„Delfi“ skaitytojai kviečiami išrinkti labiausiai patikusią idėją. Jos autoriai dalyvaus „Mokslo ir verslo pasimatyme“, kuriame dalinsis mintimis, kaip sukurti ir pristatyti rinkai patrauklų produktą. Balsą už jūsų manymu perspektyviausią idėją atiduoti galite iki gruodžio 13 d.

1 idėja: Portatyvinė sistema, skirta priimti informaciją iš palydovinio interneto
Vilniaus kolegijos Elektronikos ir Informatikos fakultetas

Aprašymas: Kai kas projektą „Outernet“ vadina internetu trečiajam pasauliui, nors palydovinio interneto kūrėjai tai dažniau apibūdina kaip informacijos šaltinį stichinių nelaimių paveiktoms vietovėms, nemokamus duomenis jūreiviams arba gyventojams, neturintiems pagrindinės prieigos prie interneto. Ketiname sukurti portatyvinę informacijos priėmimo sistemą, kurios pagalba visada ir iš bet kokios atviros vietovės būtų galima prieiti prie interneto ir atsisiųsti norimą informaciją ar naujienas.

2 idėja: Platforma studentų, mokslo, verslo ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimui
Vilniaus universiteto „Tech Hub“

Aprašymas: Vilniaus universiteto Technologijų uostas (VU „Tech Hub“) yra studentų, mokslininkų ir verslo bei viešojo sektoriaus bendradarbiavimui skirta platforma inovacijoms ir verslumui vystyti.
Siekdami aktyvaus tarpdisciplininio bendradarbiavimo organizuojame seminarus ir konferencijas, praktines dirbtuves, modulinį mokymą, hakatonus ir pre-akceleratoriaus programas, priimame verslo užsakymus ir užsiimame gerųjų patirčių sklaida. Integruojame skirtingų mokslo krypčių elementus, išsamias žinias ir kompetencijas, norime sudaryti prielaidas plėtoti aukštąją pridėtinę vertę kuriančias naujausias technologijas, skatinti inovacijų kūrimą bei stiprinti mokslo ir verslo partnerystę.

3 idėja: Belaidis energijos perdavimas daiktų internetui
Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC)

Aprašymas: Siekiame sukurti belaidžio energijos perdavimo sistemą, kuri būtų naudojama įvairiems jutikliams ir daiktų interneto įrenginiams. Tokiu būdu Wi-Fi mikrobangų energija konvertuojama į nuolatinę elektros srovę, kuri yra skirta įrenginių maitinimui. Ši sistema leistų užtikrinti mažai energijos vartojančių jutiklių tinklo maitinimą, o jų instaliacijai nereikėtų tiesti laidų ar periodiškai keisti maitinimo elementų.

4 idėja: Patikima apsauga nuo kibernetinių įsilaužimų
UAB „Haunter Media“

Aprašymas: Kuriame ir tobuliname vieną sparčiausių įsilaužimų paieškos sistemų, kuri leidžia greitai ir efektyviai pasitikrinti, ar naudotojui negresia tapatybės vagystės pavojus, taip pat suteikia daugiau naudingų žinių apie įsilaužimus ir kibernetinį saugumą. Sistemą kuriame įvertinę egzistuojančius iššūkius, todėl ji sudaro galimybę įmonėms, fiziniams asmenims ar universitetams išvengti potencialių grėsmių.

5 idėja: Specifinių produktų komponentų gyvavimo ciklo CO2 emisijų skaičiavimai
VšĮ „Myliu mišką“

Aprašymas: Organizacijos VšĮ „Myliu mišką“ tikslas – Lietuvos miškingo ploto didinimas mažinant CO2 atmosferoje. Todėl bendradarbiaudami su mokslo sektoriaus atstovais siekiame sukurti priemonę, kurios dėka būtų galima atlikti didelės apimties duomenų analizę ir specifinių produktų komponentų gyvavimo ciklo CO2 emisijų skaičiavimus.

