Kol kas plėtrą apsunkina Vyriausybės planas didelę dalį dažnių atriekti tik Vidaus reikalų ministerijai naudotinam Valstybiniam kritinio ryšio tinklui, t.y. būtų kuriamas valstybinis 5G tinklas tik VRM komunikacijai.

Kaip bebūtų, 5G plėtrai ruošiasi ir telefonų gamintojai. Tačiau jeigu vieni 5G galimybę suteikia tik brangesniems modeliams, kompanija „Xiaomi“ net ir labai nebrangiuose aparatuose šią funkciją jau numatė. Vienas iš tokių pavyzdžių – Redmi Note 10 5G. Tai vienas pigiausių telefonų rinkoje su 5G ryšio palaikymu. Pasižiūrėkime, ką dar siūlo šis modelis.

Išvaizda

Galima pagirti „Xiaomi“, kad net ir pigiųjų modelių dizainas neatrodo taip, lyg sukurptas per laisvas penkias minutes. Išvaizda jis kiek primena brangesnįjį „Redmi Note 10 Pro“. Korpuso medžiagos, tiesa, nebrangios – rėmas ir nugarėlė iš plastiko. Ekranas apsaugotas „Corning Gorilla Glass 3“ grūdintu stiklu. Bet va dėl savo kiek kompaktiškesnių matmenų į delną telefonas gula puikiai.
Tiesa, viena smulkmena – garso valdymo mygtukai turi labai malonų atsaką. Tai sunku nusakyti žodžiais, bet esu bandęs telefonus už dvigubai didesnę sumą, kurių garso mygtukai lyg košė – neaišku, paspaudei ar ne.

Komplektacija

„Xiaomi“ šį telefoną sukomplektavo standartiškai gerai. Dėžutėje rasime telefoną, USB-C kabelį, silikoninį dėklą ir 22,5 vatų įkroviklį.

Ekranas

Prieš brendant gylyn į apžvalgą, noriu tik pabrėžti, kad orientacinė Redmi Note 10 5G kaina – 200 eurų, todėl vertinant visas telefono savybes, reikia turėti omenyje, jog tai itin pigus telefonas.

Taigi visų pirma tai, kas pasitinka telefoną paėmus į rankas – ekranas. Čia 6.5 colio įstrižainės IPS panelė, niekuom neypatinga ir visiškai atitinka įrenginio kainą. Raiška FullHD+, taigi jos užteks sočiai, maksimalaus ryškumo saulėtą dieną greičiausiai bus mažoka, bet visom kitom progom – bus gerai. Prie komfortiškesnio žiūrėjimo prisideda 90 hercų vaizdo atnaujinimo dažnis. Man kiek užkliuvo gamykliškai nustatytas spalvų tonas, bet visuose „Xiaomi“ telefonuose galima pasirinkti norimą toną – šiltesnį, šaltesnį ar neutralų.

Xiaomi Redmi Note 10 5G

Techniniai parametrai

Jau nebepamenu kada paskutinį kartą naudojau telefoną su „MediaTek“ procesoriumi, gal prieš kokius 6-7 metus. Tuomet šios kompanijos procesoriai nepasižymėjo nei gera efektyvumu, nei galia. Bet prieš pusantrų metų „Xiaomi“ išleido „Redmi Note 8 Pro“ su „MediaTek“ procesoriumi, ir nors asmeniškai pačiam naudotis neteko, mano žiniomis, tai buvo labai vykęs modelis.

Taigi šiame aparate rasime „Dimensity 700“ – pagal 7 nanometrų technologiją pagamintą nebrangų procesorių, tačiau turiu pripažinti – tik pradėjus naudotis, telefonas mane labai labai maloniai nustebino savo greitaveika – sex toaplikacijos pasileidžia žaibiškai, iš vienos į kitą persijungia akimirksniu. Jūsų vaikas, gavęs „Redmi Note 10 5G“, tikrai nesijaus gavęs seną, neaktualią „geležį“, žaidimas „PUBG“ aukštos grafikos nustatymais „sukasi“ puikiai. Be to, net ir ilgiau žaidžiant telefonas nekaista.

