Esame ištikimi vietinei produkcijai

„Mus natūraliai traukia patiekalai, pamėgti dar vaikystėje, ir produktai, kurių skonis mums gerai pažįstamas. Todėl šiandien, turint tokį platų maisto asortimento pasirinkimą, tradiciniai lietuviški produktai turi ypatingą reikšmę – tai unikali mūsų istorija ir skoniai, grąžinantys į jaukią aplinką bei primenantys, kas yra svarbu ir prasminga“, - sako „Lidl Lietuva“ pirkimų departamento vadovas Linas Baltušis.

Tam, kad vartotojai lengvai atpažintų taip mėgstamą Lietuvoje pagamintą produkciją, prekybos tinklas „Lidl“ žymi ją specialiu ženkliuku „Pagaminta Lietuvoje“. Tai kelrodis pirkėjams ir kartu informacija apie tai, kurie privataus prekybos tinklo prekės ženklų produktai yra pagaminti mūsų šalyje. Daržovės, mėsa, žuvis, duonos ir pieno gaminiai, mineralinis vanduo, gira ir kitų kategorijų prekės į parduotuves atkeliauja iš aukščiausius kokybės standartus atitinkančių Lietuvos gamintojų ir augintojų. Tačiau atskiru prekės ženklu „Pagaminta Lietuvoje“ pažymėti produktai išskirtiniai tuo, kad pasižymi tradicine mūsų šalies receptūra ir todėl savo skoniu yra itin gerai pažįstami kiekvienam.

„Atsižvelgdami į tai, kad pirkėjai itin vertina mūsų krašto produkciją, nuo pat veiklos šalyje pradžios puoselėjame santykius su partneriais Lietuvoje. Kai kurių kategorijų prekės, pavyzdžiui, lietuviški pieno produktai, jau pamėgti bei įvertinti ir už šalies ribų. Tuo tarpu prekės ženklas „Pagaminta Lietuvoje“ vienija itin tradicinio lietuviško skonio produktus bei patiekalus, mūsų šalyje vartojamus nuo seno: sviestą, grietinę, varškę ir varškės sūrį, rūkytus mėsos gaminius, girą, sriubas ir kitus jau paruoštus vartoti patiekalus, kurių skoniai sukelia nostalgiją. Visus šio prekės ženklo produktus mūsų pirkėjai parduotuvėse gali patogiai rasti vienoje vietoje“, - teigia L. Baltušis.

Kulinarinis paveldas

Lietuvos rinkoje atsirandant vis daugiau prekių bei kitų šalių maisto produktų, kintant maisto madoms, įsigalint tolimųjų kraštų restoranams, mūsų šalies gyventojai lieka ištikimi vietoje užaugintiems ir pagamintiems produktams. Etnologė, tradicinių lietuvių valgių knygos „Metai už stalo“ autorė Nijolė Marcinkevičienė mano, kad tai lemia ne tik patriotiškumas, ar potraukis nostalgijai, bet ir tvirtas bei pastovus lietuvio būdas.

„Kulinarinis paveldas yra neatsiejamas nuo mūsų tautos istorijos. Lietuviai nuo seno užsiėmė žemdirbyste bei gyvulininkyste, todėl svarbiausią vietą lietuviškoje virtuvėje visad užėmė mėsa, grūdai, bulvės, pienas ir jo produktai, daržo, sodo ir miško gėrybės. Lietuvos tradicinė virtuvė gali didžiuotis valgių gausa ir jų gamybos įvairove. Joje turime visko: nuo saldžių, sūdytų, rūkytų sūrių, grietininio naminio pasūdyto sviesto iki saldžių ar rūgščių sriubų, ragaišių bei tikros naminės giros“, - sako N. Marcinkevičienė.

Pasak etnologės, daugelis lietuviškų valgių mums yra brangūs, nes juos perėmėme iš savo tėvų bei senelių. Esame linkę ieškoti tų pačių produktų, kurie mums gerai pažįstami ir įprasti. Todėl, kaip ir anksčiau – ant daugelio kasdienio stalo ir dabar rasime juodos ruginės duonos, varškės sūrio, riebios grietinės ar rūkytų mėsos gaminių.

„Dažnas lietuvis ir šiandien mielai gardžiuojasi cepelinais, skilandžiu, vėdarais, raugintomis daržovėmis, koldūnais, sriubomis. Kai kuriuos šių patiekalų paruoštus galima įsigyti prekybos centruose – ir tai yra nuostabu. Savo šalies tradicinius valgius turime saugoti kaip išskirtinį paveldą. Vertinkime ir saugokime savo lietuvišką virtuvę, tuomet ji bus brangi ir mūsų vaikams. Domėkimės tradiciniais patiekalų ruošimo būdais – tradicijas svarbu puoselėti ir branginti, kad jos išliktų gyvos ir aktualios“, - sako N. Marcinkevičienė.

Užsakymo nr.: PT_79892121