Nauja vieša erdvė – bažnyčios ir savivaldybės bendradarbiavimo rezultatas

Vienas įdomiausių pastaraisiais metais užsimezgusių partnerysčių – bažnyčios ir savivaldybės – erdvę prie naujai statomos šv. Dvasios bažnyčios Grigiškėse leis paversti viešąja erdve visiems gyventojams, pritaikyti ją miesto šventėms, renginiams. Šv. Dvasios parapijos kunigas, klebonas Andžėjus Andžejevskis sako, kad dėl teritorijos aplink bažnyčią pasirašyta panaudos sutartis: savivaldybė įsipareigojo šią teritoriją sutvarkyti, o parapija leido ja naudotis 25-erius metus. Tai vieta, supama pušyno.

„Tai bus viešoji erdvė, prieinama visiems. Net ir teritorijos nesutvarkius čia vykdavo įvairios šventės, nes sklypas yra labai gražioje vietoje, be to – pačiame centre. Dažniausiai gražios vietos yra aptveriamos, uždaromos, komercializuojamos. Na, mes, parapija, kol turime tokią galimybę, teritoriją atveriame visuomenei, kad visi galėtų pasidžiaugti, praleisti laiką“, – sakė A.Andžejevskis.
Sklype jau iškilo aštuonkampė šv. Dvasios bažnyčia. Pasak klebono, dar šiek tiek trūksta lėšų baigiamiesiems darbams, todėl pamaldos vis dar vyksta netoliese esančioje koplyčioje. Šioje teritorijoje ketinama įrengti 25 suoliukus ir vaikų žaidimų aikštelę.

Sprendimu, kuris leido sutvarkyti teritoriją su mažesniu biudžetu džiaugiasi ir Grigiškių seniūnaičių sueigos pirmininkas Jonas Viesulas.

„Džiaugiamės ir Grigiškių bažnyčia. Su savivaldybės vadovybe atradome bendrą sprendimą: bažnyčia leidžia naudoti teritoriją bendruomenės reikmėms, o savivaldybė ją sutvarko. Turime labai aktyvų kleboną Andžėjų Andžėjevskį – prieš jį lenkiu savo žilą galvą“, – sakė J.Viesulas.

Miesto parkai

Jo teigimu, Grigiškėse darniai gyvena įvairių religijų žmonės – pavyzdžiui, čia šeimą su lietuve sukūrė atvykėlis iš Nigerijos. Sukuriant atvirą erdvę prie katalikų bažnyčios ji tarsi kviečia čia susiburti įvairių religijų atstovus, niekas nepaliekamas „už tvoros“.

Dažnesni viešojo transporto maršrutai ir nauji paviljonai

Pastaraisiais metais atnaujintos ir Grigiškių ugdymo įstaigos: renovuota ir aptverta mokykla-darželis „Pelėdžiukas“, renovuotas Grigiškių pradinės mokyklos stogas, kiemas, įvažiavimas.

2017-aisiais šiame rajone suremontuoti 15 privažiavimų prie įvairių ugdymo įstaigų ir namų, išklota apie 140 metrų naujos asfalto dangos. 2018-aisiais išasfaltuota dalis Vilniaus gatvės, šiemet savivaldybė planuoja imtis Spygliaus gatvės išasfaltavimo, bei stambiausiose gatvėse (Kovo 11-osios, Šviesos) pakloti naujus ir suremontuoti senus šaligatvius. Planuojama įrengti pusiau laidžias krituliams parkavimo vietas („korį) Šviesos gatvėje.

Grigiškių Vokės bendruomenės pirmininkė Daiva Sinkuvienė džiaugėsi, jog suremontuotos Kovo 11-osios ir Kranto gatvės, tačiau jos teigimu, vienai stambiausių rajono Kovo 11-osios gatvei reikėtų didesnės apimties remonto.

Per pastaruosius metus Grigiškėse atsirado trys viešojo transporto stotelių paviljonai, tačiau, pasak pašnekovės, jų reikėtų daugiau – grigiškiečiai yra aktyvūs viešojo transporto keleiviai. Vis tik per pastaruosius metus, bendradarbiaujant vietos atstovams ir savivaldybei, pratęsti viešojo transporto maršrutai ir autobusai pro Grigiškes važiuoja daug dažniau. Šiuo metu grigiškiečiai telaukia, kol atsiras ir vėlyvesniu laiku į rajoną vežantis autobusas.

„Žinoma, jis nelabai apsimokės, tačiau jis svarbus tuo, kad kai rajonas yra nutolęs nuo miesto centro, tėvams dažnai tenka parsivežti savo jaunimą namo po visokių renginių“, – šypsojosi D.Sinkuvienė.

Šviesos gatvė pagaliau nušvito

Kalbant apie gatvių apšvietimą, D.Sinkuvienė prisimena, jog Grigiškės išties buvo tamsus užkampis, o didžiausia tamsa gaubė individualių namų rajonus. Tačiau kai apšvietimu pavesta rūpintis Vilniaus apšvietimo tinklams, Grigiškės kaipmat nušvito.

