Kokiais kriterijais vadovaujatės ir kaip atrenkate ūkius, galinčius tiekti produkciją „Lidl“?

Pirmiausia, visi mūsų tiekėjai turi demonstruoti didžiulį norą bendradarbiauti ir vystytis. Su dauguma jų dirbame nuo pat 2016 m. vasaros, kai tik atsivėrė pirmosios mūsų parduotuvių durys. Tai tik įrodo, kad mūsų tiekėjai yra tikri mūsų partneriai, su kuriais mes kartu augame ir tobulėjame.

Visi „Lidl Lietuva“ daržoves ir vaisius tiekiantys ūkininkai privalo turėti Global G.A.P. tarptautinį sertifikatą. Jis įrodo, kad augintojo ūkis yra tvarus, jame tausojami gamtos ištekliai, užtikrinama ne tik darbuotojų, bet ir produktų sauga, o į jų auginimą yra žiūrima per darnaus vystymosi prizmę. Tiesa, nuo kitų metų pradėsime taikyti ir papildomą reikalavimą – tiekėjai privalės turėti ir GRASP sertifikatą, įrodysiantį tiekėjo socialinę atsakomybę darbuotojų atžvilgiu.

Kodėl „Lidl“ yra svarbu bendradarbiauti su vietiniais tiekėjais?

Suprantame, kad bendradarbiavimas su Lietuvos verslu yra būtinas – taip prisidedame prie šalies ekonomikos skatinimo ir palaikome vietinius ūkininkus, todėl nuolat siekiame plėsti ūkių, su kuriais bendradarbiaujame ratą. Tuo pat metu, atsižvelgiame ir į „Lidl“ lankytojų poreikius – trumpiau gabenama prekė greičiau pasiekia parduotuves ir išlieka šviežesnė, taip pat labiau tausojame aplinką.

Šiuo metu lietuviškas daržoves ir vaisius mūsų parduotuvėse siūlo 11 tiekėjų iš maždaug 30 skirtingų ūkininkų – tai sudaro apie 35 proc. viso asortimento.

Ilona Čiužienė

Ar yra tekę lankytis ūkiuose, kurie tiekia vaisius ir daržoves į Lietuvos „Lidl“ parduotuves?

„Lidl Lietuva“ vaisių ir daržovių specialistai yra aplankę visus tiekėjus ir gyvai apžiūrėję auginamą produkciją. Tai – esminė bendradarbiavimo detalė, nes tik patiems žinant partnerių auginimo ir sandėliavimo subtilybes, vėliau galima kompetentingai vertinti atitinkamas situacijas, pavyzdžiui, purvo kiekį ant salotų lietingo sezono laikotarpiu.

Iš kokių šalių į Lietuvą atkeliauja vaisiai ir daržovės, neaugančios mūsų šalyje?

Visą daržovių ir vaisių produkciją skirstome į vietinę, užaugintą Europoje ir įvežtą iš kitur – nepriklausomai, iš kur atvyksta produkcija, daržovėms ir vaisiams taikome identiškus produktų saugos reikalavimus, o visi tiekėjai turi atitikti vienodus tarptautinius standartus.

Reikia paminėti, kad kartais tenka gerai paplušėti, kad tam tikras produktas būtų prieinamas mūsų klientams. Vienas tokių pavyzdžių – liepos mėnesį net iš Naujosios Zelandijos atkeliaujantys raudonieji svogūnai, nes šiuo laikotarpiu neturime kito pasirinkimo, norėdami savo asortimente siūlyti šią daržovę.

Kokius egzotiškus vaisius ir daržoves gali rasti „Lidl“ lankytojai Lietuvoje?

Mūsų parduotuvėse galima rasti įvairių egzotinių vaisių, prie kurių dalis lietuvių jau yra įpratę, pavyzdžiui, kivių, ananasų, pasiflorų ar ličių. Taip pat savo asortimente turime ir keletą įdomesnių vaisių ir daržovių – ekologišką kokosą su šiaudeliu jo vandeniui gerti, pankolių, lapinių kopūstų Kale, kuriuos mūsų klientai jau spėjo pamėgti ir perka vis dažniau. Tiesa, yra buvę ir ne tokių sėkmingų bandymų sugrąžinti tam tikras daržoves ant lietuvių stalo – anksčiau itin dažnai šalies gyventojų valgytos ropės šiandieninėje rinkoje nepritapo.

Ar pastebite, kaip lietuvių vaisių ir daržovių pasirinkimo įpročiai išsiskiria Europos kontekste?

Tai labai priklauso nuo šalies. Pavyzdžiui, mūsų įpročiai labai nežymiai skiriasi nuo kaimynų lenkų – Lietuvoje populiariausias vaisius yra bananas, o populiariausia daržovė – bulvė. Tačiau ispanus galime vadinti pomidorų, agurkų, nektarinų ir persimonų šalimi, kurių jie suvartoja daugiausiai.

Užsakymo nr.: PT_85702157