Pavienių namų renovacijos evoliucija į kompleksinį miestų atnaujinimą kuria kur kas didesnę naudą tiek gyventojams, tiek visam miestui, rodo Vokietijos patirtis. Vokietijoje įsikūrusios organizacijos Būsto iniciatyva Rytų Europai (IWO), skatinančios daugiabučių namų atnaujinimą Rytų Europos regione, valdybos pirmininkas Knut Holler pastebi, kad daugiabučių renovacijos programa Lietuvoje įgauna naują pagreitį, nes didžiausias dėmesys dabar yra skiriamas kompleksinei renovacijai.

„Lietuvoje „įsibėgėjantis“ naujas renovacijos etapas – kompleksinė renovacija – yra teigiamas pokytis. Norint pasiekti geriausių rezultatų didinant pastatų energinį efektyvumą ir tuo pačiu užtikrinti gyvenimo juose kokybę, svarbu į renovaciją pažvelgti kur kas plačiau nei į pavienio namo atnaujinimą“, – sako K. Holler.

Prisideda prie darnaus planavimo

Senos statybos daugiabučių atnaujinimas didina jų patrauklumą – rinkoje butai renovuotuose daugiabučiuose parduodami brangiau nei to pačio statybos laikotarpio nemodernizuoti namai. Naujakuriai noriai renkasi įsikurti renovuotame daugiabutyje, kartais šį variantą pasirenka vietoje kur kas brangesnio naujos statybos namo. Dėl šios priežasties renovacija padeda prilėtinti miestų plėtrą, o tai sutiekia laiko kruopščiau apsvarstyti darnų miesto augimą.

Renovuotas daugiabutis Vokietijoje

Ekspertas priduria, kad kvartalų renovacija skatina perplanuoti ir šiuolaikinės visuomenės poreikius neatitinkančių kvartalų išplanavimą. Sovietmečiu parengti modernūs prestižiniai mikrorajonai dabar yra estetiškai ir morališkai pasenusi architektūra su nepritaikytais šiandienos kartai urbanistiniais sprendimais , todėl kyla poreikis šias erdves ir juose esančius daugiabučius atnaujinti.

Ignalina – renovacijos lyderė

Pašnekovas pabrėžia, kad kompleksinės renovacijos naudą Lietuvoje jau galima iliustruoti Ignalinos pavyzdžiu. Tai kol kas vienintelis Lietuvos miestas, kuriame netrukus bus renovuoti beveik visi daugiabučiai namai.

„Ignalinos pavyzdys parodo, kad kompleksinė daugiabučių renovacija reikalauja išsamaus miesto planavimo. Šiame mieste pirmiausia buvo renovuoti viešosios paskirties pastatai, vėliau prie renovacijos prisijungė ir daugiabučiai. Tokia sinergija tarp viešųjų ir gyvenamųjų pastatų atnaujinimo padėjo Ignalinai tapti renovacijos lydere, rodančia pavyzdį kitiems Lietuvos miestams", – sako ekspertas.

Anot pašnekovo, Lietuvoje netrūksta ir pavienių, bet kompleksiškai renovuotų kvartalų. Vienas iš pavyzdžių – Kaune, M. Romerio gatvėje: „Tai vienas iš puikių kvartalinės renovacijos pavyzdžių, kada buvo atnaujinti visi namai, infrastruktūra ir laisvalaikio zona. Tikiuosi, kad tokie pavyzdžiai paskatins kitų daugiabučių gyventojų norą įgyvendinti renovacijos projektus.“

Skatina atsinaujinančius energijos šaltinius

Lietuvoje renovacija ne tik prisideda prie šiluminės energijos taupymo, bet ir skatina atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą – vis daugiau renovuojamų namų pasirenka įsirengti saulės kolektorius ant stogo.

„Neseniai atlikome saulės energijos analizę Lietuvos daugiabučiuose ir pastebėjome, kad saulės kolektorius įsirengę gyventojai, savo pasirinkimą vertina teigiamai. Nepaisant to, kad atsinaujinančių energijos šaltinių įrengimas reikalauja didesnių investicijų pradžioje, tačiau galutinis rezultatas gyventojus tenkina ne tik ekonomiškais energijos suvartojimo rodikliais, bet ir galimybe prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo“, – kalba pašnekovas.

Renovacija daro teigiamą įtaką ne tik renovuotų daugiabučių gyventojų sąskaitoms šildymui, bet ir padeda mažinti energijos suvartojimą ir išmetamą CO2 kiekį. Atsinaujinančius energijos šaltinius pasirinkę gyventojai ženkliai prisideda ir prie CO2 emisijos mažinimo. Pavyzdžiui, šildantis šilumos siurbliu, CO2 emisija yra 6 kartus mažesnė nei šildantis gamtinėmis dujomis.

Jis priduria, kad netradicinių technologijų taikymas renovuojant daugiabučius labai naudingas, bet jos turi būti derinamos ir su kitomis namo apšiltinimo priemonėmis. Specialistai pastebi, jog alternatyvios energijos panaudojimas dažniausiai pasiteisina įgyvendinant kompleksinį namo atnaujinimą.

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) visus Lietuvos gyventojus kvietė įvertinti geriausius 2017-2018 m. įgyvendintus renovacijos projektus ir išrinkti Metų renovacijos projektą. Balandžio 30 d. buvo paskelbti balsavimo, kuris vyko naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje laimėtojai, kuriais tapo daugiabučiai iš Marijampolės ir Šiaulių.

Užsakymo nr.: PT_81218919