Į Vilnių vienam semestrui mokytis iš Teksaso atvykusi Amerikos lietuvė Lindrė Silenas-Pudžiuvelienė taip ir neišvyko. Baigė bakalauro, vėliau magistro studijas, sutiko būsimą vyrą, atšoko vestuves ir įkūrė verslą. Jau 11 metų mūsų šalyje ji stengiasi įrodyti, kad amerikiečių virtuvė nėra tik greitas maistas – čia galima atrasti begalę skonių ir persipynusių įvairių tautų tradicijų. Teksaso maisto kultūrą ji skleidžia ir savo takų restoranėlyje Vilniuje.

Iš vaikystės prisiminimų

Bene dažniausias stereotipas, su kuriuo kovoti tenka Lindrei, yra tai, kad amerikiečiai valgo tik greitą maistą: „Rudenį su vyru keliavome po JAV ir nė karto nebuvome užsukę į greito maisto restoraną! Man JAV virtuvė – ilgai, lėtai ir su meile namuose gamintas maistas. Jis kiek primena lietuvių vakarienes – sočias, maistingas, turtingas mėsa ir daržovėmis.“

Nors valstija ir jos geografinė padėtis turi įtakos patiekalams (Kalifornijoje jie lengvesni, gausesni daržovių, o šiauriau maistas riebesnis), kiekvienuose namuose gaminamas pomidorų padažu aplietas netikras zuikis (angl. meatloaf) – firminis kiekvienos 6-ojo dešimtmečio namų šeimininkės patiekalas. O jei tik oras leidžia, amerikiečiai būtinai kepsninėje kepa šonkauliukus, kukurūzus, maltą mėsą ar vištieną.

„Vaikų mėgstamiausias patiekalas – marmelado ir riešutų sviesto sumuštinis. Pamenu, marmeladą mama kartais pakeisdavo bananu, kad būtų sveikiau. O kartais skanaudavome ir „skruzdes ant rąsto“: saliero stiebas padalinamas į keletą dalių, į stiebo griovelį įdedama riešutų sviesto, o ant viršaus pabarstytos razinos tampa skruzdėmis“, – vaikystės receptu dalijasi Lindrė.

Pasak jos, neišskiriamas ir visoje šalyje populiarus duetas yra šoninė ir kiaušiniai. Tačiau kiekvienoje valstijoje kiek skiriasi jų patiekimas: „Teksase, be abejo, šoninę ir kiaušinius dedame į taką, Misisipėje ar Alabamoje juos valgo su nesaldžiomis bandelėmis, Niujorke kiaušinius ir šoninę atrasite ant riestainio (angl. bagel), Kalifornijoje – su daržovėmis susuktus į buritą, o Vidurio Amerikoje, kur plyti ūkiai, juos valgo tiesiog su balta duona. Tik šoninė turi būti šalto, ne karšto rūkymo.”

Lindrė Silenas-Pudžiuvelienė (Linos Juškės nuotr.)

Ką gamina pati?

Lindrės virtuvėje karaliauja įvairių šalių skonių mišinys. „Net lietuviškų virtinių kartais vyrui išverdu. Ir bulves kepu! Tiesa, įdarytas”, – sako moteris. Ir nors silkės pataluose recepto dar nėra išbandžiusi, kasmet draugus pakviečia į Padėkos dienos vakarienę: „Man tai tikras lėtas amerikietiškas maistas – anksčiau gaminti pradėdavau jau dieną prieš! Keturias valandas orkaitėje keptas kalakutas su spanguolių padažu, morkos, bulvių košė ir saldžiosios bulvės, šparaginės pupelės ir būtinai (būtinai!) pekaninių karijų riešutų pyragas – jis ant amerikietiškų desertų pakylos stovi kartu su obuolių ir moliūgų pyragais. Tik pekaninių karijų riešutų rasti kartais būna sunku, todėl kiekvienas iš jų pagamintas pyragas man yra šventė.”

Kuo Lindrė pavaišintų apie amerikiečių virtuvę nieko negirdėjusį draugą? Pusryčiams – amerikietišku omletu. Jis kitoks nei mums įprasta – įdarytas alyvuogėmis, fetos sūriu, pomidorais (ar kuo tik geidžia širdis) ir perlenktas. Pusryčiai turi būti sotūs, todėl tokio omleto aukštis – mažiausiai 10 cm. Jei tai šeštadienis ar sekmadienis, omletą be jokių abejonių nukariautų blynai. Būtent nuo blynų su klevų sirupu prasideda daugelio amerikiečių šeimų savaitgalis.

Priešpiečiams moteris suteptų riešutų sviesto ir marmelado ar bananų sumuštinį, o vakare ant stalo garuotų gardūs kepsninėje kepti šonkauliukai. „Ir juos reikia valgyti rankomis! Peiliai ir šakutės tegu ilsisi stalčiuje! ”, – juokiasi L. Silenas-Pudžiuvelienė.

Amerika kiekvieno namuose

Tokius pusryčius, pietus ar vakarienę lengvai pasigaminti galite ir savo namuose. Pakaks vos keleto produktų, kad bent trumpam nusikeltumėte už Atlanto! Klevų sirupas (4,44 Eur), žemės riešutų sviestas (2,99 Eur), kiaulienos šonkauliukai pasirinktame marinate (4,99 Eur), šaltai rūkytos šoninės juostelės (2,99 Eur), amerikietiško stiliaus blynai (1,59 Eur) ir daugelis kitų JAV skonių – jau nuo šiandien visose „Lidl“ parduotuvėse.

Užsakymo nr.: PT_80153479