Neefektyvios senos natrio ir gyvsidabrio lempos pakeistos į LED šviestuvus pirmiausia Šviesos gatvėje. Šioje bei Kovo 11-osios gatvėje taip pat papildomai apšviestos kelios perėjos. Praėjusiais metais smulkesnėse individualių namų gatvėse (Statybininkų, Popieriaus, Smėlio, Žaliojoje, Sodų, Miško, Gėlių, ir kitose) sumontuota dar 250 LED šviestuvų.

„Projektas pradėtas, tai buvo didelis žingsnis į priekį, bet mums norėtųsi apšvietimo dar daugiau vietų. Sakykime, aplink Šviesos gatvę yra mažų gatvelių, individualių namų, iš kurių vaikai eina į mokyklą. Reikėtų šią iniciatyvą užbaigti visu šimtu procentų“, – sakė pašnekovė D.Sinkuvienė.

Savivaldybės atstovų teigimu, šiemet ketinama tęsti apšvietimo modernizavimo darbus šiame rajone ir sumontuoti dar 150 taupių ir ryškių LED šviestuvų.

Grigiškės

Naujos grindys išbandytos krepšinio turnyru

Minėtoje gatvėje esanti „Šviesos“ gimnazija tik ką išbandė naujas sporto salės grindis. Jas pavyko įrengti sujungus privataus rėmėjo ir savivaldybės lėšas.

„Sportuojančiai bendruomenei tai labai svarbu: mokykla įsirengė profesionalią sporto salę. Kadangi tai buvo brangus projektas, radome rėmėją ir jis per pusę su savivaldybe pakeitė salės grindis. „Atidarėme“ jas surengdami turnyrą, kuriame varžėsi savivaldybės, rėmėjų ir gimnazistų krepšinio komandos“, – pasigyrė D.Sinkuvienė.

Apskritai šiame rajone gausu aktyviai sportuojančių. Grigiškiečiai jau gali dviračių taku numinti iki „Maxima bazės“, tačiau per intensyvaus transporto mazgą ties Gariūnais pravažiavimo dar nėra surasta. Gyventojai viliasi, kad greitai atsiras dviračių takų jungtis ir su Trakų miestų – tačiau tam reikės ne tik savivaldybės, bet ir Valstybinės kelių direkcijos pagalbos. Jau patvirtintas projektas, kuris beveik kilometro ilgio dviračių taku sujungtų Grigiškes su Gariūnais, Kirtimais.

Sakoma, kad Grigiškių žemes kunigaikštis Vytautas kadaise išdalinęs totoriams, už pagalbą mūšiuose. Galbūt šiek tiek karingos tautos dvasios vis dar išliko šio rajono gyventojų kraujyje, nes bendruomenė geba pasakyti „Ne“ iniciatyvoms, kurios neatitinka jų vizijos. Pavyzdžiui, Grigiškių lauko stadione, kuris ilgus metus buvo naudojamas futbolo treniruotėms, planuota įrengti pasivažinėjimo kartingais aikštelę. Bendruomenė tam nepritarė. Šiuo metu savivaldybė planuoja stadioną atnaujinti, o bendruomenės atstovai pabrėžia, kad stadione norės sportuoti ir toliau – šis objektas jiems yra reikalingas.

Sustiprėjusi Grigiškių savivalda

Grigiškių seniūnaičių sueigos pirmininkas Jonas Viesulas teigė, kad per pastaruosius metus rajonas atsigavo, o jo gyventojai išmoko burtis ir kalbėti apie savo poreikius, problemas.

„Ilgus metus iki tol aktyviai dalyvavau savivaldos iniciatyvose, vieną kartą net esu pasakęs: „Jei nebus jokių veiksmų, Grigiškės gali ir atsijungti nuo Vilniaus miesto“. Tačiau per pastaruosius kelerius metus daugiau dėmesio sulaukė atokiau nuo centro esantys rajonai, ir visi išgirdo, kad esame ne užkampis, o vartai į Vilniaus miestą, mes – pagrindinė arterija“, – ambicingai sako J. Viesulas.

Siekdamas sukurti teigiamą įspūdį įvažiuojantiems į sostinę, praėjusiais metais, minėdama 95-erių metų jubiliejų, rajonas pasipuošė pagrindinių gatvių stulpus. Kalėdoms suorganizavo piešinių konkursą ir gatves dekoravo vienos rajono moksleivės pieštu siluetu.

Pasak J.Viesulo, šiuo metu Grigiškėse rengiami vietos savivaldos susitikimai su gyventojais ir tai leidžia visai bendruomenei išsakyti savo poreikius, imtis veiksmų, kad gyvenimas rajone gerėtų.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės užsakymą. Turinys apmokėtas

Užsakymo nr.: PT_80626847