6 idėja: Maisto produktų receptūrų, praturtintų mineralų, prebiotinių maistinių skaidulų ir išrūgų baltymais, sukūrimas
UAB „Natura Medica“

Aprašymas: Funkcionalusis maistas – tai plataus vartojimo kasdien valgomas maistas, kuris, be mitybinės vertės, daro papildomą fiziologinį poveikį žmogaus organizmui. Kuriant funkcionalųjį maisto produktą, į maisto produkto matricą įdedamas funkcionalusis ingredientas, pavyzdžiui, vitaminai ar probiotikai. Tokiu būdu maisto produktas yra praturtinamas ir patekęs į žmogaus organizmą sukelia sveikatai palankius fiziologinius pokyčius. Siekiame sukurti naujo funkcionaliojo produkto (užkandžio), praturtinto mineralų kompleksu, receptūrą. Ištyrę kompleksinio mineralų priedo, prebiotikų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, aukštos biologinės vertės baltymų bei jų tarpusavio sąveikos įtaką kuriamo užkandžio gamybos procesui, sudėčiai, savybėms bei kokybei, išvystysime jo gamybos technologiją, kuri leis panaudoti minėtus funkcionaliuosius komponentus.

7 idėja: Šalutinių maisto pramonės produktų valorizavimo (tobulinimo ir perdirbimo) į didesnės pridėtinės vertės pašarines žaliavas technologija
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Gyvūnų auginimo technologijų institutas

Aprašymas: Maisto pramonė generuoja didelius šalutinių produktų kiekius, kurie iki šiol nėra efektyviai perdirbami ir (ar) panaudojami. Be to, nuolatinis žmonių populiacijos augimas didina žemės ūkiui kylančius iššūkius, o pašarų pramonė norėdama sumažinti klimato kaitos problemas ieško technologijų, kurios atitiktų žiedinės ekonomikos principus. Todėl siekiame sukurti tvarios gamybos principus atitinkančias pašarinių žaliavų technologijas „SUSFEETECH“. Taikomos technologijos įgalina visišką grūdų ir pieno pramonės šalutinių produktų perdirbimą. Gaunama kokybiška gyvūninė produkcija mažesnėmis sąnaudomis, o sukurtos pašarinės žaliavos pasižymi didesne maistine verte bei antimikrobinėmis savybėmis ir gerina žemės ūkio gyvūnų sveikatingumą bei produktyvumą.

8 idėja: Biologiškai vertingų produktų su Lietuvoje augančiu augalu – širdine aralija – kūrimas
MB „Aralika“

Aprašymas: Dėl vaistinių savybių augalas širdinė aralija (lot. Aralia cordata Thunb) turi panašų poveikį kaip ir ženšenis. Lietuvos klimato sąlygomis augantis augalas padeda žmogaus kūnui funkcionuoti normaliu ritmu, aktyvina organizmo sistemų kovą su uždegiminiais procesais ir netgi padeda mažinti stresą. Todėl pasitelkdami mokslo ir verslo bendradarbiavimą kuriame naujos kartos, koncentruotus, biologiškai vertingomis medžiagomis praturtintus gėrimus su širdine aralija, kurie gali padėti žmogaus organizmui adaptuotis prie nuolat kylančių stresinių situacijų, lemiančių fizinius ir emocinius negalavimus, ir taip padėti išvengti įvairių sveikatos problemų.

9 idėja: Mažųjų palydovų pozicionavimo sistema
UAB „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“

Aprašymas: Kosmoso pramonėje stengiamasi naudoti tik patikrintus ir daug kartų išbandytus sprendimus. Tačiau mažieji palydovai vis dažniau pasitelkiami įvairių kosmose iškylančių uždavinių sprendimui. Todėl kuriame naują palydovų pozicionavimo sistemą, skirtą valdyti mažuosius palydovus kosmoso erdvėje. Mūsų kuriama palydovų kampinio pozicionavimo pavara (sferinis kūnas, sukamas pjezo keraminės pavaros) leidžia beorėje kosmoso erdvėje esantį kūną pakreipti norima kryptimi.

10 idėja: Projektas „Kelionė laiku“: keliaudami siauruoju geležinkeliu, papildytos realybės programos pagalba keleiviai pro langus matys tarpukario vaizdus
VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“

Aprašymas: Siekiame patobulinti keliones istoriniu geležinkeliu ir pasinaudodami papildytos realybės programa pasiūlyti keleiviams pasivažinėjimo po tarpukario Lietuvą patirtį. Programėlės pagalba, pasitelkus į vieną filmą sujungtus 3D atvaizdų modelius, realios kelionės metu turistai pro traukinio langus galėtų matyti praeito šimtmečio vaizdus, pasižvalgyti po atkurtus tarpukario miestus ir juose vykusio gyvenimo ekspozicijas. Pavyzdžiui, keliautojai galėtų pamatyti Prezidento Antano Smetonos apsilankymą siauruko stotyje. Taip pat papildytos realybės programėlėje pasirinkus dominantį objektą, naudotojai galėtų daugiau sužinoti apie jo istoriją.

Užsakymo nr.: PT_88876795