįstas elektros kainas.

Iš ko susidaro elektros kaina?

Ieškantys skirtumų tarp naudojimosi visuomeninio ir nepriklausomo tiekėjo elektros energija, neretai užduoda klausimą – kaip iki šiol buvo apskaičiuojamos kainos ir kas keisis pasirinkus nepriklausomą tiekėją? „Perlas Energija“ vadovo teigimu, norint suprasti, kaip iki šiol buvo reguliuojamos elektros kainos ir kaip šis procesas keičiasi, pirmiausia yra svarbu suprasti, kaip veikia visa elektros energijos pardavimo grandinė.

Elektra

„Elektros energija yra gaminama skirtingose elektrinėse ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Šios elektrinės elektrą parduoda elektros biržai – platformai, kurioje prekiaujama elektros energija realiu laiku. Ir iš ten tiekėjai tą elektrą įsigyja. Įsigyti jie gali sudarę sutartis didmeninėje rinkoje už fiksuotą įkainį arba dalyvauti biržos pirkimuose anonimiškai. Tad turint šią schemą galvoje, galima lengvai suprasti pokytį: iki šiol reguliuojamas kainas valstybė nustatydavo remdamasi praeitų 12 mėnesių istorinėmis biržos kainomis ir tarifą keisdavo ne dažniau nei du kartus per metus, tačiau liberalizavus rinką, tiekėjų savikaina yra nustatoma pagal tuo metu esančią biržos kainą. Tokiu būdu už elektrą yra mokama pagal realią situaciją rinkoje, o tai sukuria palankias sąlygas vartotojams “, – aiškina pašnekovas.

Visgi, pašnekovo teigimu, prognozuoti ir numatyti elektros kainas yra labai sudėtinga, nes jas lemia daugybė faktorių, kuriuos ne visada lengva nuspėti.

„Pavyzdžiui, dabar elektros kainos yra smarkiai išaugusios ne tik dėl pabrangusių energetinių žaliavų, išaugusių taršos leidimų kainų elektrinėms, kurios išmeta anglies dvideginį, bet ir dėl to, kad Skandinavijoje orai buvo labai sausi, kas riboja hidroelektrinių gamybą regione“, – sako V. Juraitis.

Kaip pasirinkti: standartinis ar biržos planas?

Galiausiai, kalbant apie elektros tarifus, rinkoje veikiantys nepriklausomi elektros tiekėjai, tarp kurių ir „Perlas Energija“, siūlo tiek standartinius planus, tiek ir biržos planus, tad tikrai ne vienam vartotojui yra aktualu, kokie esminiai šių planų skirtumai ir kurį iš jų vertėtų rinktis?

„Rinktis vertėtų pagal savo poreikius. Jei norite stabilios ir retai kintančios kainos, reikėtų rinktis standartinius planus, kurių kaina peržiūrima vos du kartus per metus. Biržos plano kaina kinta kas mėnesį pagal faktines elektros energijos kainas elektros biržoje, kas reiškia, kad vartotojai visada moka rinkos tendencijas atitinkančias kainas ir jiems niekada neprireikia lyginti turimų kainų su kitų tiekėjų tam, kad pasirinktų geresnę kainą siūlantį tiekėją. Šiuo metu didžioji dauguma mūsų klientų renkasi standartinius planus, mat tai leidžia geriau planuoti savo mėnesinį biudžetą ir žinoti, kokios sąskaitos laukia“, – teigia „Perlas Energija“ direktorius.

Užsakymo nr.: PT_88218303