Pamatų tipai ir kaip pasirinkti tinkamiausią?

Statybos gaminių bendrovės „Saint-Gobain“„Fibo“ produktų grupės vadovas Ryšardas Barkovskis pasakoja, kad prieš pradedant darbus, būtina atkreipti dėmesį į konstruktoriaus parinktą tinkamiausią pamatų tipą.

„Viskas prasideda nuo grunto tyrimų. Konstruktoriui pateikus užduotį geologams, atliekami geologiniai tyrimai ir skaičiavimai. Turėdamas architektūrinius sprendinius, vertindamas geodezininkų atliktus planus, apskaičiavęs apkrovas, teksiančias pastatui, ir įvertinęs gautus grunto tyrimų rezultatus, konstruktorius parenka optimaliausią pamatų variantą“, – aiškina specialistas.

Atlikus tyrimus ir skaičiavimus, laikas pasirinkti pamatus, kurie yra skirstomi į 3 tipus: juostinius, polinius ir plokštuminius. Kiekvienas pamatų tipas yra skirtingas, todėl jo pasirinkimas priklauso nuo gruntinių žemės savybių.

Juostiniai pamatai, kurie dar yra skirstomi į monolitinius ir surenkamuosius, yra montuojami iš specialių pamatinių blokelių.

„Tokie pamatai pasirenkami tada, kai laikantysis gruntas yra aukštai. Jei egzistuoja esamų sąlygų pasikeitimo ar žemės slinkimo grėsmė – besiplečiantis gruntas, molingos vietovės – tada geriausia rinktis monolitinius pamatus. Jei sąlygos yra geros, galima rinktis ir surenkamus pamatus. Tačiau, jeigu gruntiniai vandenys bus aukščiau rūsio grindų lygio, surenkamus pamatus reikės kruopščiau hidroizoliuoti, kas reikš daugiau išlaidų“, – sako R. Barkovskis.

Juostiniai pamatai, pasak jo, yra tinkamas variantas norintiems įsirengti rūsį, o jų išliejimas ir sumontavimas yra vienas iš tų darbų, kuriuos galima atlikti patiems ar su nedidele pagalba. „Tam nereikia tiek sudėtingos technikos, kaip gręžtinių pamatų atveju“, – sako ekspertas.

Poliniai pamatai yra idealus variantas, jei gruntinis vanduo yra arti paviršiaus arba jei laikantysis gruntas yra itin žemai ir turi daug organinių priemaišų.

„Polinių pamatų įrengimas yra pigesnis už juostinius, taip pat, kai kuriais atvejais, tai yra vienintelis pamatų tipas, leidžiantis konkrečiame sklype apskritai įsirengti namą. Tačiau įrenginėjant polinius pamatus – teks atsisakyti rūsio bei papildomai šiltinti jungtis tarp polių ir pamatinės sijos, kad neatsirastų šalčio tiltai. Taip pat reikės specialios sunkiasvorės technikos“, – sako R. Barkovskis.

Pamatai

Plokštuminiai pamatai – tinkamiausias pasirinkimas siekiant maksimalaus namo energetinio efektyvumo arba tada, kai sklypo gruntas yra silpnesnis.

„Tokie pamatai yra apsupti polistirolo sluoksniu ir neturi kontakto su gruntu, todėl nesudaro šalčio tiltų bei turi didelę šiluminę varžą. Kadangi tai vientisa, visu plotu į gruntą besiremianti konstrukcija, sumažėja nuokrypio ir pastato deformacijų tikimybė, todėl pamatus galima montuoti ant silpno grunto“, – teigia R. Barkovskis.

Tačiau renkantis tokius pamatus, privalu atkreipti dėmesį į statybines medžiagas – prioritetą reikėtų teikti lengvesnėms medžiagoms.

„Šių pamatų kaina didesnė nei kitų tipų pamatų kainos, ypač kai yra įrengiamas tik nedidelis plotas. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad tai yra ne tik pamatai, tačiau ir visa sistema – į kainą įeina ir grindinio šildymo, ir juodgrindžių įrengimas. Pasirinkus tokius pamatus teks atsisakyti rūsio“, – sako specialistas.

Pamatų hidroizoliacija ir termoizoliacija

Po žeme esantys pamatai yra nuolat veikiami neigiamų faktorių, pavyzdžiui, gruntinių vandenų, grunte esančių elementų (akmenų, statybinių atliekų ir t.t.), klimato ciklų ir pan. Todėl, pasak vieno didžiausių statybinių medžiagų gamintojo „Technonicol“ projektų vadovo Tomo Šidlos, hidroizoliacija (apsauga nuo požeminio vandens poveikio) ir termoizoliacija (apšiltinimas) turi būti atliktos nepriekaištingai.

„Statant naujus pastatus ar juos renovuojant, statinių apsauga nuo požeminio vandens poveikio yra vienas iš svarbiausių tikslų. Tinkamai įrengta pamatų hidroizoliacija apsaugo sieną nuo drėgmės, taip pat – nuo mikroorganizmų ir kitų formų biologinės korozijos ant sienų paviršiaus“, – aiškina specialistas.

