2020 m. gegužės 7 d. LR Seimui priėmus Elektros energetikos įstatymo pataisas, Lietuva pasekė daugumos Europos Sąjungos šalių, kuriose vartotojai gali pasirinkti sau tinkamiausią elektros energijos tiekėją, pavyzdžiu.

Dar 2020-aisiais prasidėjo pirmasis elektros tiekėjų pasirinkimo etapas. Į pirmąjį etapą pateko buitiniai vartotojai, suvartojantys daugiau nei 5000 kWh elektros per metus, tai yra tie vartotojai, kurie per mėnesį už suvartojamą elektros energiją moka apie 60 Eur per mėnesį ar daugiau. 2021-aisiais vyksta antrasis etapas, kurio metu žmonės, suvartojantys ne mažiau nei 1000 kWh elektros per metus (tai yra už elektros energiją mokantys apie 13-60 Eur per mėnesį), taip pat turės pradėti pirkti elektros energiją iš pasirinkto nepriklausomo tiekėjo. Iki 2023-ųjų bus visiškai atsisakyta monopolinių visuomeninio tiekėjo paslaugų ir sukuriamos sąlygos aktyviai veikti nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams, taip skatinant konkurenciją tarp nepriklausomų elektros tiekėjų ir gerinant sąlygas galutiniam vartotojui.

Elektros kainą vertinti reikėtų pagal kelis kriterijus

Visuomenės apklausos rodo, kad renkantis elektros tiekėją, daugumai Lietuvos gyventojų svarbiausiu kriterijumi išlieka elektros kaina. Tiesa, net ir kainų vertinimas nėra toks paprastas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Vartotojams patiems pasirenkant elektros energijos tiekėją, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) reguliuos tik apie pusę kainos už elektros energijos kilovatvalandę. Kitą pusę kainos lems elektros biržos kaina ir tiekėjų konkurencija. Ir nors elektros tiekėjų konkurencija vartotojui bus naudinga, tačiau rinktis „aklai" nereikėtų. Svarbu atlikti „namų darbus“ – atidžiai skaityti siūlomas sąlygas ir įvertinti, ar pirminiai skaičiai išties atspindi realią kainą. Į kokius pagrindinius dalykus atkreipti dėmesį, lyginant skirtingų tiekėjų kainas?

Elektra

„Vartotojui pasirinkus tinkamiausią planą, visų pirma būtina įvertinti, kokia yra galutinė elektros kaina. Nevertėtų susivilioti trumpalaikėmis nuolaidomis, nes pasibaigus jų galiojimui elektros kaina gali tapti ženkliai didesnė nei pasirašant sutartį. Reikia įsivertinti, kokioms sąlygomis nuolaidos yra teikiamos ir kas įvyks pasibaigus jų galiojimui. Antra, išsiaiškinkite dėl sutarties nutraukimo sąlygų. Ar yra taikomos sutarties nutraukimo baudos, jei sakykime būsite nepatenkintas savo pasirinkimu. Ar galėsite bet kada, lengvai ir be jokių nuostolių pereiti pas kitą tiekėją?“, – kokius aspektus reikėtų įvertinti dar prieš pasirašant sutartį pataria nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis.

Nors analizuoti sutartis ne visiems paprasta, tai gali būti naudinga. Kalbant apie sutarties nutraukimo sąlygas, vertėtų būti budriems ir atidžiai skaityti. Dažnai sutarties nutraukimo baudos būna paslėptos po tokiomis formuluotėmis kaip –„reikės grąžinti suteiktas nuolaidas“ ir panašiai.

Vilius Juraitis

V. Juraitis atkreipia dėmesį, kad pasirašant sutartį, taip pat reikia žinoti, ji terminuota ar ne. Deja, bet dažniausiai terminuota sutartis suvaržo kliento teisę rinktis arba gali patuštinti piniginę. Įprastai pasirašius terminuotą sutartį ir norint ją nutraukti, kai kurie tiekėjai prašo grąžinti suteiktas nuolaidas. Taip pat didelė tikimybė, jog terminuota sutartis bus susieta su konkrečiu tarifu ilgesniam laikui ir net jei elektra pigs, tokiems vartotojams kaina nesikeis, o tiekėją pakeisti bus sudėtingiau.

