Parama – iki 3 tūkst. eurų

Nuo šių metų pradžios šalies gyventojai vėl gali teikti prašymus dėl Europos Sąjungos paramos saulės elektrinėms įsigyti. Vis tik, norintys pasinaudoti galimybe turėtų paskubėti – kreiptis dėl subsidijų galima iki sausio mėnesio pabaigos.

„Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) teikia paramą iki 10 kilovatų gaminančioms saulės elektrinėms. Tokio dydžio elektrinė kainuoja apie 10 tūkst. eurų, tačiau žmogus, pateikęs paraišką, gali gauti daugiau nei 3 tūkstančių eurų subsidiją. Tai gali atrodyti kaip nemaža investicija, tačiau verta prisiminti, kad įsirengęs saulės modulius žmogus už elektros energiją mokės vos 5 centus, o ne 15 ar daugiau eurų per mėnesį“, – aiškina R. Karoblis ir priduria, kad bet kuris žmogus sausio mėnesį užpildęs paraišką 1 kilovato įrengimui gali gauti 324 eurų paramą.

Via Solis nuotr.

Pasak jo, šią galimybę verta apsvarstyti, mat kasmet elektra tik brangsta ir artimiausiu metu ši tendencija nesikeis.

„Nuo kitų metų turėtų prasidėti elektros rinkos skirtos privatiems asmenims liberalizavimas – šiuo metu rinka atverta pramonės ūkiams, jie gali rinktis iš kelių elektros energijos tiekėjų. Tuo tarpu privatiems asmenims energijos tiekėjas vienas – ESO. Nuo kitų metų situacija pasikeis – rinka atsivers ir gyventojams. Visi ekspertai sutinka, kad tai turės įtakos energijos brangimui. Tačiau su saulės energijos elektrinėmis mes patys tampame elektros gamintojais ir galime susimažinti elektros kainą“, – pasakoja „Via Solis“ vadovas.

Rimvydas Karoblis

Elektrą galima gaminti dieną, vartoti – vakare

Kaip teigia pats R. Karoblis, per dešimtmetį darbo saulės energetikos srityje jie sukaupė didelę patirtį tiek kuriant ir gaminant PV modulius, tiek prižiūrint jau veikiančias elektrines. Pasak jo, šiandien žmonės vis rečiau jaudinasi, kad Lietuvoje nepakankamai saulės, ir drąsiau renkasi šį energijos gamybos būdą.

„Požiūris išties keičiasi – mes patys labai daug dirbome, kad įvyktų šis pokytis: rengėme įvairius seminarus, nes norėjome, kad Lietuvoje saulės energetika atrastų savo vietą. Dažnai sakoma, kad pas mus lyja ir nėra saulės, tačiau šiai technologijai saulės nereikia – reikia šviesos, tad švelnus Lietuvos klimatas teigiamai veikia elektrinės efektyvumą. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo prasčiau veikia elektrinė. Pavyzdžiui, Ispanijoje ar Italijoje šviesos daugiau nei pas mus, tačiau ten – labai karšta, tad ir efektyvumas mažėja“, – apie saulės elektrinių efektyvumą kalba jis.

Via Solis nuotr.

Tiesa, R. Karoblis priduria, kad pagrindinė saulės energijos technologijos problema – elektra gaminasi tik tada, kai šviečia saulė arba yra šviesu.

„Elektros poreikis ne visada sutampa su elektros gamybos ciklu – kalbant apie individualius namus, daugiausia elektros reikia vakare. Jau nekalbant apie tai, kad žiemą reikia daugiau energijos norint apšildyti namus, ypač tiems, kurie naudoja geoterminės energijos šilumos siurblius“, – apie problemą užsimena specialistas.

R. Karoblio teigimu, ši problema kai kuriose šalyse sprendžiama energiją kaupiant baterijose, tačiau šiandien toks sprendimas vis dar yra labai brangus, tad einama kitu – energijos „pasaugojimo“ – keliu.