Hidroizoliacijos tikslas – gauti storą, ilgaamžę, lanksčią, vandeniui ir drėgmei atsparią dangą. Tokį efektą pasiekti galima naudojant sisteminius sprendimus, pagrįstus tos pačios grupės medžiagomis.

„Tai įmanoma tik pasirinkus kokybišką pamatų sistemą. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad įsirengus nekokybišką pamatų izoliaciją, jos perdarymas gali labai brangiai kainuoti. Bet kuriuo atveju, geriausi ir patikimiausi pamatai yra tie, kurie tinkamai suprojektuoti ir kokybiškai sumontuoti, išlieti“, – sako T. Šidla.

Siekiant apsaugoti pastatą bei jo pamatus nuo įšalo, yra rekomenduojama juos apšiltinti. Tai daroma įrengiant horizontalią termoizoliacijos apsaugą, kuri sumažina įšalo zonos lygį šalia pastato.

„Įrengus termoizoliacijos apsaugą gruntas šalia pastato mažiau įšąla, nes yra sudaromas barjeras nuo atmosferinio šalčio poveikio, o gruntas, esantis po horizontalia termoizoliacija, yra papildomai šildomas geotermine žemės ir iš pastato skleidžiama šiluma. Horizontalią pastato termoizoliaciją nuo įšalo visada verta kloti su pleištu įšalui paskirstyti. Tokiu būdu įšalas kyla tolygiai ir nesusidaro horizontalios apkrovos. Pamatų šiltinimas yra veiksmingiausias medžiagas klojant kiek galima arčiau žemės paviršiaus“, – aiškina T. Šidla.

Kokių medžiagų prireiks?

Statybų ir namų remonto konsultanto „Senukų“ „Proficentro“ vadybininkė Miglė Žukauskaitė sako, kad rengiantis statyti namo pamatus, reikalingos medžiagos priklauso nuo pamatų tipo, todėl „Senukuose“ siūlomos medžiagos atitinka visų pamatų rūšių aukščiausius reikalavimus, keliamus A, A+ ir A++ energinės klasės namų statyboms.

„Dažniausiai naudojamos ir perkamiausios medžiagos, kurias galime pasiūlyti savo klientams, yra gruntas, mastika, pamatiniai blokeliai, klijuojančios putos, polistirenas, drenažinės membranos, tvirtinimo detalės bei užbaigimo juostos. Taip pat, jeigu klientas pageidauja, yra galimybė užsakyti įvairiais betonines konstrukcijas pamatams bei kitas specifines medžiagas, kurias konstruktorius parenka pamato plane“, – pasakoja pašnekovė.

Pamatų kokybę ir ilgaamžiškumą, pasak T. Šidlos, gali garantuoti tik tinkamai parinktų medžiagų ir gerai atliktų darbų visuma.

Pamatai

„Abu šie faktoriai yra vienodai svarbūs. Todėl mes visada rekomenduojame rinktis profesionaliai sukomplektuotas, patikrintas ir jūsų pastatui pritaikytas statybines sistemas. Jos sukurtos eliminuojant žmogiškojo faktoriaus klaidas. Tik taip jūs būsite garantuoti, jog jūsų pastato pamatų izoliacija bus kokybiška, o pastatas – ilgaamžis“, – sako „Technonicol“ projektų vadovas.

„Proficentre“ dirbantys specialistas ne tik padės išsirinkti tinkamas medžiagas, bet ir sukomplektuos bei suorganizuos jų pristatymą iki Jūsų būsto“, – priduria M. Žukauskaitė.

„Proficentrai” – atsinaujinę didmeninės prekybos skyriai

„Senukų” prekybos centruose veikia atsinaujinę didmeninės prekybos skyriai – „Proficentrai“. Tai specialios erdvės, skirtos įmonėms, profesionaliems meis¬trams ir gyventojams. Čia jiems yra siūlomos ir išskirtinės lojalumo programos.

„Proficentrai“ įkurti tam, kad visus su statyba ir namų remontu susi¬jusius klausimus dabar būtų galima spręsti daug paprasčiau. Kiekvienas šio prekybos skyriaus klientas turi savo asmeninį vadybininką, kuriam gali pateikti užsakymus el. paštu, telefonu ar atvykęs į skyrių. Be to, į savo as-meninį vadybininką galima kreiptis norint pasikonsultuoti – prireikus patarimo ar ieškant sprendimo.

Be asmeninio vadybininko konsultacijos, „Proficentruose“ klientų patogumui yra rezervuotos vietos automobiliams bei atskiras įėjimas į skyrių. Negano to, laukiantiems ruošiamo užsakymo ar dokumentų, čia taip pat veikia poilsio zona, kurioje galima pasivaišinti kava ir užkandžiais. Atsiskaitant už pirkinius „Proficentre“ nereikia laukti ilgose eilėse bei galima greitai ir paprastai grąžinti likučius ar netikusias prekes.

Užsakymo nr.: PT_81433843