Balandžio 22-28 dienomis vyko Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) organizuoti 2017-2018 m. Metų renovacijos projekto rinkimai. Kol vyksta balsų skaičiavimas, pristatome dar vieną svarbų renovacijos kriterijų – energinį efektyvumą.

Senų daugiabučių Lietuvoje yra apie 38 tūkstančius, juose gyvena net 66 proc. šalies gyventojų. Daugumai šių namų apšildyti dabar reikia labai daug energijos, todėl tokius namus reikėtų prikelti naujam gyvenimui, kad jie būtų sandarūs, šilti, taupūs ir gražūs. Siekiant šių tikslų daugiabučių modernizavimą Vyriausybė jau keletą metų laiko prioritetine savo darbo sritimi.

Energetikos ministerija rekomenduoja atkreipti dėmesį, kad jeigu buto kvadratiniam metrui šildyti vidutinis suvartojamos šilumos kiekis per mėnesį yra 25 kWh ir daugiau, siūloma rimtai apsvarstyti galimybę renovuoti pastatą, nes tai yra vienintelis būdas gerokai sumažinti šilumos nuostolius. Daugiau kaip pusė pagal Daugiabučių namų modernizavimo programą atnaujintų daugiabučių po renovacijos sutaupo 50-70 proc. šilumos energijos, o atskirais atvejais ir daugiau.

Daugiabučio modernizacijos metu gyventojai patys renkasi energinį efektyvumą didinančias priemones: nuo išorinių sienų ir stogo ar perdangos pastogėje apšiltinimo iki šildymo sistemos pertvarkymo ar keitimo bei atsinaujinančių šaltinių diegimo ir langų bei durų pakeitimo. Renovuojamo būsto energetinio efektyvumo priemones valstybė finansuoja 30 proc. ir teikia papildomą 10 proc. paramą šildymo punktams sutvarkyti.

Taupymo potencialas dar neišnaudojamas

Daugiabučių namų atnaujinimo programa yra viena iš efektyviausių Lietuvoje įgyvendinamų energinį efektyvumą didinančių priemonių. Tačiau energijos vartojimas Lietuvoje išlieka pakankamai didelis. Energijos poreikiui įtakos turi daug faktorių – energetiškai efektyvių pastatų dalis, klimato sąlygos ir pan.

Vidutinis metinis šilumos suvartojimas pastatuose Lietuvoje siekia apie 210-220 kWh/kv. m, o tai daug daugiau negu Skandinavijos šalyse, kuriose per metus pastatams šildyti sunaudojama vidutiniškai 128 kWh/kv. m. Tokie duomenys iliustruoja, kad Lietuvoje dar turime didelį energijos taupymo potencialą.

Atnaujinus namą – atnaujinti ir įpročius

VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto, Pastatų energetikos katedros doc. dr. Giedriaus Šiupšinskas paaiškina, kad siekiant padidinti savo būsto energinį efektyvumą, svarbu atkreipti dėmesį ir į energijos vartojimo įpročius.

„Renovuotas daugiabutis savaime sutaupo nemažai energijos – vien dėl padidėjusio namo sandarumo, atnaujintos šiluminės sistemos ir energiją taupyti skatinančių priemonių, kaip kad daliklinė šilumos apskaita. Ja galima autonomiškai reguliuoti patalpų temperatūrą – tokios galimybės iki renovacijos gyventojai neturėjo“, – sako G. Šiupšinskas.

Kita vertus, ne tik galimybė reguliuoti šilumą, bet ir kiti efektyvūs energijos vartojimo įpročiai leistų sutaupyti dar daugiau. Anot eksperto, dauguma gyventojų iki galo neišnaudoja mechaninės vėdinimo sistemos arba jos apskritai nesirenka renovuojant daugiabutį. Tada patalpas vėdina atidarydami langus, bet tokiu būdu įleidžiamas šviežias oras šaltuoju metu laiku atvėsina buto patalpas, todėl kambarius tenka šildyti papildomai.

Praktika rodo, kad racionaliai šeimininkaudami galime sutaupyti 10 proc. ir daugiau energijos bei atitinkamai sumažinti savo sąskaitas už energiją. Anot Aplinkos ministerijos Klimato kaitos ir darnaus vystymosi politikos grupės patarėjos Linos Čeičytės, svarbiausia – tikslingas energijos vartojimas. Tai svarbu ir valstybei, nes racionaliai naudodami energetinius išteklius mes prisidedame prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės didinimo ir kovos su visuotiniu klimato atšilimu.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) visus Lietuvos gyventojus kvietė įvertinti geriausius 2017-2018 m. įgyvendintus renovacijos projektus ir išrinkti Metų renovacijos projektą. Vakar buvo užbaigtas balsavimas už kandidatus naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje. Savo favoritą projekte taip pat rinko iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija, kuri vertino renovuotų namų energetinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Jau rytoj bus paskelbti projektai-laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_81034619