Telefone taip pat rasite 4 gigabaitus operatyviosios ir 128 gigabaitus pastoviosios atminties, ir turint omenyje kainų kategoriją, kuriai šis modelis priklauso, tiek atminties bus sočiai.

Po paskutiniųjų dviejų flagmanų „Mi11“ ir „Mi11 Ultra“ taip gera vėl naudotis pirštų skaitytuvu šone! Ir nors šis ne pats brangiausias, bet kaip ir visuose kituose „Xiaomi“ modeliuose – veikia greitai ir užtikrintai. Nereikia jokių veido atpažinimų ar PIN kodų.

Garsiakalbis čia, tiesa, vienas, bet pakankamai garsus.

Baterija

Kai biudžetiniai telefonai gauna talpią bateriją, tai paprastai reiškia gerą automoniją. Poroje su ne itin galingu procesoriumi tokie telefonai „išgyvena“ dvi dienas. Tačiau tokią situaciją buvo įprasta matyti modeliuose su „Qualcomm Snapdragon“ procesoriais. Su „MediaTek“ tikėjausi kiek prastesnes autonomijos. Ir čia mane „Redmi Note 10 5G“ labai nustebino. Dvi dienas šis nebrangus „ragelis“ ištveria be jokio vargo. Taigi nors palaikomo 18 vatų krovimo ir negalėčiau pavadinti greitu, bet dažnai telefono krauti neteks, taigi – ne bėda.

Ryšys

Aparate rasime NFC lustą bekontakčiams atsiskaitymams parduotuvėje, kaip ir priklauso aktualiam telefonui. Taip pat čia ir infraraudonųjų spindulių siųstuvas, kuriuo galėsite junginėti televizoriaus kanalus kai po ranka nebus pulto. Taip pat pagal visas nebrangių telefonų tradicijas, „Redmi Note 10 5G“ rasime ir ausinių lizdą.

Tiesa, vos nepamiršau. Nors apie 5G veikimą Lietuvoje kol kas išsiplėsti negaliu, bet pažymėsiu tai, kad abu SIM lizdai vienu metu palaiko 5G.

Kameros

Nevyniosiu į vatą – šiame telefone kameroms skirta gerokai mažiau dėmesio nei brangesniuose „Redmi“ modeliuose. Nuotraukų kokybės užteks akimirkoms įamžinti, bet meno „neišlaušite“. Nors pagrindinis modulis ir 48 megapikselių, stebuklų tikėtis nereikia. Nuotraukų pavyzdžius rasite straipsnio apačioje, taigi galėsite įvertinti patys. Filmuoti jis geba FullHD 30 k/s režimu su elektronine stabilizacija.

Taip pat yra ir makro modulis kadrams iš labai arti, bet ir čia pagiriamojo žodžio nebus. Kadangi modulis tik 2 megapikselių, detalių gausos nebus.

Trečiasis modulis – gylio sensorius, pagalbinis, naudojamas „bokeh“ efektui portretinėse nuotraukose.

Priekinė kamera – kuklių 8 megapikselių, galinti filmuoti FullHD 30 k/s su elektronine stabilizacija.

Žodžiu, kaip ir minėjau pradžioje, „Redmi Note 10 5G“ aiškiai orientuotas į tuos vartotojus, kuriems reikės pigaus telefono, bet su maksimaliu interneto greičiu, kurį suteiks netrukus startuosianti 5G technologija.

Apibendrinimas

Taigi, turime labai spartų itin nebrangų „Xiaomi“ telefoną su 5G. Neabejoju, kad telefonui
pasiekus prekybos salonus, šis bus sėkmingai perkamas kaip vienas pigiausių modelių, palaikysiančių naujausią ryšio technologiją. Jo būsimam pirkėjui nėra svarbios kameros, tačiau svarbu, kad telefonas užtikrintai greitai ir ilgai veiktų, o „Youtube“ klipus bei žaidimus ar aplikacijas siųstų greitai, ypač kai turėsime veikiantį 5G ryšį.

Užsakymo nr.: PT_87299661