Via Solis nuotr.

„Pasaugojimas“ veikia taip: elektrą, pagaminamą dienos metu, tinklo operatorius paskirsto pramonės vartotojams, kur dienos metu energijos vartojimas yra žymiai didesnis nei namų ūkių. O vakare, kai energijos prireikia individualių namų gyventojams, tinklo operatorius ją atiduoda iš savo turimų šaltinių“. Tokiu pat būdu ir vasaros metu pagaminta, bet nesunaudota elektra saugojama iki kitų metų vasaros turint galimybę elektrą naudoti visą žiemą“, – aiškina pašnekovas.

Įsirengti galite ir patys

Pasakodamas apie saulės energijos elektrinių įsirengimo galimybes, R. Karoblis pamini ir „Via Solis“ gruodžio mėnesį pristatytą naujovę – elektrinę, kurią klientai gali susimontuoti patys. Specialisto teigimu, pačiam įsirengti elektrinę nėra sunku, tereikia būti nagingam.

„Ją įsirengti galima per du savaitgalius, į pagalbą pasikvietus draugą ar kaimyną. Elektrinės montavimas susideda iš dviejų etapų. Pirmajame – prie stogo dangos yra pritvirtinami tam tikri elementai, o prie jų – saulės modulis. Antrasis etapas yra susijęs su modulių pajungimu, kabelių atvedimu į vietą, kurioje bus prijungta elektrinė. Žmonės gali viską įsirengti patys, o tada mūsų elektrikas atvažiuos ir viską pajungs. Tuo pat metu jis galės viską patikrinti ir išduoti pažymą, kad elektrinė yra sumontuota teisingai“, – apie galimybes kalba įmonės vadovas.

Pasirinkus elektrinę susimontuoti patiems, sutaupoma nemaža dalis pinigų, vis tik elektrinę gali sumontuoti ir Via Solis specialistai.

Via Solis nuotr.

„Kaip pavyzdys – 5 kilovatų elektrinė, kurios kaina, pasinaudojus parama, siekia nepilnai 2,5 tūkst. eurų. Tokios elektrinės montavimas papildomai dar kainuoja 700 eurų, tad klientai turi galimybę šiuos pinigus sutaupyti. Paties savininko sumontuota saulės elektrinė turėtų atsipirkti per 4 metus. Tuo tarpu pasinaudojus montavimo paslauga investicija atsipirks po 5-6 metų“, – sako Rimvydas Karoblis.

Pirmiausia reikia įsivertinti savo poreikius

Nežinantiems, kokio dydžio elektrinė galės užtikrinti visus namų ūkio energijos poreikius, pašnekovas pataria išsiaiškinti elektros suvartojimą. Gyventojams tereikia kreiptis į energijos tiekėją ir jis suteiks informaciją apie metinį elektros sunaudojimą – tai padaryti galite „Mano gilė“ internetinėje svetainėje.

„Pavyzdžiui, jeigu pastato metinis energijos suvartojimas yra 5 tūkst. kilovatvalandžių per metus, šį skaičių padalijus iš tūkstančio mes gauname saulės elektrinės dydį, o matuojant kilovatais – 5. Jei norite būti visiškai tikri, galite pridėti kažkokią paklaidą, pavyzdžiui, 1,2 koeficientą. Tokiu atveju gausite apie 6 kilovatus, kurių tikrai pakaks. Tada galima pildyti paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūroje ir gauti paramą (www.apva.lt)“, – priduria Rimvydas Karoblis.

Via Solis nuotr.

Pasak „Via Solis“ vadovo, apie viską plačiau gyventojai galės sužinoti jų organizuojamuose seminare:

• 2020 m. sausio 21 d. (antradienį) Vilniuje, „K29 verslo centras“.

Seminarų pradžia – 17.00 val. Užsiregistravus į seminarą – dalyvavimas nemokamas.

Užsakymo nr.: PT_83293035