Tam, kad pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją būtų paprasčiau ir geriau suprastumėte sistemos naudą, „Perlas Energija“ specialistai paneigia ir paaiškina vyraujančius mitus, susijusius su pokyčių įgyvendinimu elektros tiekimo rinkoje.

MITAS: elektros rinkos liberalizavimo procesas – lobistų pramanai pasipelnymui

Elektros rinkos liberalizavimas nėra lobistų pramanai pasipelnymui, nes tai vykdoma įgyvendinant Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus, kuriais siekiama suderinti ir liberalizuoti ES energijos vidaus rinką. Toks žingsnis rinkai suteiks daugiau skaidrumo, padės sukurti į vartotojus atsižvelgiančią konkurencingesnę ir lankstesnę sistemą, kurioje tiekimo kainos bus pagrįstos rinkos principais.

Lietuva yra viena iš paskutinių Europos Sąjungos šalių, atsisakanti elektros tiekimo monopolio. Kitos Baltijos šalys – Latvija ir Estija – tai padarė gerokai anksčiau. Komerciniai vartotojai elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų privalomai perka jau nuo 2013-ųjų metų. Pernai įžengėme į naują etapą, kuriame pasirinkti tinkamiausią nepriklausomą elektros energijos tiekėją turi ir buitiniai vartotojai.

MITAS: vienais laidais negali tekėti kelių tiekėjų elektra

Elektra – tai prekė, kuri gali būti pristatyta tik esant reikiamai infrastruktūrai ir tinklui. Elektros laidus, kaip ir visą elektros infrastruktūrą, Lietuvoje prižiūri AB „Energijos skirstymo operatorius“. ESO paskirsto elektros energiją vartotojams, tačiau nėra elektros tiekėjas. Tad į bendrą tinklą perduoti elektros energiją gali bet kuris licencijuotas elektros tiekėjas, o ESO ją paskirsto ir pasirūpina, kad perduota elektros energija pasiektų vartotojus. Panašiai, kaip ir šviesolaidinio interneto kabeliu gali keliauti bet kurio interneto tiekėjo internetas.

MITAS: elektros tiekėjo galima ir nesirinkti

Iš dalies tai tiesa, tačiau finansiniu atžvilgiu vartotojui tai nebus naudinga, mat jis už elektros energiją tuomet mokės net 25% brangiau. Nepasirinkus tiekėjo, tolimesnį elektros energijos tiekimą 6 mėnesius užtikrins garantinis tiekėjas (ESO). Garantinio tiekėjo parduodamos elektros energijos kaina priklausys nuo vidutinės ankstesnio mėnesio biržos kainos ir bus perskaičiuojama kas mėnesį, pritaikant koeficientą 1,25. Tai reiškia, kad nepasirinkę elektros energijos tiekėjo neabejotinai turėsite mokėti daugiau.

MITAS: pasirinkus tiekėją elektra būtinai pabrangs

Elektros energijos kaina priklauso nuo daugelio veiksnių. Pavyzdžiui, šiais metais elektros energija brango ne tik dėl tam tikrų oro sąlygų, bet ir dėl naujų ES mokestinių prievolių elektrinėms, gaminančioms elektrą iš iškastinio kuro (anglių). Tad kas vyks ateityje – elektra brangs ar pigs – numatyti sunku, tačiau bet kuriuo atveju kainų pokyčius lemia ne liberalizacijos procesas, o tai, kas susiję su elektros energijos gamyba. Valstybė ir toliau reguliuos kai kurias elektros kainos dedamąsias: už elektros energijos perdavimo, skirstymo ir viešuosius interesus atitinkančias paslaugas.

Šiuo atveju svarbu įvertinti tai, kad kaina neabejotinai augs tiems vartotojams, kurie nepriklausomo elektros energijos tiekėjo nepasirinks. Kaip jau buvo minėta, jiems kiekvieną mėnesį teks mokėti 25 procentais daugiau nei biržos kaina.

MITAS: rinkoje veikiantys nepriklausomi elektros tiekėjai yra nepatikimi

Patikimumas paprastai yra matuojamas tiekėjo galimybe suteikti paslaugą, šiuo atveju tiekti elektrą. Gyventojams tikrai nereikėtų nuogąstauti, nes visi tiekėjai yra licencijuoti Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos. Net ir tuo atveju, jei pasirinktas tiekėjas nutrauktų savo veiklą, jo klientai be elektros energijos tikrai neliktų – jiems tiesiog reikėtų iš naujo pasirinkti kitą tiekėją.

Tokie procesai per vieną naktį nevyksta, tad vartotojai tikrai būtų iš anksto informuoti ir turėtų pakankamai laiko priimti spendimą. Pirmojo elektros energijos tiekimo rinkos liberalizavimo etapo metu panašus atvejis yra buvęs: vienam itin smulkiam tiekėjui nusprendus nutraukti elektros energijos tiekimo veiklą, visi šio tiekėjo paslaugas pasirinkę vartotojai identiškomis sąlygomis buvo perimti kito tiekėjo. Šiuo atveju jokio finansinio ar kokybinio skirtumo vartotojai nepajuto.

MITAS: tapus nepriklausomo tiekėjo klientu, reikės keisti laidus, įvadus ir skaitliukus

Primename, kad elektros energiją tiekia nepriklausomi tiekėjai, o ESO savo ruožtu rūpinasi elektros energijos infrastruktūra. Tai – du atskiri dedamieji, tad akcinės bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ teikiamos paslaugos nėra susijusios su vieno ar kito nepriklausomo tiekėjo pasirinkimu. Nepriklausomai nuo to, kokį elektros energijos tiekėją pasirinksite, naujų laidų, skaitliukų ar įvadų keisti nereikės. Jei ką nors keisti reikės dėl atsiradusių gedimų, tuo ir toliau rūpinsis ESO.

MITAS: įsipareigojus vienam tiekėjui, nebegalima pereiti pas kitą

Tiekėjo pasirinkimas – ne įsipareigojimas visam gyvenimui. Pakeisti tiekėją tikrai bus galima, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į sutarties sąlygas – terminuotą ar neterminuotą sutartį su tiekėju pasirašote. „Perlas energija“ specialistai visuomet rekomenduoja rinktis neterminuotas sutartis tam, kad nebūtumėte susaistyti įvairiomis nuobaudomis, o tiekėjui neatitikus jūsų poreikių ar nepateisinus lūkesčių, galėtumėte laisvai pasirinkti kitą tiekėją.

Pasirašius neterminuotą sutartį, tiekėjo keitimas nesukels sunkumų: tereikės pasirašyti sutartį su nauju elektros energijos tiekėju. Senoji sutartis bus nutraukta automatiškai arba apie tai informavus esamą tiekėją. Jei nuspręsite pasirašyti terminuotą sutartį, atkreipkite dėmesį į joje nurodytas sutarties nutraukimo sąlygas, mat dažnu atveju paslaugos tiekėjai prašo grąžinti suteiktas nuolaidas, nustato įvairias kitas sutarties nutraukimo sąlygas.

Užsakymo nr.: PT_87972661

Dalintis
Nuomonės