Neapsikentė pastovaus darbo prie katilo

Prieš devynerius metus namą su kieto kuro katilo šildymo sistema įsigijęs vilnietis pasakoja, kad per vieną žiemą sukūrendavo apie 4–5 paletes medžio briketų, o tai, kaip parodė laikas, buvo ne tik neekonomiška, bet ir pareikalaudavo nemažai darbo.

„Su tokia šildymo sistema buvo galima kūrenti anglis, malkas ir kitą kietą kurą. Matėme, kad buvę šeimininkai šildymui naudojo anglis, tačiau tai labai neekologiška, todėl pradėjome kūrenti medžio pjuvenų briketus. Tačiau kiekviena žiemos diena prasidėdavo maždaug taip: ryte išvalai pelenus iš pečiaus, užkuri jį iš naujo, pašildai kelias valandas, tada uždedi dar briketų ir išvažiuoji į darbą. Grįžus namo, viskas jau ataušę, vėl išvalai pelenus, pakrauni briketus, šildai kelias valandas ir tada nakčiai dar užkrauni briketų“, – prisimena Marius.

Todėl vieną dieną, kaip sako pats Marius, neapsikentęs nuolatinio pečkurio darbo, nusprendė, kad reikia pokyčių.

Marius Pareščius

„Galimybės įsirengti dujų katilą ar turėti kitą alternatyvą nebuvo, o pakeisti esamą katilą į geoterminį – neturėjome pakankamai lėšų. Tačiau valstybei pradėjus teikti paramą šildymo įrangos keitimui, susigundėme, pateikėme paraišką ir gavę patvirtinimą, kad valstybė kompensuos dalį išlaidų, pradėjome ieškoti gamintojo, kurio įrangą statysime“, – pasakoja vyras.

Pasak jo, pretenduoti į Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) teikiamą paramą – tikrai nėra sudėtinga.

„Pats procesas gana paprastas. Pateikiama paraiška iki jos priėmimo datos termino pabaigos. Pasibaigus terminui, per mėnesį yra gaunamas atsakymas apie tai, ar projektas gali būti kompensuojamas (asmeniškai, atsakymą gavau per 3 savaites). Tada įrengus sistemą, gavus sąskaitos priėmimo-perdavimo aktus, atsiskaičius su rangovu bei pašalinus seną įrangą, t. y., ją išvežus į metalo laužą ir gavus patvirtinimą, visą dokumentaciją reikia išsiųsti į APVA ir per pusantro mėnesio kompensacija pasiekia tavo sąskaitą“, – pasakoja Marius.

Išsirinko moderniausią namų šildymo sistemą

Sužinojęs, kad gali gauti kiek didesnę nei 3000 eurų paramą bei pasikonsultavęs su specialistais, Marius išsirinko „Midea M-Thermal Arctic“ oras-vanduo šilumos siurblį.

„Prieš tai turėjome kitą projektą – biure buvome įsirengę „Midea“ oro kondicionierius, kurie vasaros metu vėsindavo patalpas, o atėjus šaltajam metų laikotarpiui, kol dar nepajungti dujinei katilai, šiek tiek pašildydavo vidų. Buvome patenkinti šių oro kondicionierių funkcionalumu, valdymu, todėl nusprendėme, kad reikėtų rinktis jau patvirtintą gamintoją.

Pabendravę su tokius įrenginius diegiančiais specialistais, išsiaiškinę, kad nėra jokių problemų su garantiniu aptarnavimu, sistema lengvai įrengiama, o ir kaina tikrai priimtina, išsirinkome tinkamiausią variantą savo namui ir dabar jau du su puse mėnesio naudojame būtent „Midea“ oras-vanduo šilumos sistemą“, – džiaugiasi Marius.

Vyro pasiteiravus, kaip vyko montavimo darbai, pašnekovas sako, kad tokios sistemos įrengimas buvo gana paprastas.

„Sistemos įrengimui nebuvo reikalingi jokie kasimo darbai, nereikėjo nieko griauti, tik šiek tiek pakeisti vamzdyno konstrukciją pačioje katilinėje, o tie patys rangovai mums išmontavo ir senąją katilinę. Mūsų atveju montavimas vyko apie 3–4 dienas, tačiau, kiek teko girdėti, jei yra montuojama nauja sistema, nekeičiant senos, darbai trunka vos vieną dieną“, – sako Marius.

Lygindamas gyvenimo kokybę prieš ir po to, kai buvo įrengta „Midea“ oras-vanduo šildymo sistema, pašnekovas sako, kad ji skiriasi kaip diena ir naktis.

„Jei anksčiau katilas užėmė ketvirtadalį katilinės, tai dabar iš vidaus ant sienos kabo maža dėžutė, kuri tarsi primena spintelę, o iš lauko pusės – taip pat nedidelis įrenginys, kuris visiškai netrukdo ir negadina namo fasado. Iki šios šildymo sistemos įrengimo, kaip ir minėjau, tekdavo nemažai laiko praleisti prie katilo, na, o dabar, „paleidome“ sistemą ir viskas – turime šiltus ir jaukius namus. Jau nėra ką kalbėti apie tai, kad bet kuriuo paros turime karštą vandenį, kai anksčiau reikėdavo laukti, kol katilas įkais“, – pasakoja vilnietis.

Investavo į šeimos ateitį

Kartu su „Midea“ oras-vanduo šilumos siurbliu, Marius ant savo namo stogo įsirengė ir saulės elektrinę. Toks kompleksinis projektas, anot jo, turėtų maksimaliai sumažinti sąskaitą už energiją.

„Mūsų atveju saulės energija, kurią gamina ant stogo esanti elektrinė, atneš daugiau elektros negu vidiniams namo poreikiams sunaudotume tik su šilumos siurbliu. Tokiu atveju, sąskaita už elektrą turėtų būti nulinė, o kai kurias atvejais netgi galėsime pasigaminti elektros į ateitį“, – teigia vyras.

Tad tiems žmonėms, kurie vis dar svarsto, ar verta rinktis modernias namų šildymo sistemas ir vargsta, kasdien kūrendami malkas ar anglis, Marius pataria nedvejoti.

„Žinoma, tai nėra pigu, tačiau jei turite kažkiek santaupų arba galimybę pasiskolinti, praleisti tokią progos, žinant, kad egzistuoja dar ir valstybės parama, būtų klaida. Tai neabejotina investicija ne tik į ekonomiškumą, bet ir gyvenimo sąlygų gerinimą. Užteks būti pečkuriais, šaltuoju metų sezonu drąsiai planuokite atostogas ar laisvalaikį nesukdami galvos, kas pasirūpins jūsų namų šiluma“, – sako „Midea“ oras-vanduo šilumos sistemą įsirengęs vilnietis.

Daugiau sužinoti apie oras-vanduo šilumos siurblius galite apsilankę šiuo adresu.

Užsakymo nr.: PT_85590563