Išankstinis pasiruošimas suteikė ramybės ir vaikams, ir tėvams, ir pedagogams

Kol vieni sako, kad interaktyvus ugdymas vaikams – sudėtingas procesas, prie kurio sunku prisitaikyti, specialistai situaciją vertina iš kelių požiūrio taškų. Vilniaus privačios gimnazijos psichologė Jolanta Karvelienė pastebi, kad vaikai, kurie labiau intravertiški, jautrūs garsui, sunkiau kurdavo santykius su bendraamžiais, šiuo metu yra atsigavę, šviesesnio veido, džiaugiasi, kad užduotis atlieka greičiau ir geriau.

„Mokytojai pastebi, kad kyla ir jų mokymosi rezultatai. Na, o ekstravertiški vaikai dalinasi, kad labai pasiilgo mokyklos ir draugų, tačiau jiems labai patinka tokia mokymosi forma“, – sako Vilniaus privačios gimnazijos psichologė, sėkmingai savo darbus, kaip ir kiti mokyklos darbuotojai, perkėlusi į www.virtualimokykla.lt erdvę.

Jai antrina ir Vilniaus privačios gimnazijos rinkodaros bei projektų vadovė, VDU edukologijos mokslų doktorantė Agnė Liubertaitė: „Džiaugiamės, kad www.virtualimokykla.lt naudojasi ne tik mūsų mokyklos, tačiau ir kitų mokymo įstaigų moksleiviai. Daugiau nei 400 mūsų mokyklos moksleivių pirmomis karantino dienomis persikėlė į virtualią mokymosi erdvę. Mes jau prieš metus laiko pradėjome kurti analogų neturinčią virtualaus mokymo programą su pamokomis, namų ruoša, žinių tikrinimu, būreliais ir net psichologų pagalba. Tai daugiau nei 100-o mokytojų ir kitų specialistų sukurta mokykla be sienų“.

Vilniaus privačios gimnazijos nuotr.

Karantinas – geras laikas virtualiai stovyklai

Ši mokykla prieinama visiems, kas to nori: nuo priešmokyklinės iki pat dvyliktos klasės. Pamokos vyksta kasdien, visą savaitę (nuo 9 iki 14 val.), po jų – būreliai (nuo aikido, teatro, baleto iki kūrybinių industrijų ar sporto užsiėmimų), konsultacijos, namų ruoša ir projektinės veiklos. Jei mokykla be sienų įmanoma, kodėl gi neišbandžius ir virtualios stovyklos?

„Kodėl mes organizuojame „VPG + KUKLA TEEN beauty camp“ stovyklą? Matome labai didelę problemą, kad paauglės neadekvačiai priima socialinę mediją. Dešimtmetės mergaitės be jokio filtro ar tėvų kontrolės stebi įvairias nuomonės formuotojas, naršo socialiniuose tinkluose ir joms kyla noras viską turėti, vartoti, atrodyti kaip ta gražuolė iš nuotraukų. Visgi, pastebime, kad nebeliko fundamentalaus suvokimo, kas yra savęs žalojimas, o kas grožis“, – apie socialinę problemą, kurią jau seniai pastebi, kalba A. Liubertaitė.

Pasirodo, kad edukuojančio pobūdžio grožio, estetikos, stiliaus pamokų idėja tiek rinkodaros bei projektų vadovės, tiek garsaus Lietuvoje stilisto, įvaizdžio namų „Kukla Beauty Box“ įkūrėjo Kęsto Rimdžiaus galvose sukosi jau kelis metus.

„Su K. Rimdžiumi jau seniai kalbėjome apie tokių paskaitų poreikį. Juk net ir moksliniuose straipsniuose rašoma, kad socialinės medijose ir jose transliuojamos žinutės neretai žaloja paauglius, formuoja netinkamą nuomonę. Gerai, kai greta yra, kas rodo tinkamą pavyzdį – kaip atrodyti, kaip elgtis, ką naudoti. Bet jei to nėra? Jei niekas nepaaiškina, kad už maisto papildų ar grožio priemonių, kuriuos reklamuoja jų dievaitė iš „Instagram“, slypi daug kitų niuansų, galinčių žaloti sveikatą ir daryti tiesioginę įtaką jaunam žmogui“, – svarsto edukologijos mokslų doktorantė.

Vilniaus privačios gimnazijos nuotr.

Retoje mokykloje apie tai kalbama

Vilniaus privati gimnazija savo moksleiviams nuolat organizuoja pamokas apie etiketą, stilių, tvarią madą, tačiau, pasak pašnekovės, ugdymui persikėlus į virtualią erdvę, atsirado galimybė apie tai kalbėti plačiau bei garsiau, žinutę apie grožio supratimą paskleisti ir kitų ugdymo institucijų vaikams.

„Karantinas – puikus metas laiką išnaudoti mokymams, seminarams. Na, o jei mums pavyks mergaitėms ir merginoms įrodyti, kad save „transliuoti“ galima ne tik per išvaizdą, o tai sėkmingai pavyksta ir atskleidžiant savo išmintį, žinias, parodant gabumus, pomėgius, mūsų tikslas bus pasiektas“, – tvirtina A. Liubertaitė.