Galiausiai, vertinant kainą, reikėtų apskaičiuoti, kiek kainuos atsiskaitymas už suvartotą elektrą ir kaip tai bus galima padaryti?

„Kitaip tariant, koks bus įmokos mokestis, vartotojui patogiausiu būdu mokant už suvartotą elektros energiją. Tai dažniausiai būna ypač aktualu fiziniuose taškuose atsiskaitantiems, smulkiems vartotojams, nes mažiems klientams brangesnė įmoka sudaro reikšmingą dalį bendros kainos.“ – sako V. Juraitis.

Tiekėjo pasirinkimą turėtų lemti ir įpročiai

Nors daugelis klientų tiekėją renkasi dėl kainos, tačiau tai neturėtų būti vienintelis kriterijus. Svarbu atminti, jog elektros mokėjimo tvarką nuo šiol nustatys pasirinktas tiekėjas. Jei esate įpratę už elektrą mokėti internetu, problemų neturėtų kilti, tačiau, jei iki šiol tai darote gyvai, ieškokite tokio elektros tiekėjo, kuris atlieps jūsų poreikius. Kitaip gali tekti susidurti su sunkumais ir kardinaliai keisti savo įpročius.

Elektra

„Kai kurie elektros tiekėjai palankiausias sąlygas suteikia atsiskaitymui internetu, o norint su jais atsiskaityti gyvai, gali tekti kiek pavargti. Įvertinkite, kokie apmokėjimo būdai jums patogiausi, o tuomet išsiaiškinkite, kokie tiekėjai teikia būtent jums tinkamus variantus. Mes visuomet stengiamės, kad „Perlas Energijos“ klientams būtų aišku ir paprasta deklaruoti suvartotą energiją ir atlikti mokėjimus, todėl siūlome už elektrą atsiskaityti tuo būdu, kuris vartotojui yra patogiausias“, – sako V. Juraitis.

Jo teigimu, „Perlas Energiją“ savo nepriklausomu elektros tiekėju pasirinkę vartotojai sąskaitas gali apmokėti tiek fiziniuose taškuose – Perlas terminaluose, Lietuvos pašto, Lietuvos spaudos skyriuose, tiek ir internetu – internetinėje savitarnoje, Perlas Go mobilioje programėlėje, vienasaskaita.lt, banko pavedimu ar užsisakius e-sąskaitą.

Nedelskite iki paskutinės minutės

Jau šį mėnesį vartotojai, kurie patenka į antrąjį etapą, sulauks visuomeninio tiekėjo laiško, kuriame bus primenama, jog iki gruodžio 18 d. reikia pasirinkti tinkamiausią elektros tiekėją ir pasirašyti sutartį. Ne paslaptis, kad ne visi yra linkę skubėti. Žmonės dažnai svarsto, kas nutiks, jei iki nustatyto termino pabaigos tiekėjo nepasirinks?

Be elektros vartotojas tikrai neliks, nes garantinio tiekimo paslaugą dar pusę metų užtikrins ESO. Tiesa, tokiu atveju elektra gali kainuoti brangiau nei kaimynui, kuris tiekėją jau pasirinko. Brangesnį garantinį tiekimą numato Elektros energetikos įstatymas: praėjusio mėnesio vidutinė biržos kaina bus dauginama iš koeficiento 1,25.

„Pirmojo etapo patirtis parodė, kad etapo pabaigoje dėl išaugusio norinčiųjų pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją srauto, susidaro eilės, sulėtėja procesas. Jeigu nesinori laukti eilėse, derėtų pradėti domėtis sąlygomis ir įvertinti skirtingus pasiūlymus jau dabar. Tikrai neverta pasirinkimo, kurį privalės padaryti visi, atidėlioti iki etapo pabaigos“ – rekomenduoja V. Juraitis pridurdamas, jog nusprendus, kuris tiekėjas tinkamiausias, reikia kreiptis tiesiai į patį tiekėją.

Nusprendus sudaryti sutartį su „Perlas Energija“, tai galima padaryti daugiau nei 1500 fizinių taškų visoje Lietuvoje, tai yra Perlas terminaluose, kur vartotojui bus suteikta visa reikalinga informacija. Taip pat sutartį galima sudaryti ir internetinėje savitarnoje adresu savitarna.perlasenergija.lt.

Užsakymo nr.: PT_87946329