„Klaipėdos švyturio ateities“ stipendijos laimėtojas Ž. Lukošius yra Klaipėdos universiteto dėstytojas ir doktorantas, vienas jo sumanymų – visiškai naujas kraujo spaudimo matavimo aparatas.

„Idėja sukurti tokį aparatą kilo labai seniai. Mano, kaip mokslininko, darbų kryptis visada buvo susijusi su kraujo pulsinėmis bangomis. Apie tai rašiau bakalauro darbą, su šia kryptimi buvo susiję ir magistro, doktorantūros darbai. Vėliau artimiau susipažinau su daktaru Albinu Stankumi.

Kilo idėja mechaniškai pamatuoti centrinį kraujo spaudimą. Sugalvojome įrenginį, kuris tiek kainos atžvilgiu, tiek savo specifika yra visiškai naujas“, – apie projektą pasakoja mokslininkas, kurio aparatas rengiamas patentuoti Europos patentų biure.

Akimirkos iš „Klaipėdos švyturio ateities“ stipendijos teikimo renginio

Naujasis įrenginys spaudimą matuoja ne, kaip įprasta, ant rankos, o ant kaklo. „Teorija sako, kad miego arterijoje yra dalinai toks pat kraujo spaudimas kaip ir aortos lanke. Įrodyta, kad spaudimas, matuojamas žasto, riešo srityje, ne visada informatyvus. Kuo labiau arterija plonėja, mažėja, išsišakoja, tuo mažiau tikslūs rodmenys“, – teigia mokslininkas.

Klaipėdos ambicijos auga

Šiųmetė stipendijos laimėtojo paskelbimo ceremonija tradiciškai vyko „Švyturys BHouse“, tapusiame ne tik renginių, bet ir parodų erdve – MO muziejus čia eksponuoja Algimanto Kunčiaus nuotraukų parodą „Prie jūros“.

Konkurso finalininkus ir Ž. Lukošių sveikinęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sakė, kad tiek šiemet, tiek pernai nugalėję mokslininkai įrodo, jog uostamiestis sugeba pritraukti ir ugdyti aukščiausio lygio specialistus.

„Klaipėda turi ambiciją augti, ji turi ir tam reikalingo potencialo. Tiesa, kartais pritrūksta pasitikėjimo savimi ir savo galimybėmis. „Klaipėdos švyturio ateities“ stipendija parodo, kokius žmones turime ir kad mūsų ateities užmojai turi kuo remtis.“

„Švyturys Brewery“ vadovės ir vyriausiosios „Švyturys-Utenos alus“ aludarės Dalios Jočytės teigimu, kasmet konkurso dalyvių konkurencija vis stipresnė. Konkurso finalininkai – skirtingi ir stiprūs pretendentai į stipendiją, tad iš anksto niekada negali atspėti, kuris jų taps nugalėtoju.

„Šio konkurso finalininkai – ryškios asmenybės, kurių veikla tampa pavyzdžiu ir kitiems miesto gyventojams. Jie kuria Klaipėdos ateitį ir yra uostamiesčio švyturiai“, – sakė D. Jočytė.

Kandidatus stipendijai gauti iškelia patys klaipėdiečiai, jie balsuoja ir atrinkdami nominantų dešimtuką. Galutinį žodį, atsižvelgdama į miestiečių balsavimą, taria speciali stipendijos komisija. Šiemet nugalėtoją lėmė būtent klaipėdiečių balsai, nes du ryškiausi finalistai surinko vienodai komisijos balų.

Apdovanoti ir menininkai, ir mokslininkai

L. Norkevičius tapo šeštuoju „Klaipėdos švyturio ateities“ stipendijos laimėtoju. Anksčiau šiuo apdovanojimu įvertinta pianistė Adelė Daunoravičiūtė, solistas Steponas Zonys, kino kūrėjas Arūnas Eimulis, menininkė Agnė Kišonaitė, pernai apdovanotas laivų inžinierius Lukas Norkevičius.

Akimirkos iš „Klaipėdos švyturio ateities“ stipendijos teikimo renginio

„Klaipėdos švyturio ateities“ stipendija – tik vienas iš būdų, kuriais „Švyturys-Utenos alus“ remia gabiausius jaunus uostamiesčio mokslininkus ir menininkus, skatina juos garsinti Klaipėdos vardą šalyje ir pasaulyje. „Švyturio-Utenos alaus“ parama uostamiesčiui tapo įprastu reiškiniu ir kasmet siekia beveik ketvirtį milijono eurų.

Užsakymo nr.: PT_81705753