Sezonui pasiruoškite iš anksto

Pasak H. Bovševič, patiekalų sėkmei didelę įtaką daro ir pats grilis. Jei žiemą kepsninė atostogavo, reikėtų išmesti pernykštes anglis ir kruopščiai grilį išvalyti, kad neliktų susikaupusios drėgmės. Atidžiai apžiūrėkite, ar jame nėra įtrūkimų, pelėsio pėdsakų ir, jei reikia, surūdijusią metalinę grilio dėžę pakeiskite nauja dar prieš pirmąją iškylą gamtoje.

Halina Bovševič

Grilio meistrė taip pat rekomenduoja kepsninę prieš pirmąjį sezono kepimą prakūrenti bei pasirinkti tinkamą kurą – sausą lapuočių (beržo, obels ar ąžuolo) medieną ar medžio anglį: „Būna, kad į kepsnines žmonės sudeda ir baldų, ir grindų medieną, o tai - didžiulė klaida. Jei neturite tinkamų lapuočių malkų, verčiau rinkitės medžio anglį griliams arba medžio anglies briketus. Kad ugnis greičiau įsikurtų, naudokite specialius uždegimo kubelius ar degtukus, o ne degų skystį – juk nesinori, kad kepsniai įgautų jo skonį.“

„Grill&Fun” medžio anglių briketai (2,29 Eur/2,5 kg) kasdien visose „Lidl“ parduotuvėse.

Tinkamai suverkite ant iešmo

Renkantis kepimo būdą ir laiką, būtina atsižvelgti į tai, ką versite ant iešmo ar guldysite ant grotelių. Juk vien šašlykų rūšių yra kelios: vištienos, jautienos, kiaulienos sprandinės, mentės, kumpio. „Jei kepate riebesnę mėsą, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinę, kumpį – ant iešmo juos galite suverti laisviau. Taip tirpdamas riebaliukas įsigers į mėsą ir suteiks jai papildomo skonio“,– pataria virtuvės šefė.

„Grill&Fun” asortimentas kasdien visose „Lidl“ parduotuvėse.

Tuo tarpu renkantis sausesnę mėsą – kiaulienos nugarinę, išpjovą ar vištienos krūtinėlę – mėsos gabaliukus verti reikėtų arčiau vienas kito. H Bovševič ant tokios mėsos iešmelių verti ragina ir pievagrybius, paprikas, cukinijas, kukurūzų burbuolių gabaliukus ar mažus pomidoriukus – jie patiekalui suteiks ne tik spalvų, bet ir sultingumo.

Besiruošiantiems kepti dešreles, moteris primena atidžiai pažvelgti į etiketę: „Dešrelių rūšių yra įvairiausių. Jei norite, kad virš žarijų ar laužo pagamintos dešrelės būtų skanios ir nesuerzintų skrandžio, rinkitės tik tokias, kurios skirtos kepti grilyje – tą gamintojai dažniausiai nurodo ant pakuočių.“

„Grill&Fun” kiaulienos dešrelės su prieskoniais (1,39 Eur) / „Grill&Fun” virtos kepamosios vištienos dešrelės (1,39 Eur) kasdien visose „Lidl“ parduotuvėse

Ekspertė taip pat pataria mėsos gaminius į iškylos vietą vežti šaltkrepšyje ir laikyti vėsiai, kad jie išlaikytų šviežumą, kokybę ir skonio savybes.

Tinkama kaitra ir laikas – raktai į sėkmę

Pasak H. Bovševič, skubėjimas kepant grilyje – viena dažniausių ir didžiausių klaidų. „Būkite kantrūs: išlaukite, kol malkos ar medžio anglis įsikūrens ir žarijos taps pilkšvos spalvos. Jos turi žaižaruoti, o ne degti atvira liepsna. Ir jokiu būdu nemėginkite vandeniu užgesinti ugnies virš šašlykų, dešrelių ar sparnelių – liepsną užgesinti pavyks, tačiau kartu nuplausite ir marinatą, o su juo – ir patiekalo skonį. Verčiau patraukite iešmelius ar groteles į šoną ir vandens papurkškite tik ant žarijų“, – patirtimi dalijasi grilio meistrė.

Ji prideda, kad tinkamai pasirinkta kepimo temperatūra – vienas svarbiausių grilio patiekalų aspektų. Kad kepant mėsa išliktų sultinga, žarijos negali būti nei per karštos, nei atvėsę. Kepant keramikiniame grilyje, iešmelius ar groteles uždėti reikėtų temperatūrai pasiekus 110 laipsnių. Naudojant įprastą kepsninę, ekspertė pataria atlikti „rankos testą“: ištieskite ranką virš žarijų ir bandykite ją išlaikyti 30 sekundžių. Jei pasidarys per karšta – laikas kepti!

Ne mažiau svarbus ir kepimo laikas. Jį pasirinkti reikėtų pagal mėsos tipą. „Kepti skirtoms dešrelėms pagaminti užteks ir 8-10 minučių, vištienos šašlykui, sparneliams ir peteliams – 15-20 minučių, o kiaulienos iešmelių aukso viduriukas – 20 minučių. Be abejo, būtina atsižvelgti ir į gabaliuko storį – patikrinti, ar jis iškepęs galite perpjovę ar medinio smeigtuko pagalba. Jei šis nesminga lengvai, mėsą dar reikia pakepti“, – sako H. Bovševič ir priduria, kad kepant virš žarijų apversti iešmelius ar groteles – būtina. „Taip būsite tikri, kad mėsa iškeps vienodai iš visų pusių, o riebaliukai nenulašės ant anglių ir neužsidegs – netikėta atvira liepsna gali būti labai pavojinga.“

Nuėmus iešmus nuo kaitros taip pat derėtų neskubėti. Reikėtų leisti mėsai pailsėti puode ar ant padėklų uždengus folija, kol karštis mėsos viduje ir išorėje susivienodins – tai patiekalui suteiks dar daugiau skonio.

Prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse grilio sezonas taip pat įsibėgėja! Su specialiai kepsninių sezonui sukurta „Grill&Fun“ produkcija – kiekvienas gali būti grilio ekspertas. Plačiau susipažinti su asortimentu galite čia.

Užsakymo nr.: PT_81072315