Namų remonto ir statybų klausimais konsultuojančio „Senukų“ „Proficentro“ vadybininkė Miglė Žukauskaitė sako, kad nusprendus įsirengti lauko terasą, pirmiausia reikėtų apsispręsti, kurioje namo pusėje ją statysite bei kokio dydžio ir formos ji bus.

„Geriausia vieta terasai – pietrytinė, pietinė arba pietvakarinė namo pusė. Jei statysite terasą iš šiaurinės namo pusės – apsirūpinsite vėsuma per vasaros karščius, o jeigu nuo namo į pietus – mėgausitės šiluma šaltuoju metų laiku. Jeigu jūsų sodas yra šiaurinėje namo pusėje – terasą verčiau montuokite toliau nuo namo, kad jai tektų šiek tiek saulės“, – pataria pašnekovė.

Jai pritaria ir terasų įrengimo darbus atliekančios įmonės „Mds terasos“ vadovas Tomas Sakalauskas, kuris sako, kad prieš pradedant įsirenginėti terasą, reikėtų įvertinti jos paskirtį.

„Prieš visas statybas yra svarbu suprasti, kokią funkciją ji atliks. Kas joje bus daroma ir kiek ploto tam reikia yra svarbūs klausimai, į kuriuos reikia atsakyti prieš pradedant statybas. Pavyzdžiui, ar terasoje bus valgoma? Jei taip, tada reikės didelio stalo, o dideliam stalui, natūralu, prireiks planuoti didesnę terasą. Dažnai žmonės įsirengia terasas, bet tik po to pamato, kad daug kas, ką jie norėtų jose laikyti, tiesiog netelpa“, – pasakoja specialistas.

Standartiškai, pasak T. Sakalausko, Lietuvoje yra įrenginėjamos 3 metrų pločio terasos, tačiau, anot jo, didesniam patogumui reikėtų rinktis kiek platesnį variantą.

Terasos statymas

„Medienos lentų ilgiai prasideda nuo 6 metrų, todėl dažniausiai įrenginėjamos būtent 3 metrų pločio terasos, o tai yra tinkama ir gamintojams, ir pardavėjams, tačiau ne visada patiems žmonėms. Todėl tam, kad terasa būtų erdvesnė ir patogesnė vaikščioti – rekomenduojame rinktis 330–360 centimetrų plotį“, – sako ilgą patirtį, dirbant su terasų įrengimu, turintis vyras.

Tačiau pats svarbiausias sprendimas, nulemsiantis terasos ilgaamžiškumą ir kokybę, pasak M. Žukauskaitės, yra terasos lentų pasirinkimas.

„Tarp populiariausių „Senukų“ „Proficentre“ siūlomų lentų galima išskirti medines terasos lentas, pagamintas iš spygliuočių medienos, kurios yra elastingos ir pakankamai minkštos, todėl ant tokios terasos malonu vaikščioti basomis. Taip pat galimas medienos plastiko kompozitas. Tokios lentos užtikrina ilgaamžiškumą, spalvą išsaugo 10 metų ir ilgiau bei atrodo labai moderniai. Renkantis lentas iš medžio kompozito, rekomenduojame atsižvelgti į medžio ir plastiko santykį, mat jis svyruoja priklausomai nuo gamintojo.

Plytelės neretai pasirenkamos dėl itin paprastos priežiūros ir lengvo įrengimo. Atkreipiame dėmesį, kad nusprendus terasą iškloti plytelėmis, patvariausias pasirinkimas bus akmens masė arba klinkeris. Taip pat patartina atsižvelgti į plytelių atsparumą drėgmei“, – sako „Senukų“ „Proficentro“ atstovė.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos

„Mds terasos“ vadovo pasiteiravus, į ką atkreipti dėmesį ir kokių klaidų nedaryti statant terasą patiems, specialistas išskiria keletą svarbiausių aspektų. Jo teigimu, viena iš dažniausiai daromų klaidų – nepakankamas pamatų gylis.

„Žemės paviršius visada labai minimaliai keičiasi ir juda, todėl pasitaiko situacijų, kai dėl nepakankamai giliai įleistų pamatų, terasa iškyla arba sukrenta. Rekomenduojamas gylis turėtų būti tarp 90 ir 120 centimetrų“, – pataria T. Sakalauskas.

Anot jo, kartais žmonės įrenginėdami terasas per daug nesureikšmina konstrukcijos storio, o tai lemia didelius defektus.

Alyvuojamos terasos lentos

„Nepasižiūrėjus matmenų, mokomosios medžiagos ar dėl taupymo sumetimų padarius per retą konstrukciją, lentos pradeda linkti ir linguoti. Tai ne tik sugadina estetinį vaizdą, bet ir sukelia diskomfortą vaikštant“, – tikina T. Sakalauskas.

Pasak jo, nevertėtų pamiršti ir dar kelių ypatingai svarbių aspektų – vienodos medienos rūšies lentų naudojimo ir alyvavimo.

„Jei naudojate, pavyzdžiui, lentas iš maumedžio, tai ir pati konstrukcija turėtų būti iš tos pačios medienos rūšies. Jei yra sumaišoma mediena, dėl jos nevienodo kietumo, gali „iššokti“ varžtai, o taip pat vienos lentos dėvėtis greičiau už kitas.

Dėl saulės ir lietaus įtakos nealyvuotos lentos papilkėja, praranda pirminę išvaizdą. Kartais žmonės renkasi nealyvuoti, nes nori natūralumo. Tačiau, mūsų nuomone, bet kokią medieną, esančią lauke, kad ir kokia, pagal aprašymą, ji būtų ilgaamžė, reikia alyvuoti“, – teigia T. Sakalauskas.

Terasos apšvietimas

Norintiems, kad terasa džiugintų visus metus, rekomenduojama įrengti jos apšvietimą, tačiau prieš tai reikėtų įsivertinti savo poreikius ir finansus.

„Šviestuvų pasiūla yra labai didelė, todėl reiktų apsispręsti, kokius rinksitės tiek atsižvelgiant į savo poreikius, tiek ir finansines galimybes. Taip pat labai svarbu, kaip ir kokiu atstumu bus išdėstomi šviestuvai, nes montuodami galėsite prijungti juos taip, kad jie būtų apšviesti atskirais jungikliais. Nereikėtų pamiršti ir vietos, kurioje bus tvirtinami šviestuvai: lubose, sienose ar terasos grindyse“, – sako M. Žukauskaitė.

Pasak jos, terasų grindims labiausiai tinka įleidžiami šviestuvai, o apšviesti aplinkai – LED žibintai, kurie yra ekonomiškesni ir įvairesnio dizaino. Prieš perkant ne mažiau svarbu yra įsitikinti, kad pasirinktas šviestuvas būtų atsparus vandeniui (apsaugos klasė IP44 ir didesnė) bei skirtas naudoti lauko sąlygomis.

Taigi geras pasiruošimas darbui, jo eigos suplanavimas – padės lengviau susikurti jaukią namų poilsio zoną. Todėl laikantis šių specialistų pateiktų patarimų ne tik greičiau išsirinksite reikiamas medžiagas, bet ir tinkamiau pasiruošite terasos įrengimo darbams.

Užsakymo nr.: PT_81136475