Vilnietė Raminta, auginanti 8-rių metų sūnų įsitikinusi: šiuolaikiniai vaikai pernelyg daug laiko praleidžia žaisdami virtualiai, o ne lauke. Todėl savo sūnui mobiliojo telefono pirkti neskuba. Mama pastebi: bendraamžių tarpe dauguma vaikų išmaniuosius telefonus jau turi. Tik ar ne per anksti?

„Ne amžius, o išugdytos vertybės yra pagrindinis rodiklis, kada laikas leisti mažiesiems naudotis išmaniosiomis technologijomis“ – sako psichologė Viktorija Grigorjeva ir pataria tėvams pirmiausia įvertinti keturis svarbiausius dalykus: vaiko savikontrolę, atsakomybės jausmą, santykį su tėvais ir laisvalaikio pomėgius.

Savikontrolė ir atsakomybė yra išugdoma

Bene didžiausias galvos skausmas tėvams – ką daryti, kai vaiko atitraukti nuo telefono tiesiog neįmanoma? Ugdyti savikontrolės jausmą, – pataria psichologė. Tik ne tuomet, kai jau yra problema, o dar prieš supažindinant vaiką su išmaniuoju pasauliu.

Išmaniuosiuose įrenginiuose esantys žaidimai, bendravimo programėlės ar vaizdo įrašai vaikus labai įtraukia. Tad jeigu vaikas neturi išugdyto įpročio laikytis režimo, pasinėręs į skaitmeninį pasaulį gali lengvai prarasti laiko nuovoką. Su tokiu vaiku bus sudėtinga susitarti ir susikalbėti. O čia dažniausiai ir prasideda problemos – vaikas tampa irzlus, tėvai, savaime suprantama, taip pat nepatenkinti.

„Tokių situacijų bus mažiau, jei vaikas jaus ribas ir kontroliuos save. Jei šių savybių vaikas dar neturi, galbūt sprendimą pirkti telefoną kuriam laikui reikėtų atidėti“ – pataria specialistė.

Tik kaip įvertinti, ar vaiko savikontrolė pakankamai stipri? Psichologė ragina atkreipti dėmesį į kasdienę vaiko veiklą, ar jis atsakingai padaro visus būtinuosius dienos darbus: atsikėlęs nusiprausia, papusryčiauja, po mokyklos paruošia namų darbus, laiku eina miegoti.

„Jei vaikas moka atidėti malonumus į šalį ir pirmiausia padaro tai, ką turi padaryti, tuomet galima sakyti, kad jo savikontrolė yra pakankamai stipri. Be abejonės, labai svarbus ir vaiko atsakomybės jausmas. Šią vertybę tėvai turėtų pradėti formuoti nuo labai ankstyvo amžiaus, nes ji – vienas iš svarbiausių visa ko pagrindų, – sako V. Grigorjeva. – Vaikui gali būti sunku suprasti, kodėl jis turi eiti laiku miegoti, pavalgyti ar iš vakaro susidėti savo drabužius, todėl reikia kalbėtis ne tik apie tai, ką reikia padaryti, bet ir apie tai, kodėl iš vaiko to prašote. Jei vaiko atsakomybės jausmas bus pakankamai stiprus, susikalbėti su vaiku ir atitraukti jį nuo išmaniųjų įrenginių bus gerokai paprasčiau.“

Tėvų dėmesys ir įdomus laisvalaikis – būtinas

O ką daryti, jei paėmus telefoną į rankas, atsakomybės jausmas ėmė ir išgaravo? Kaltinti vaiko nereikėtų. Geriau susimąstykite – ar jo laisvalaikis tikrai pakankamai turiningas? Galbūt jam paprasčiausiai trūksta dėmesio ir įdomios veiklos?

„Jei veikas pakankamai laiko leis aktyviai, bendraudamas su bendraamžiais, būdamas su tėvais, – laiko kompiuteriui ar telefonui liks kur kas mažiau, – sako V. Grigorjeva. – Vaikams tiesiog reikia skirti dėmesio, kad gyvenimas virtualiame pasaulyje netaptų alternatyva realiam gyvenimui. Todėl nereikėtų riboti vaiko nori eiti į kiemą ir žaisti su bendraamžiais, į namus pasikviesti keletą draugų. Bendravimas su kitais vaikais yra didelė dalis vaikų socializacijos proceso, tad jei vaikas renkasi laisvą laiką leisti lauke žaisdamas kamuoliu, o ne prie kompiuterio, tai didelis laimėjimas.“

Tinkamai tėvai turėtų reaguoti ir tuomet, kai vaikas elgiasi ne pagal jų norus. Draudimai ir bausmės vargu ar padės, – sako psichologė ir pataria tiesiog daugiau kalbėtis.

„Uždrausti, nubausti – tą padaryti nesunku, tik visa tai niekaip neformuoja vaiko sąmoningumo, o būtent ši savybė yra itin svarbi pradedant naudotis išmaniųjų technologijų galimybėmis. Todėl pirmiausia vertėtų tvirtinti ryšį su vaikais ir kurti abipusiu pasitikėjimu pagrįstus santykius, kad net ir padarius kažką netinkamo ar patekus į bėdą, vaikas ne bijotų būtų nubaustas, o priešingai – kreiptųsi pagalbos į tėvus. Tuomet ir susikalbėti su vaiku dėl saugaus ir protingo naudojimosi išmaniosiomis technologijomis bus kur kas paprasčiau“, – pataria psichologė.

Susidomėjimas išmaniosiomis technologijomis padidėja prieš mokyklą

Artėjant rugsėjo 1-ajai tėvai suskumba vaikams pirkti ne tik kuprines ir kanceliarines prekes. Prasidėjus mokslo metams ir vaikams praleidžiant didesnę dalį dienos ne namuose, išmanieji telefonai ar laikrodžiai tampa ypač aktualia tema. Kaip pastebi Urtė Rasimavičienė, „Telia“ išmaniųjų pagalbininkų kategorijos vadovė, svarbiausia yra apsibrėžti ribas ir nuspręsti, ko ir kiek iš tiesų reikia jums ir jūsų vaikui.

„Jeigu nenorite skubėti pirkti išmaniojo telefono, puikia alternatyva ir pirmuoju žingsniu į technologijų pasaulį gali būti daugiafunkcinis laikrodis. Su „Telia“ mobiliojo ryšio planu veikiantis laikrodis „Gudrutis“ gali priimti skambučius ir leisti vaikui skambinti iš anksto įvestais numeriais, tad iš esmės atstoja telefoną“ – sako specialistė.

Naudingas toks laikrodis ir saugumo sumetimais. Jame įrengto GPS imtuvo duomenys siunčiami tėvams, o esant poreikiui „Blast“ modelyje galima nustatyti ir virtualią „tvorą“. Vaikui kirtus jos ribas, apie tai tėvai sužinos gaudami pranešimą. Paspaudus SOS mygtuką, laikrodis automatiškai renka tris nurodytus numerius iš eilės, tad esant poreikiui išsikviesti pagalbą vaikas galės vos vieno mygtuko paspaudimu.

Priklausomai nuo modelio, išmaniajame laikrodyje gali būti integruotos ir papildomos funkcijos – žingsniamatis, pulso ar temperatūros matavimas, chronometras. Toks laikrodis – ne tik praktiškas, bet ir patogus pasirinkimas aktyviems vaikams, mat patikimai užsegtas ant riešo, tikrai nenukris ir nepasimes.

Rasti savo vaikui tinkamą „Gudrutį“ galite čia.

Daugiau naudingų patarimų rasite Augu internete

Užsakymo nr.: PT_88010205

Dalintis
Nuomonės