Paskaitos bus skirtos įvairaus amžiaus – nuo dešimties iki šešiolikos metų – moksleivėms. Nors kursus drauge su įvaizdžio namais „Kukla Beauty Box“ organizuoja Vilniaus privati gimnazija, tačiau galimybę prasmingai, įdomiai ir smagiai praleisti penkis pusdienius turės visi, to norintys. Bendra kursų kaina – 50 eurų. Panašūs vienkartiniai kursai, pavyzdžiui, makiažo pamokėlės, kainuoja nuo 150 eurų. Virtuali stovykla kasdien prasidės nuo 13 val., kad mergaitės, kurioms tomis dienomis vyks pamokos savose mokyklose, galėtų į šiuos užsiėmimus „atkeliauti“ jau po jų. A. Liubertaitė pastebi, kad nors stovykla subalansuota moksleivėms, tačiau jų mamos taip pat kviečiamos prisijungti. Juk ir joms rūpi odos, plaukų priežiūra, sveika išvaizda, stilius.

Mokys paauglius apie stilių, madą, sveiką išvaizdą ir meilę sau

Seniausiai sostinėje veikiančios privačios gimnazijos rinkodaros ir projektų vadovė sako, kad tokia stovykla – tai galimybė prasmingai ir naudingai išnaudoti dar vieną karantininę savaitę: „Mums labai svarbi mergaičių psichologinė būklė, kad jos suprastų, jog grožis prasideda nuo meilės sau, nuo sveikatos, nuo fokusavimo ne tik į išvaizdą. Šiuo metu proteguojama labai daug kosmetikos priemonių, kurios visai netinka nei mergaitėms, nei moterims. Būtent dėl to ateityje į tokius mokymus planuojame kviestis ir medikus, mokslininkus, kurie paaiškintų apie tai, kad jaunystė nėra amžina, o tam tikru etapu naudotos netinkamos priemonės gali turėti labai skaudžių pasekmių jų grožiui bei sveikatai.“

Stilistas, įvaizdžio namų „Kukla Beauty Box“ įkūrėjas K. Rimdžius sako, kad labai svarbu nuo mažų dienų formuoti žmogaus suvokimą, kas yra stilius, kaip jis atsiranda, kaip jis formuojamas, kas konkrečiam žmogui tinka, o ko geriau atsisakyti.

Vilniaus privačios gimnazijos nuotr.

„Moksleivėms skirtoje stovykloje „VPG + KUKLA TEEN beauty camp“ mes aptarsime gerus pavyzdžius, į kuriuos verta lygiuotis, tuo pačiu – apžvelgsime ir neigiamus, kurie ne padeda puoselėti, atskleidi grožį, o jį darko. Nuo mažų dienų formuoti žmogaus stiliaus suvokimą – labai geras dalykas, nes tokioms merginoms ir moterims daug lengviau gyvenime, jos gerokai labiau savimi pasitiki ir spinduliuoja meile sau. Pripažinkime, dabartiniais laikais tiek daug informacijos, kurią moksleiviams labai sudėtinga teisingai diferencijuoti: kas gražu, gerai, o kas jas tik žaloja. Pavyzdžiui, ar dienos metu reikia makiažo ir koks jis turi būti? Pats, eidamas pro mokyklas, kartais matau moksleives, kurios 9 val. ryto į pamokas keliauja su vakariniu makiažu. Greičiausiai, kad jos ne pačios sugalvojo taip „pasipuošti“, manau, jog įtaką daro jų aplinka, socialinės medijos“, – apie didelį poreikį mergaites ir merginas mokyti esminių stiliaus suvokimo taisyklių kalba vienas garsiausių stilistų Lietuvoje.

Stovykloje patarimus dalins garsiausi šalies grožio specialistai

K. Rimdžius pasakoja pastebintis, kad Lietuvoje viena pagrindinių stiliaus problemų ta, jog suniveliuojamas dieninis ir vakarinis įvaizdis. Ir jis kalba tiek apie mergaites, tiek apie moteris.

„Sakoma, kad nėra blogos šukuosenos, makiažo ar aprangos, o jie tiesiog parinkti netinkamam laikui, netinkamai vietai. Būtent dėl to mano paskaitos virtualioje „VPG + KUKLA TEEN beauty camp“ stovykloje bus apie stiliaus formavimą, nuo ko jį reikia pradėti. Moksleives kviesiu pažinti ir istorinį mados kontekstą, kuris labai svarbus suvokiant, iš kur viskas atsirado. Analizuosiu gerus ir blogus pavyzdžius: ko iš jų pasiskolinti, o ko – jokiais būdais nereikėtų daryti. Pakalbėsime apie socialines medijas – kaip ieškoti inspiracijų? Vienoje iš paskaitų prie manęs prisijungs Lietuvoje gerai žinoma laidų vedėja, stilinga moteris Ieva Stasiulevičiūtė. Ji papasakos, kaip nebijoti eksperimentuoti ir atrasti savo unikalų stilių. Spalviniai pasirinkimai, deriniai, tam tikros taisyklės, kurias verta žinoti, ir t.t.“, – apie tai, ką stovykloje sužinos moksleivės, kalba įvaizdžio namų „Kukla Beauty Box“ įkūrėjas.

Paskaitas ves ir kiti grožio sričių specialistai. Apie plaukus, jų priežiūrą, galvos odos sveikatą kalbės plaukų stilistė Laura Sabaliauskis. Makiažo ir odos priežiūros temas aptars vizažistė Neringa Čukinienė. Šukuosenų tendencijų temas gvildens, mokys, kaip pačiai namuose susikurti puikią šukuoseną – plaukų stilistė Anželika Wojc.

Vilniaus privačios gimnazijos organizuojama „VPG + KUKLA TEEN beauty camp“ stovykla savo virtualias duris atvers jau kitą antradienį (balandžio 14 dieną) www.virtualimokykla.lt. Registruotis galite jau dabar https://www.facebook.com/events/626791044550927/

Užsakymo nr.: PT_83997693